Alle gruvearbeiderne er reddet

Elleville jubelscener ved gruven i Chile

UTENRIKS

SAN JOSE-GRUVENE/OSLO (VG Nett) I 69 dager og netter levde de i mørket. Les de utrolige historiene her.

Publisert: Oppdatert: 08.08.17 14:16

Siden klokken 5 onsdag morgen har redningsmannskapene jobbet på spreng med å få heiset opp arbeiderne opp til friheten og overflaten.
Klokken 02.56 natt til torsdag ble skiftleder Luis Urzua (54) heist opp som den siste av de 33 innesperrede gruvearbeiderne.

Marerittet var med det endelig over. Redningsmannskapene kunne endelig slippe følelsene løs, og gråt og klemte hverandre.

VGTV:Ellevill feiring da siste gruvearbeider ble reddet ut

Seks redningsarbeidere var fortsatt igjen nede i gruvegangen etter at Urzua var heist opp. Også disse er heist opp.

- Lenge leve Chile

Chiles president Sebastián Piñera var blant de første til å kaste seg om halsen på Urzua ved kanten av sjakten der han ble heist opp. Skiftlederen lovpriset presidenten.

- Du handlet som en god sjef. Takk for alt. Jeg er stolt over å være chilener, sa han.

Det var en rørt president som møtte pressen etter den historiske redningsaksjonen. Han sa at hendelsen aldri vil bli glemt, og han uttrykte stor glede over at redningsoperasjonen endelig er ferdig.

- Vi klarte det, alle er reddet. Jeg vil takke alle gruvearbeiderne som viste lojalitet og lagarbeid. Lenge leve Chile, sa han.

- Vi viste styrke og pågangsmot. Vi ville kjempe, vi ville kjempe for familiene våre. Jeg er stolt over å være Chiles president, la han til.

Nasjonalsangen

Ifølge VGs reporter Anders Giæver, som har fulgt redningsarbeidet minutt for minutt, ble den chilenske nasjonalsangen spilt over høytaleranlegget mens kapselen med den siste gruvearbeideren ble heist opp.

I nesten 22 timer har redningsmannskapene jobbet med å heise de innesperrede gruvearbeiderne opp en etter en. Den spektakulære redningsaksjonen ble først varslet å ta 48 timer, men operasjonen har gått over all forventning. Etter en forsiktig start ble tempoet i redningsaksjonen skrudd kraftig opp utover kvelden onsdag.

Etter at den siste gruvearbeideren ble reddet ut, kommer turen til de fem redningsarbeiderne som har bistått arbeiderne nede i gruven.

Les også:Chiles heltenatt

Etterhvert som gruvearbeiderne kom opp til overflaten, og ble gjenforent med sine kjære, i stadig høyere tempo, steg også stemningen blant alle dem som har fulgt redningsdramaet på nært hold. I tillegg til familiemedlemmer som har ventet i over to måneder i området som har fått navnet Håpets leir, har nærmere 2000 journalister fra hele verden vært til stede for å dekke redningsarbeidet.

33. Skiftlederen

Luis Urzua (54) var skiftleder i gruven da ulykken rammet 5. august. han har hele tiden vært blant dem som har jobbet hardt med å holde motet oppe blant gruvearbeiderne.

32. Opp til sin nyfødte datter

Ariel Ticona (29) er blant gruvearbeiderne som har fått størst oppmerksomhet mens han har sittet innesperret i gruva. Kona til Ticona fødte en liten pike 14. september i år - 40 dager etter at ulykken skjedde. Datteren har fått navnet Esperanza - som betyr «håp» på spansk.

Ticona har hatt ansvaret for kommunikasjonen med redningsmannskapene på overflaten under operasjonen, og er derfor en av de siste som blir fraktet ut.

Trygt oppe ble han tatt imot av kona som ikke klarte å holde tårene tilbake da hun endelig kunne omfavne ektemannen.

31. Fanget med barndomsvenn

Pedro Cortez (25) har vært fanget inne i gruven sammen med barndomsvennen Carlos Bugueno, som har jobbet der like lenge som ham.

De siste arbeiderne blir nå heist opp i stort tempo. Turen opp gjennom den trange sjakten tar nå bare rundt ti minutter.

30. Opp til mammas empanadas

Raúl Bustos (40) forlot det jordskjelvrammede Talcahuano i februar for å jobbe i gruven og forsørge sin kone og to barn. Nede i gruven har han hatt ansvaret for å sørge for vannforsyningene til seg og sine 32 kollegaer.

Han skal ifølge BBC ha bestilt sjømat-empanadas av moren sin når han kommer hjem.

29. Sterke følelser

Juan Carlos Aguilar (49) er veileder fra byen Los Lagos. Ifølge kona hans skal han ha vært ved gått mot under oppholdet i gruven.

Han ble møtt av kona som ble beroliget av presidenten i minuttene før kapselen nådde overflaten. Det er tydelig at det er sterke følelser i sving, både hos de pårørende og for redningsmannskapene som i snart et døgn har jobbet på spreng med å redde ut de innesperrede gruvearbeiderne.

Selv om redningsaksjonen til nå har gått knirkefritt, har ventetiden vært en stor påkjenning for familiene til de siste arbeiderne som nå reddes ut.

28. Møtt av datteren

Richard Villarroel (27) har jobbet i gruven i to år. Han ble møtt av moren og datteren da han kom opp fra gruven.

I likhet med mange av de andre gruvearbeiderne vinket også han med det chilenske flagget da han kom ut av kapselen. Deretter fulgte runden med takk til redningsarbeiderne, før han endelig kunne omfavne familiemedlemmene som i snart et døgn har fulgt den dramatiske redningsaksjonen.

27. Hilsen fra David Villa

Franklin Lobos Ramirez (53) er tidligere fotballspiller i en lokal klubb. Han har mottatt signerte Barcelona-skjorter fra selveste David Villa, som har en far og en bestefar som begge har vært gruvearbeidere selv.

Lobos fikk overrakt en fotball av et familiemedlem da han kom ut av kapselen, og imponerte tilskuerne med triksing før han ble brakt inn til legeundersøkelsen.

26. Fotballfan

Claudio Acuna (56)feiret 56-årsdagen sin i gruven den 9. september. Kona ga ham en skjorte fra fotballklubben Colo Colo i gave - en klubb han skal være en stor fan av.

25. Fanget med broren

Renan Ávalos (29) har vært fanget inne i gruven sammen med broren sin. Avalos hadde jobbet i gruven i fire måneder da ulykken skjedde.

24. Presten

Jose Henriquez (54) har jobbet i gruven i 33 år. Han har vært den som har påtatt seg ansvaret for å holde motet oppe blant gruvearbeiderne.

Han er også predikant, og har fungert som en prest inne i gruven.

54-åringen var i tilsynelatende god form da han kom opp. Han smilte fra øre til øre da han la seg ned på båren. I likhet med de andre gruvearbeiderne, blir Henriquez nå tatt hånd om av helsepersonell.

23. Postmannen

Carlos Bugueno (27) var mannen som hadde ansvaret for at brev og pakker ble sendt til og fra gruven.

27-åringen er en barndomsvenn av Pedro Cortez, som også er fanget inne i gruven.

VGTV:- Føler jeg står her sammen med hele verden

22. Nykommeren

Samuel Ávalos (43) har hatt ansvar for å sjekke luftkvaliteten der gruvearbedierne har bodd de siste 69 dagene og nettene.

Han hadde jobbet i gruven i bare fem måneder.

VGTV:Endelig er ferskingen oppe

21. Reddet opp til trekantdrama

Det var knyttet mye spenning til hvem som skulle ta imot gruvearbeideren Yonni Barrios (50).

Hans kone gjennom 28 års ekteskap, Marta Salinas, ventet på ham i flere uker. Det gjorde imidlertid også elskerinnen, Susana Valenzuela. Problemet er at kona først fikk vite om elskerinnen da hun dukket opp ved gruven med et bilde av ektemannen hennes.

Kona sa at hun kom til å boikotte redningen av ektemannen etter at hun fikk vite om elskerinnen.

VGTV:Trekantdrama-Yonni ble møtt av elskerinnen

20. Gjenopplevde farens mareritt

Dario Segovia (48) nærmest løp ut av kapselen med hendene over hodet da han ble heist opp. Også han virket i relativt god form, forholdene tatt i betraktning.

Søsteren hans, Maria, har vært en av de ledende stemmene for de pårørende overfor pressen gjennom de 69 dagene de har ventet på å få se sine kjære.

Segovia ble tatt med inn i gruvene av faren sin, som selv har levd et langt liv som gruvearbeider, da han var bare åtte år gammel. Også faren har vært i flere gruveulykker. Den ene gangen var han innesperret i en gruve i to uker.

VGTV:Gjenopplevde farens mareritt

19. Dans og sang

Pablo Rojas (45) ble omfavnet av sin gråtende sønn da han ble heist opp i dagslys. Han strakte hendene i været og tok imot jubelen fra folkemengden. Han så veldig sprek ut, og gikk for egen maskin bort til båren.

45-åringen hadde jobbet i gruven i bare seks måneder da ulykken skjedde. Har fortalt om en fantastisk stemning blant gruvearbeiderne da de forsto at redningen var nært forestående.

- Vi sang og danset hele natta da den første drillen nådde oss. Når vi kommer opp skal vi danse og synge hele natta igjen, skrev han til familien i et brev.

VGTV:Fikk skulderdult av sønnen

18. Fridde fra gruven

Esteban Rojas (44) ble heist opp ved 19.45-tiden norsk tid onsdag kveld. Det første han gjorde da han gikk ut av kapselen, var å sette seg ned på knærne og heve hendene mot himmelen.

Deretter omfavnet 44-åringen kjæresten sin gjennom 25 år. Tårene trillet ned bak solbrillene som beskyttet ham for det sterke dagslyset.

VGTV:Omfavner kjæresten og lover bryllup

Fra gruvedypet har han lovet kjæresten bryllup.

- Nå jeg kommer meg ut herfra, skal vi kjøpe brudekjole og gifte oss i kirken, har han sagt til kjæresten.

Grunnen til at de ikke har giftet seg tidligere, er rett og slett fordi de aldri har fått tid til det.

17. Hyllet fotballaget

Bulldosersjåføren Omar Reygadas (56) har jobbet i gruven i mange år. Han er skiftleder for en av de tre arbeidsgruppene i gruven.

Da han ble heist opp fra gruven ved 18.45-tiden hadde han bibelen i den ene hånden. Litt senere fikk han et Colo Colo-flagg - et av de mest populære fotballagene i Chile.

VGTV:Hyller favorittlaget

Bibelen ble raskt byttet ut med flagget. Flere ganger veivet 56-åringen flagget foran kamera.

Den 56 år gamle ektemannen, faren og bestefaren har i likhet med de andre gruvearbeiderne skrevet flere brev til familien sin. Blant annet har han bedt dem om å sende ned en biff.

- Det er favorittmaten til pappa. Han spiser biff og avocado hele tiden. Men vi kunne ikke sende det ned til ham, for all maten skal godkjennes av en ernæringsekspert, sier sønnen Omar.

Reygadas ba også familien om å sende ned en TV - som han selv skriver: «For å drepe kjedsomheten».

BBC har de siste ukene fulgt familien til 56-åringen mens de venter og venter på overflaten.

Hør det lydklipppet fra BBC her.

16. Ga førstehjelp

Vognføreren Daniel Herrera (27) ble heist opp fra gruven like før klokken 18 norsk tid. Der sto moren og tok i mot sin 27 år gamle sønn. Moren klappet, ropte, lo og gråt da hun så kapselen med sønnen komme opp fra bakken. Deretter ga hun sønnen en enorm klem.

Nede i gruven har han hatt rollen som medisinsk assistent og gitt førstehjelp til sine gruvekamerater.

I likhet med Carlos Barrios (nummer 13) er han misfornøyd med psykologen i redningsteamet, noe han har gitt uttrykk for i et brev til slektningene sine:

- Ikke spør meg igjen om hvordan jeg har det, fordi i det brevet jeg leser...så føles det som om dere gir meg råd via denne legen.

15. Forfatteren

Elektrikeren Victor Segovia (48) har gitt daglige rapporter fra situasjonen i gruven. I et følelsesladet brev til familien har Segovia skrevet:

- Dette helvetet tar livet av meg. Jeg forsøker å være sterk men når jeg sover drømmer jeg at vi er i en ovn. Når jeg våkner så befinner jeg meg i et evig mørke. Men jeg vil være sterk for dere til siste slutt.

48-åringen er god til å sette ord på ting. Det er kanskje derfor de andre gruvearbeiderne valgte nettopp ham til å skrive ned notater om gruvearbeidernes tilværelse nede i gruven dag for dag.

Notatene blir trolig en del av fremtidige bøker og filmer om dramaet til «De 33», som de kaller seg selv, i San Jose-gruven.

14. «Møkkamannen»

Victor Zamora (33) arbeider normalt ikke inne i gruven, han jobber som mekaniker. Den dagen gruven kollapset, tok han seg inn i gruven for å reparere en maskin. Mek-oppdraget i gruven varte i 69 dager.

33-åringen har jobbet ved gruvene i San Jose siden februar. Hans tidligere arbeidsplass ble ødelagt under det forferdelige jordskjelvet som rammet Chile i februar.

Zamora har spøket med moren sin og sagt at han hadde det bra i den kollapsede gruven. Hvorfor? Fordi der var det ingen som maste på ham og ba ham om å vaske seg.

13. Kranglet med psykologen

Carlos Barrios (27) er skiftleder for «Grupo Rampa», den ene av de tre arbeidsgruppene gruvearbeiderne tilhørte da gruven kollapset.

Under tiden i gruven skal 27-åringen ha kommet på kant med psykologen som har jobbet med de isolerte gruvearbeiderne. Moren til Carlos har ifølge chilenske aviser fortalt at sønnen ikke ønsker å ha noe som helst kontakt med den aktuelle psykologen når han er ute av gruven.

Ifølge moren føler sønnen at psykologen har lagt for mye press på gruvearbeiderne.

12. Elvis-fan

Edison Pena (34) beskrives som svært musikkinteressert, og han har vært blodfan av Elvis Presley hele sitt liv. Da gruvearbeiderne fikk tilbud om å få sendt ned musikk til gruven, hadde 34-åringen et ønske: Kan dere sende ned alle platene til Elvis?

Penas ønske ble oppfylt, og han har fått høre musikk fra favorittartisten sin.

Under tiden i gruvedypet har 34-åringen sendt opp flere hjerteskjærende brev og videoer til kjæresten sin, hvor han har gitt uttrykk for sin desperasjon over å være fanget under jorden.

I et av brevene skrev han:

- Jeg vil ha frihet, jeg vil se solen.

11. Fryktet for helsa

56 år gamle Jorge Galleguillos var ellevtemann opp av gruven. Ifølge reportere på stedet så han svært lykkelig ut da han kom ut av kapselen.

Galleguillos går på medisin mot høyt blodtrykk, og har fortalt på video at han har følt seg dårlig.

Med 56-åringen ute i friluft har redningsarbeiderne nå fått én tredjedel av arbeiderne ut fra gruven. Det skjer nesten ti timer etter at Florencio Avalos ble hentet ut om lag 05.00 norsk tid.

10. Fikk slettet gjelden

Kona til Alex Vega Salazar (31), som ble reddet ut av gruven rett før klokken 14 norsk tid, har fortalt at mannen var redd

for gjelden han har pådratt seg før han ble fanget i gruven.

- Jeg har fortalt ham at han ikke trenger å bekymre seg, at jeg har ordnet det. Du kan se det på ham at han har det bedre, sa Jessica Salgado til avisen El Pais.

Vel oppe omfavnet Salazar sin kone og ga henne en lang klem.

Flere av gruvearbeidernes kjærester og koner har fått beskjed om å kjøpe inn sexy undertøy. Salazars kone var en av mange som besøkte skjønnhetssalonger.

- Du kan jo forestille deg hvor oppstemt jeg er for å se ham, selvsagt vil jeg være vakker for ham, sier hun, ifølge USA Today.

9. Skulle pensjoneres, ble fanget

63 år gamle Mario Gomez nådde overflaten ved 13-tiden, altså rundt klokken 08.00 lokal tid.

Han knelte i takknemlighet da han så dagslyset.

Gomez var førstemann til å sende brev opp til overflaten, hvor han beskrev kjærligheten til familien. I tillegg skrev han at gruveselskapet må moderniseres.

63-åringen har jobbet i gruven siden han var bare tolv år gammel. Hans kone, Lilianett Ramirez, uttalte at mannen allerede i juli advarte gruveselskapet mot at gruven hadde begynt å rase sammen enkelte steder.

- Han fortalte at gruven ga etter flere steder, bare en måned før dette skjedde, sa Ramirez.

Hun forteller også at hun bønnfalt mannen om å slutte da han fortalte om dette, men at han svarte at han ville fortsette ut året.

8. Kom opp med solen


Claudio Yañez (34) var nummer åtte i rekken som ble heist opp av gruven, og kjente frisk luft i lungene litt over 12.00 norsk tid.

Også Yañez går en spennende fremtid i møte på privaten. Han og kjæresten Christina Nunez har bestemt seg for å gifte seg, etter at hun fridde da han var i gruven.

Da Yañez var vel oppe, sendte også solen sine første stråler over gruveanlegget utenfor Copiapo.

7. Varsleren

Om lag klokken 11.30 norsk tid ble Jose Ojeda (56) heist opp, som nummer sju.

Borelederen ble møtt av stedatteren sin da han til jublende applaus ble heist opp til folkemengden.

Han var den som skrev beskjeden og fikk varslet redningsarbeiderne om at alle de 33 mennene var i live og trygge inne i den kollapsede gruven.

Ojeda var av dem som ble fraktet opp først på grunn av helsetilstanden sin. De siste ukene har han fått firet ned diabetesmedisin for å holde sykdommen i sjakk, ifølge BBC.

6. De forlovedes første kyss

Rett over klokken 10.30 norsk tid kom sjettemann, Osman Araya (30), opp av gruven, og kastet seg rett i armene på sin forlovede.

VGTV:Her kysser de for første gang som forlovede

Osman fridde til kjæresten fra dypet, mens VGs Jon Magnus var i Chile.

- Tenk, en ektemann! Vi får feire når han kommer opp, sa forloveden til VG.

Les den gripende historien Kjærlighet fra dypet her.

Da VG var på plass, fikk Angelica et brev fra Osman, kjæresten, og faren til hennes to barn, som tidligere ikke har villet gifte seg.

- Osman skriver at han elsker meg over alt på jorden. Og at han savner meg og barna våre. Nå har han sittet der nede i dypet og tenkt på forholdet vårt, og han vil gifte seg med meg! sa hun.

VGs reporter Anders Giæver er i Chile, og beskrev stemningen på denne måten da førstemann, Florencio Avalos, ble løftet ut av sjakten:

«Man kunne høre, og føle, hvordan flere tusen mennesker først trakk et dypt, lettelsens sukk, som så ble støtt ut igjen som et jubelbrøl mot himmelen da sylinderen med Florencio Avalos brøt gjennom jordskorpen som et seigtflytende prosjektil og var oppe i frisk luft etter 69 døgn blant de underjordiske.»

Les hele saken:Chiles heltenatt

5. «Gud vil jeg skal bli her nede»

Jimmy Sanchez (19) var i motsetning til kollegene sine tydelig preget av de 69 dagene og nettene under jorda. Da han kom ut av kapselen som hadde løftet han opp de 700 meterne, virket 19-åringen både svak og utslitt.

Sanchez hadde jobbet i gruven i bare fem måneder da ulykken skjedde.

Han skal ifølge britiske The Mirror ha fortalt en av redningsarbeiderne at det er tanken på den lille datteren hans som har holdt motet oppe.

19-åringen har gjentatte ganger uttrykt at månedene under jorden har vært tøffe.

- Gud vil at jeg skal bli her nede. Jeg aner ikke hvorfor, skrev Sanchez i et følelsesladet brev til familien sin før han ble heist opp.

4. Vil aldri tilbake

Gruvearbeider nummer fire opp fra dypet, Carlos Mamani (23), ble møtt av heftige kyss fra kona da han kom opp.

Han er den eneste av de 33 gruvearbeiderne som ikke er chilensk. Han hadde jobbet i gruven i bare fem dager da den kollapset, ifølge BBC.

Mamani har uttalt at han aldri vil jobbe i en gruve igjen. Ifølge svigerfaren til 23-åringen skal Mamani være i sjokk og sterkt traumatisert etter ulykken.

3. Omfavnet av kona

Juan Illanes (52) var den tredje som kunne se dagslyset igjen og gjenforenes med sine kjære.

Med begge hendene i været og øynene beskyttet bak solbrillene, tok han smilende imot den elleville jubelen fra folkemassen rundt ham.

Vel oppe på overflaten ble 52-åringen umiddelbart omfavnet av sin kone og president Sebastian Pinera.

På spørsmål om hvordan turen i kapselen var, svarte han «som et cruise».

2. Rockestjernen

Den andre gruvearbeideren som ble fraktet til toppen, Mario Sepulveda, ble intervjuet direkte på TV etter at han var oppe.

- Ingen liker å gå gjennom en slik erfaring, men nå er jeg veldig glad, sa 40-åringen.

Sepulveda, som ga bort steiner fra dypet som suvenirer til de fremmøtte, ga også uttrykk for sin takknemlighet overfor både redningsarbeiderne og myndighetene.

- Jeg er veldig glad for alt dere har gjort for oss, sa han.

Sepulveda har blitt kjent som en av de mest ivrige foran TV-kameraet nede i gruven, og har blant annet intervjuet flere av de andre arbeiderne.

Nå gleder han seg imidlertid bare til å være sammen med familien.

- Jeg har levd i over 40 år, og nå ønsker jeg å leve lenge sammen med familien. Jeg ønsker å tilbringe kvalitetstid sammen med dem, sa Sepulveda.

Da han kom ut jublet hemningsløst, dro i gang heiarop og klemte kona Elvira. I tillegg delte han ut steiner fra gruven til president Piñera og de andre redningsarbeiderne.

Rockestjernetendensene til tross: Sepulveda understreket at han ikke ønsker å framstå som noen verdenskjendis.

- Jeg er ingen kjendis, jeg er gruvearbeider, jublet 40-åringen stolt.

1. Den første

Florencio Avalos (31) var den første gruvearbeideren som ble løftet opp i dagslyset igjen klokken 05.11 norsk tid.

Barna til Avalos kastet seg strigråtende inn i armene på faren sin da de fikk øye på ham.

- Det er helt ubeskrivelig å se ham igjen, sier en slektning til BBC.

Avalos tok hyllesten tilsynelatende rolig.

Her kan du lese mer om