GLEDENS KVELD: Flere millioner mennesker var fredag kveld ute i gatene i Kairo for å feire at landet går inn i en ny epoke. Foto: AP

Obama: - Dette er ikke slutten, det er starten

(VG Nett) - Det er veldig få øyeblikk hvor vi kan se historie bli skapt. Dette er et slikt øyeblikk, sa USAs president Barack Obama da han talte fredag kveld.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Amerikanske myndigheter fikk allerede torsdag opplysninger om at Egypts president Hosni Mubarak skulle overlate makten til andre. Mubarak klamret seg imidlertid til presidentvervet i nok ett døgn før det var slutt.

Fredag flyktet han fra Kairo, og visepresident Omar Suleiman brukte 30 sekunder på å kunngjøre at Mubarak var ferdig.

- Det egyptiske folk har snakket. Stemmene deres har blitt hørt og Egypt vil aldri bli det samme igjen, sa Obama i talen, som ble holdt klokken 21 norsk tid fredag kveld.

Se Egypt-demonstrasjonene dag for dag

- Dette er ikke slutten. Det er starten. Det vil bli vanskelige dager fremover, og mange spørsmål er ubesvart. Men jeg er overbevist om at det egyptiske folk vil finne svarene, fortsatte den amerikanske presidenten.

TALTE: Barack Obama roste den egyptiske hæren for å ha opptrådt ansvarlig under opprøret de siste ukene. Foto: AP

Han ba om at den egyptiske hæren nå opphevet unntakstilstandslovene, og tilbød amerikansk bistand i forbindelse med overgangen til demokrati.

VGTV: Se Obamas tale her.

Obama roset samtidig det egyptiske militæret for å ha opptrådt patriotisk og ansvarlig.

- Nå må de sørge for en overgang som er troverdig for det egyptiske folket, sa Barack Obama.

Han sa at det egyptiske folket hadde inspirert alle andre ved å vise at rettferdighet ikke utføres ved bruk av vold.

- Det var ikke terrorisme eller hodeløse drap som viste veien mot rettferdighet. Nok en gang var det ikke-vold som førte frem, påpekte den amerikanske presidenten.

Obama forsøkte ifølge nyhetsbyrået AFPs analyse av talen å strekke ut en hånd til muslimske ledere i andre land enn Egypt ved å vise at forandring kan skje uten bruk av vold.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder