BARNEGRAV: Mexicanske barn har lenge vært tilfeldige ofre i narkotikakrigen mellom myndighetene og narkotikabandene de siste fem årene. Men nå merker landet en dramatisk økning av antall drepte barn de siste månedene. Foto: Reuters

Narkotikakrigen i Mexico: - Barn blir slaktet på gatene

(VG Nett) Denne teddybjørnen tilhører et av tusenvis av barn som er drept i den tunge krigen mellom narkotikabander og mexicanske myndigheter. Nå øker barnemordene dramatisk.

  • Sindre Murtnes
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Narkotikakrigen i Mexico hadde sin uoffisielle start i 2006 da den nyvalgte presidenten Felipe Calderón erklærte krig mot narkotikakartellene med å sende tusenvis av soldater for å pågripe hovedmennene.

LES OGSÅ: Mexico: Funnet 88 lik på én uke

De siste fem årene har over 40 000 mennesker mistet livet i den brutale narkotikakrigen. Nå merker myndighetene at antall omkomne barn øker dramatisk, melder Afp.

Over en fjerdedel av Mexicos 112 millioner innbyggere er under 18 år, og mexicanske økonomer sier landet risikerer landets fremtid hvis president Calderón og hans regjering ikke klarer å stoppe utviklingen av unge som involverer seg i krigen.

Den dramatiske utviklingen gjenspeiler seg ikke bare i antall, men også måten barn involveres på. Fra å være tilfeldige ofre har barn mer og mer tatt ufrivillig del i krigen, og det blir stadig vanligere å se lemlestede og torturerte barn.

- I fjor og årene før ble de fleste barn drept i kryssild. Nå ser vi at de organiserte bandene har begynt å drepe gutter og jenter for å sende meldinger til hverandre, sier direktøren i Rights of Childhood in Mexico (REDIM) til International Business Times.

Barn involveres oftere

Mange av barnene blir involvert på grunn av tilknytning til slektninger som har roller i narkotikakrigen. Krigen har gjort tusenvis av barn foreldreløse, og de kjemper en desperat kamp om for å overleve på gatene i Mexico.

Derfor rekrutteres barn oftere og oftere inn i narkotikagjengene.

- Dette livet er forferdelig, sier Agustina Carrillo, moren til en 17 år gammel gutt som ble drept av narkohandler, til IBtimes.

RÅDVILL: Mexicos utenriksminister Patricia Espinosa Cantellano og hennes regjering vet ikke hvordan de skal stanse den langvarige narkotikakrigen. Foto: Scanpix


Hun bor i den nordlige delen av Ciudad Juares, selve hovedkvarteret for narkotikasmugling gjennom grensen til USA.

Det er svært lite offisielle tall over antall barn som blir drept i narkotikakrigen. Men myndighetene har blant annet dokumentert en økning fra 136 drepte barn i staten Chihuahua i 2008, til 386 i 2010.

Krever forandring

I mai deltok titusener av mexicanere i en demonstrasjon mot narkotikavolden i landet. Hvitkledde demonstranter marsjerte gjennom Mexico City og bar plakater med slagord som «Nok nå» og «Ikke mer blodsutgytelse».

Mexicanerne krever nå at mecicanske myndigheter endrer sin strategi i kampen mot landets narkotikabander.

LES OGSÅ: Mexicanere krever slutt på narkotikakrigen

Flere mener massakren har gått så langt at myndighetene må legalisere narkotikaen og sette en stopper for krigen. Det ble fort avvist av utenriksminister Patricia Espinosa.

- Vi er åpen for å diskutere hvordan kampen mot narkotika og organisert kriminalitet skal skje, og for første gang har det vært en åpen dialog i Mexico om saken.

- Men det må være klart at legalisering i ett land ikke har noen effekt mot de kriminelle gruppene om det ikke samme skjer i andre land, spesielt der landene markedet for narkotikaen er, sa Espinosa tidligere i sommer, med klar henvisning til nabolandet USA.

LES OGSÅ: Mexico: - Legalisering av narkotika løser ikke våre problemer

Hun understreker at Calderóns krig mot narkotika ikke bare er en undertrykkende militær krig mot kriminelle bander, men også innebærer innsats for sosial utvikling, forebygging blant ungdom og behandling av rusmisbruk.

I motsetning til de tusenvis av demonstrantene som har fyllt Mexicos gater, hevder hun det ikke er motstand i befolkningen mot hærens innsats mot narkotikabandene.

- Tvert imot er hæren en av de mest respekterte institusjoner i Mexico, det er større respekt for de væpnede styrker enn selv for den katolske kirken, sier hun.

I tillegg til de mange drepte er flere tusen mennesker savnet. Over 5.000 har forsvunnet de siste fem årene, og nærmere 9.000 døde har aldri blitt identifisert, ifølge NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder