Norsk forsker: – Alle som jobber med dette, trenger å få denne informasjonen.

SAMMENHENG? En mulig sammenheng mellom kreft og mobilbruk har vært forsket på i årevis. Resultatene har vært sprikende. Foto: ERIK NYLANDER/TT

Stor studie hevder å ha funnet  sammenheng mellom mobilbruk og kreft

Amerikanske forskere hevder å kunne bevise at det finnes en sammenheng mellom mobiltelefonen din og kreft. – For tidlig å si noe konkret, mener norsk forsker.

 • Kari Aarstad Aase
 • Camilla Fredstad Huuse

Artikkelen er over fire år gammel

Er det sjanse for å få kreft av mobilstråling? Spørsmålet har lenge vært et diskusjonstema og forskning knyttet til mobilbruk har pågått i mer enn 20 år.

Nå mener en ny, stor studie på rotter å kunne vise en sammenheng mellom telefonene våre og kreft. Studien er finansiert av amerikanske myndigheter og har pågått over ti år. Det er forskere ved National Toxicology Program (NTP) – USAs svar på Statens Strålevern – som har gjennomført forsøkene.

Forskningen de siste årene har hatt sprikende konklusjoner: Dette har ekspertene sagt om kreftfaren i 1999, 2001, 2008 og 2013

Gått glipp av denne? Pille til 50 øre kan redde 1 av 5 kreftpasienter

Blogger fikk føflekkreft: - Ødela livsgleden

Høy allmenn interesse

De endelige resultatene blir ikke offentliggjort før i 2017, men forskerne bak studien har valgt å offentliggjøre resultatene før forsøkene er endelig avsluttet, fordi de mener funnene er av høy allmenn interesse.

– Vi føler at resultatene er såpass overraskende at de bør offentliggjøres nå, slik at man kan sette i gang en diskusjon om mobilbruk, sier John Bucher, assisterende direktør i NTP.

– Jeg tror det er slutt på den tiden man kan si at det ikke er noen helserisiko knyttet til mobilbruk, sier Ron Melnick, som inntil 2009 var leder for NTP, og nå er en av forskerne som har kvalitetssikret studien.

Norske forskere undersøkte: Sammenhengen mellom hjernekreft hos barn og kreft

Forsker Lars Klæboe mener studien kan være interessant. Foto: Linn Cathrin Olsen VG

Kostet 200 millioner

Lars Klæboe ved statens Institutt for Strålevern i Norge har selv forsket på sammenhengen mellom mobilbruk og kreft. Han tror dette studien vil bli sett på med interesse.

– Dette er en typisk studie som WHO vil ta tak i, og informere fagmiljøer rundt omkring i verden om. Alle som jobber med dette, trenger å få denne informasjonen. Når en slik studie er gjort på en god måte, vil den skape veldig stor interesse, sier Klæboe.

Det nye studien viser at rottene som ble utsatt for samme radiofrekvenser som mobiltelefoner ofte bruker, utviklet kreftsvulster særlig knytte til hjerne og hjerte. Studien har kostet nesten 200 millioner kroner. Den regnes som en av de største og mest omfattende som er gjort på sammenhengen mellom mobilbruk og mulige helsekonsekvenser.

Les mer om det her: Ingen klarer å kjenne mobilstråling

Bygde eget laboratorium til rottene

FORSØKSDYR: 2500 rotter blir brukt i forsøkene som er gjennomført i regi av amerikanske myndigheter. Foto: Janne Møller-hansen VG

For å gjennomføre studie n ble det bygd et eget underjordisk laboratorium med 21 spesialinnredede rom for de rundt 2500 rottene i forsøket. I de ulike rommene ble rottene utsatt for forskjellige radiofrekvenser i ni timer om dagen, over en periode på to år. Hjerte- og hjernesvulstene oppstod kun hos hannrottene, og hunnrotter som var utsatt for samme påvirkning, utviklet ikke svulster.

Studien føyer seg inn i en rekke av flere på området, og så langt finnes det ingen entydig konklusjon, sier Klæboe.

– Det er for tidlig å si noe konkret om studien ennå, til det vet vi for lite om måten den er gjort på, og hva forskerne vektlegger, sier han.

– Det vi vet av omtalen til nå, er at det er dyreforsøk, og at strålingen dyrene er utsatt for er høyere enn det som er lovlig i bruk av mobiltelefoner. Jeg tviler på at denne vil snu opp ned på kunnskapen vi allerede har, men den kan sikkert bidra med noe nytt, sier Klæboe.

Les også: Stor undersøkelse - ikke kreft av mobilen

Farlig eller ufarlig?

Siden 2011 har WHO klassifisert mobilstråling som «mulig kreftfremkallende for mennesker». På verdensbasis er det store forskjeller på hvor helseskadelig man tolker mobilen for å være. I Frankrike ble det nylig vedtatt en lov som sier at enhver reklame for mobiltelefoner må nevne at det anbefales å bruke headset for å redusere stråling mot hodet. De som ikke oppfyller kravet, får bot.

En vitenskapelig komite oppnevnt av EU konkluderte i 2015 midlertidig med at det er lite sannsynlig at stråling medfører helseskade. Det samme mener Nordiske strålevernmyndigheter.

Flere forskermiljøer har også sett på sammenhengen mellom mobilbruk og kreft. I 2013 gikk 29 forskere fra hele verden gjennom 1.800 vitenskapelige studier på emnet.

– Et gjennomgående mønster er økt risiko for hjernesvulst, sa Lennart Hardell ved Universitetet i Örebro i Sverige, en av forskerne bak rapporten, den gangen.

Også en ekspertgruppe fra Folkehelseinstituttet har tatt for seg en rekke mulige helseeffekter av elektromagnetisk stråling og vurdert forskning på hvert enkelt område.

Forskerne fant ikke grunnlag for at de svake feltene rundt mobiltelefoner og annet sendeutstyr økte risikoen for kreft, nedsatte fruktbarheten hos menn, eller førte til andre sykdommer og helseskader.

Les også: Dette sa kreftforskerne om mobil og kreftfare i 1999

Les også

 1. I Frankrike får gravide betalt for å stumpe røyken

  PARIS (VG) Gravide røykere i Frankrike får penger og…
 2. Studie: Cellegift levert rett i svulsten kurerer kreft hos mus

  Med treffsikker levering av cellegift ved hjelp av bobler og ultralyd, har norske forskere klart å kurere kreft hos mus.
 3. Stadig flere yngre rammes av tarmkreft

  Norge ligger på verdenstoppen i forekomsten av tarmkreft. Nå viser tall at også flere yngre nordmenn under 50 rammes av…

Mer om

 1. Mobiltelefoni
 2. Kreft
 3. WHO

Flere artikler

 1. Alla (30): – Blir det påvist at mobilen kan gi meg kreft, vil jeg begrense bruken

 2. Ny svensk studie: Snus øker ikke risikoen for kreft i bukspyttkjertelen

 3. Studie: Unge kreftoverlevere har større risiko for selvmord

 4. Ny forskning avslører hvordan alkohol øker risikoen for kreft

 5. Pluss content

  Større selvmordsrisiko blant unge kreftoverlevere

Fra andre aviser

 1. Neste år rulles 5G ut i Norge. Ingen vet om det er farlig.

  Aftenposten
 2. Neste år rulles 5G ut i Norge. Nei, det er ikke farlig

  Aftenposten
 3. Kan vi stole på forskningen når forskere er uenige om 5G?

  Aftenposten
 4. Kan humøret påvirke vaksineeffekt? Jeg er ikke overbevist.| Atle Fretheim

  Aftenposten
 5. Personvernhensyn truer kampen mot kreft som skyldes farlig arbeid | Kristina Kjærheim og Tom Grimsrud

  Aftenposten
 6. Overvektige har større risiko for kreft

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no