FJELLOMRÅDET: Dette flybildet viser Drakryggen i Kebnekaise-fjellene i Nord-Sverige hvor leteaksjonen nå pågår. Hos den svenske sjø- og flyredningen tror de flyet kan ha truffet fjellet til høyre i bildet. Innfelt venter redningsmannskapene på å komme inn i området. Foto: Tomas Johansson/Fjellfotografen.se/Eirik Linaker Berglund

Alle helikoptrene satt på bakken etter dårlig vær

KIRUNA/OSLO (VG Nett) Det dårlige været har ført til at alle helikoptrene blir satt på bakken under letingen etter det norske flyet i Sverige.

 • Sigrid Helene Svendsen
 • Lars Akerhaug
 • Sissel Kruse Larsen
 • Eirik Linaker Berglund
 • Ole N. Olsen

Artikkelen er over åtte år gammel

Den svenske redningstjenesten opplyser fredag formiddag at alle de fire helikoptrene har reist ut av søkeområdet i påvente av bedre vær.

- Akkurat nå er de to helikoptrene som var i luften returnert på grunn av snø som gjorde det vanskelig å søke. De er på retur Kiruna, sa Tore Hongseth ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge til VG Nett like etter klokken 08.00 fredag morgen.

Senere har også de to siste helikoptrene blitt satt på bakken.

Fremdeles er et norsk Orion-fly i luften over Kebnekaise. Senere på dagen er planen at to norske F16-fly skal ta over.

VET DU NOE OM DENNE SAKEN? TIPS VG NETT

Hercules-flyet «Siv» var på vei fra Evenes til Kiruna for å hente materiell og personell da det ble meldt savnet torsdag.

Om bord i flyet var fem norske offiserer, som nå har status som savnet. Den siste observasjonen av flyet ble gjort klokken 14.56 torsdag. Siste radiokontakt med flyet var klokken 14.43 samme dag.

Fortsetter å snø

SAVNET: Fem personer er savnet etter at Hercules-flyet forsvant torsdag kveld. Her er området det søkes i. Foto: Sjøfartsverket


Ifølge data fra meteorlogisk institutt vil det fortsette å snø utover dagen fredag. Vinden vil først avta fra stiv kuling til frisk bris i 18-19-tiden fredag kveld.

- Akkurat nå er det 20 meter sikt nede på marken. Det er ca 100 mann totalt med i søket, sier Kristoffer Samholt ved den svenske sjø-og flyredningssentralen til VG Nett.

Foruten flyet, deltar også personer på ski og skutere på bakken. Ifølge Persson vil flere personer slutte seg til søket i løpet av morgentimene fredag.

STASJONSPRESTEN: Ønsker å ha håp så lenge som mulig

Persson ved den svenske sjø- og flyredningssentralen har tro på at flyet vil bli funnet.

- Forhåpentligvis vil vi klare å lokalisere det når det lysner og værforholdene er noenlunde bra, sier han.

Kan ha mistet høyde fort

Flyet, som var en del av den store militærøvelsen «Cold Response», ble før det forsvant torsdag, observert i området i nærheten av Sveriges høyeste fjell, Kebnekaise.

Den sivile radaren viste at flyet befant seg 2.194 meter over bakken, mens den militære viste 2.316 meter. De to radarmålingene ble gjort med kort tids mellomrom, og redningslederen tror flyet har mistet høyde fort.

Kebnekaise-fjellene utgjør et stort fjellmassiv med flere store topper, hvorav den aller høyeste er Nordtoppen som ruver cirka 2100 meter over havet. Redningsmannskapene søker nå på nord-og sydtoppen, i et område på 5 gange 2 kilometer.

Tidligere fredag morgen fortalte letemannskaper at de hadde funnet et objekt på fjellet med varmesøkende kamera. Men da de reiste opp for å se hva det var, fant de ingen ting utenom det vanlige.

Fredrik Persson, stabsmedlem ved den svenske Sjø- og flyredningssentralen sa tidlig fredag morgen at de forberedte søk med fire helikopter, samt et norsk fly.

- Søket skulle foregå i det samme området som tidligere, sier han til VG Nett.

Området rundt toppen av Kebnekaise er ifølge Persson et svært vanskelig område å søke i.

De fire helikoptrene som skulle delta i søket er et redningshelikopter, et militærhelikopter samt et svensk og et norsk helikopter. I tillegg skulle det norske Orion-flyet, som fremdeles er i luften, søke i området.

Det var Ståle Garberg (42) fra Oslo, oberstløytnant Truls Audun Ørpen (46) fra Oslo, kaptein Bjørn Yngvar Haug (40) fra Ullensaker, kaptein Siw Robertsen (45) fra Oslo og kaptein Steinar Utne (35) fra Oslo som satt i flyet da det forsvant, ifølge forsvaret. De har nå status som savnet.

Mer om

 1. Hercules-ulykken
 2. Forsvaret

Flere artikler

 1. Varmesignatur var ikke savnet fly

 2. Uvær og skredfare truer leteaksjonen

 3. Svært begrenset sikt for helikopter og bakkemannskaper

 4. Her er siste tegn fra flyet

 5. Flere store vrakrester funnet - ekstrem skredfare i søkeområdet

Fra andre aviser

 1. Har funnet varmesignatur

  Bergens Tidende
 2. Letemannskaper har sett enoransje gjenstand på bakken

  Bergens Tidende
 3. Leter i Sveriges verste terreng

  Bergens Tidende
 4. Varmesignaler var ikkefra det savnede flyet

  Bergens Tidende
 5. Bekrefter funn av deler fra Hercules-flyet

  Fædrelandsvennen
 6. Forsvarssjefen: – Vrakrester lukter parafin

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder