Historisk palass oppdaget i Mosul

Tunneler gravd frem av IS-krigere kan ha ført til funnet av et eldgammelt historisk palass.

Malene Emilie Rustad
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Dypt under et ødelagt alter i Mosul har irakiske arkeologer gjort et sjeldent historisk funn.

Tunneler som trolig ble bygget av IS har ført til oppdagelsen av palasset til en syrisk konge som regjerte for 2700 år siden, skriver Associated Press.

Da IS-krigere tok kontroll over byen i 2014, sprengte de alteret av graven til profeten Jonas. De gravde dype tunneler inn fra den ene siden av bakken. Graven blir beskrevet som en av Mosuls mest kjente helligdommer.

Fikk du med deg? Irakiske styrker tok IS-hovedkvarter i Mosul.

Funnene rapporteres som det første beviset på at IS graver tunneler for å finne historiske skatter som de skal plyndre, skriver Independent.

Under ruinene fant arkeologer gamle inskripsjoner og utskjæringer. Utskjæringene viser blant annet hellige løver og okser. Det er trolig en del av palasset til King Esarhaddon, kongen som styrte det Neo-Assyrian emperiet 680 år før Kristus.

På flukt fra Mosul: – En mobil kunne bety døden.

Saken fortsetter under bildet.

INSKRIPSJONER: Arkeologiske funn ble oppdaget under profeten Jonas grav under den ødelagte moskeen i Mosul. Foto: Khalid Mohammed/AP

IS-krigere ble bekjempet av irakiske styrker i østlige Mosul i januar. Kampen fortsetter i vestlige Mosul.

Professor Eleanor Robson, som leder britisk institutt for studier av Irak, sier at de ikke forventet å finne slike funn etter ødeleggelsen av IS.

Kommentar: Terrorister i krig mot kultur.

– Det er enorm mengde historie i disse ruinene. Dette er en mulighet til å endelig kartlegge palasset til et av verdens første imperium, sier Robson til The Telegraph.

Tunnelene er rapportert å være i fare for å kollapse på grunn av det dårlige arbeidet IS gjorde da de gravde frem undergangene.

IS har trolig ødelagt tusenvis av års kulturskatter, se video under:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder