DØMT: Dem amerikanske studenten Otto Warmbier blir ført inn i rettssalen, der han senere ble dømt til 15 års straffarbeid for fiendtlig virksomhet mot det nord-koreanske regimet. Foto: AP

Sønnen fanget i Nord-Korea – ber Trump om hjelp

Amerikanske Otto Warmbier (22) ble dømt til 15 års straffarbeid etter å ha stjålet en plakat fra hotellrommet sitt i Pyongyang. Nå ber foreldrene president Donald Trump om hjelp til å få sønnen hjem.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Warmbier ble arrestert da han skulle reise ut fra Nord-Korea i januar i fjor. Han innrømmet senere at han hadde stjålet en propagandaplakat fra et hotell reisefølget hans hadde bodd på. Studenten besøkte landet som del av en gruppereise fra Kina.

BA OM NÅDE: En gråtende Otto Warmbier ber om nåde under rettssaken. Foto: AFP

Snakker ut om valgtapet: Clinton legger skylden på FBI-sjefen og Wikileaks

To måneder senere ble han dømt til 15 års straffarbeid for fiendtlig virksomhet mot regimet, etter en rettssak som skal ha vart mindre enn en time. Myndighetene i Nord-Korea publiserte senere en video der den gråtende amerikaneren ber om nåde og tilgivelse, men faren forteller at han ennå ikke har orket å se den.

– Bildene av Otto i håndjern er for smertefulle å se på. Jeg vil bevare det indre bildet jeg har av ham, og velger å fokusere på fremtiden og å få Otto hjem, sier Fred Warmbier til CNN.

Ett år uten livstegn

Det er nå over ett år siden foreldrene mottok livstegn fra Otto. Sammen med kona Cindy ber faren nå president Donald Trump om å bidra til å få sønnen hjem til USA. Den økende spenningen mellom USA og Nord-Korea de siste ukene har forsterket foreldrenes bekymring.

100 dager - 100 høydepunkter: Slik er Donalds liv i Det hvite hus

Trump har tidligere sagt at han ikke vil nøle med å gå til militært angrep på Nord-Korea dersom ikke landet slutter å true USA.

Skaper bekymring: Trump hyller totalitære ledere

Regimet i Pyongyang har den siste tiden gjennomført en rekke rakettester og kommet med trusler mot både USA og Sør-Korea. Talsmannen for Nord-Koreas utenriksdepartement opplyste denne uken at landet har som mål å øke tempoet i testingen av atomarsenalet til «det maksimale», og at dette kan skje «når som helst».

– Vårt håp er at Otto skal komme hjem. Det som skjer nå er ikke bra for Otto, og heller ikke for landet vårt, sier Fred Warmbier.

Vil møte Kim

Samtidig har Trump-administrasjonen varslet at de ønsker å få til en dialog med regimet i Nord-Korea for å få en løsning på den betente situasjonen mellom de to landene. Den amerikanske presidenten varslet mandag at han er villig til å møte Nord-Koreas leder Kim Jong Un, under de «riktige omstendighetene».

Kontroversiell invitasjon: Kalte Obama «horunge» – blir hedersgjest hos Trump

Foreldrene håper nå at Trump vil ta opp situasjonen til Otto med diktatoren.

– Han er en 22 år gammel student som aldri har gjort noe galt. Alt presidenten kan gjøre for å bedre forholdet til Nord-Korea vil være bra for Otto, sier Warmbier.

Les også: Trump og Putin enige om Nord-Korea-samarbeid

Onsdag meldte nord-koreanske medier at landet har også har arrestert en koreansk-amerikansk professor. Ifølge Sky News er også denne pågripelsen begrunnet med at professoren har begått «fiendtlige handlinger».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder