KRITISK: Utenriksreporter i TV 2, Fredrik Græsvik. Foto: Hallgeir Vågenes/VG

- Terror-opplysningene kunne reddet liv

(VG Nett) TV 2-journalisten Fredrik Græsvik mener de detaljerte terror-rapportene om Serena Hotel kunne reddet liv - dersom de hadde blitt videreformidlet.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Fredrik Græsvik var en av de norske journalistene som bodde på hotellet da skuddene plutselig haglet 14. januar 2008.

Han løp ned fra hotellrommet sitt for å finne ut av hvor skuddene kom fra, og forsøkte senere å redde livet til Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen, som var blitt dødelig såret av den ene terroristen.

Græsvik reagerer kraftig på opplysningene i rapportene fra ISAF-styrkene iAfghanistan som NRK publiserer i dag, der angrep mot hotellet beskrives i detalj.

- Liv kunne vært reddet

- Rapportene er svært konkrete. Dersom vi hadde visst dette på forhånd, kunne de hatt noe å si for forståelsen vår av hendelsen da det skjedde, sier Græsvik til VG Nett.

Vet du noe om denne saken?Kontakt VG Netts journalister her!

Han ser ikke bort fra at han ville reagert annerledes da angrepet mot hotellet startet.

- Når de første skuddene faller, handler det om hvordan man reagerer der og da. Jeg løp ned fra hotellrommet mitt for å se hva som skjedde, kanskje hadde jeg reagert annerledes. Det samme hadde kanskje Carsten gjort, sier Græsvik.

Han understreker at man var klar over at Serena var et potensielt terrormål, i egenskap av hotell for de fleste statsbesøk i Kabul.

- Vi fikk også vite i etterkant at det forelå konkrete trusler, så det er ikke noe nytt. Men det er sterkt å lese hvor konkrete de er. Hadde vi fått vite om dette, tror jeg at liv kunne vært reddet, sier den erfarne utenriksreporteren.

Flere detaljer

Den siste rapporten om terrorangrep mot Serena er datert 16. oktober 2007, ifølge NRK. Den tegner et bilde som er skremmende likt angrepet mot hotellet tre måneder senere:

* Planen var å skyte mot vaktene ved porten til hotellet.

* Det skulle brukes granatkaster og utføres selvmordsangrep. Tre selvmordsvester var allerede klargjort, men foreløpig ikke sendt til Kabul.

* Terroristene skulle utgi seg for å være politifolk, og kjøre inn på hotellets område i politibil for å kidnappe gjester.

Den daværende Scanpix-fotografen Stian Lysberg Solum sto ved siden av Carsten Thomassen da de dødelige skuddene falt, og fikk akkurat kastet seg i dekning.

- Han som skjøt på meg og Carsten hadde politiuniform. Kanskje ville jeg vært mer kritisk til ham dersom jeg hadde fått høre om dette? Jeg vet ikke. Det er vanskelig å være etterpåklok, sier Solum.

Hva visste UD?

NRK-programmet Brennpunkt har fått tilgang til 15.000 hemmelige dokumenter med etterretningsinformasjon og beskrivelse av hendelser i forbindelse med krigen i Afghanistan. Kanalen har fått tilgang til dokumentene via det omstridte lekkasje-nettstedet Wikileaks.

Ifølge NRK er det minst 12 tilfeller i dokumentene hvor etterretning har avdekket planer om å utføre terrorangrep mot hotellet. De fleste planene som er avdekket, handler om selvmordsaksjoner, melder NRK.

Et sentralt spørsmål nå, er hvor mye UD visste før Jonas Gahr Støre og de norske journalistene reiste til Kabul.

- Jeg vet ikke hvor mye UD visste, eller når de visste det. Men det håper jeg vi får svar på, sier Græsvik.

Utenriksdepartementet opplyser til NRK at det kom flere trusler mot vestlige mål i Kabul i tiden før det norske besøket. De vil likevel ikke gå inn i detaljene rundt enkeltrapporten som nå offentliggjøres, eller avklare om dette var noe som ble tatt med i sikkerhetsvurderingene.

- Denne konkrete rapporten er det i dag vanskelig for oss å svare på om ble mottatt av norske myndigheter, sier kommunikasjonssjef Bjørn Jahnsen i UD til NRK.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder