EXIT: FBI-direktør James Comey fikk sparken av USAs president Donald Trump.
EXIT: FBI-direktør James Comey fikk sparken av USAs president Donald Trump. Foto: Jim Watson AFP

Sparket FBI-sjef bryter stillheten i avskjedsbrev

UTENRIKS

Tidligere FBI-sjef James Comey uttaler seg for første gang etter at han fikk fyken av president Donald Trump.

Publisert: Oppdatert: 11.05.17 09:38

Ett døgn etter at nyheten slo ned som en bombe, ber den tidligere FBI-sjefen folk om ikke å spekulere i hvorfor han mistet jobben.

Det er CNN som har fått tilgang på brevet, som han har skrevet til sine tidligere kolleger.

– Jeg har lenge trodd at en president kan sparke en FBI-direktør for en eller annen grunn, eller for ingen grunn i det hele tatt. Jeg skal ikke bruke tid på avgjørelsen eller måten det ble utført på. Jeg håper ikke dere vil det heller. Det er gjort, og jeg vil klare meg, selv om jeg kommer til å savne dere og oppdraget dypt.

Giæver kommenterer: Det mest fantastiske er begrunnelsen

Det var en skriftlig redegjørelse fra visejustisminister Rod Rosenstein som Donald Trump hevder er grunnlaget for avgjørelsen.

I dette brevet står det at årsaken er hvordan FBI-sjefen håndterte etterforskningen og den påfølgende henleggelsen av Hillary Clintons bruk av en privat epost-server da hun var utenriksminister.

USA-kjennere om sparkingen: Sjokkerende og merkelig

Flere reagerer: Trekker linjer til Watergate-skandalen

Ifølge Washington Post truet visejustisministeren med å trekke seg etter at hans notat ble brukt som begrunnelse for oppsigelsen. En kilde sier til avisen at Trump allerede hadde tatt avgjørelsen da han ba visejustisministeren om en skriftlig redegjørelse.

Det er imidlertid ikke alle som tror på den offisielle begrunnelsen, og flere setter et stort spørsmålstegn ved timingen:

FBI-sjefen ledet den pågående etterforskningen mot presidentens valgkampanje og de påståtte båndene til Russland. Både republikanere og demokrater har derfor tatt til orde en uavhengig etterforskning, noe Det hvite hus ikke ønsker.

Da Trump-talsperson Sarah Sanders ble grillet av pressen, insisterte hun imidlertid på at presidenten ønsker at etterforskningen skal fortsette som planlagt. Hun sa også at Trump har vurdert å sparke FBI-sjefen siden dagen han ble valgt.

Turbulent og anstrengt: Slik var forholdet mellom Trump og Comey

New York Times om FBI-sjefen: Ba om mer penger til Russland-etterforskning forrige uke

FBI-ansatte beskriver oppsigelsen som «et slag i magen». Flere fikk ifølge AP vite om oppsigelsen på samme måte som Comey selv: Fra nyhetsoppslag på TV og hastemeldinger som tikket inn på mobiltelefonene.

I brevet skriver den tidligere FBI-sjefen at det er vanskelig å forlate kolleger som «er forpliktet til å gjøre det rette».

– Å jobbe med dere har vært en av de store gledene i livet mitt. Takk for den gaven.

Få oversikt: Disse kan bli ny FBI-sjef

Onsdag kveld møtte Trump-talsperson Sarah Sanders pressen:

Her kan du lese mer om