POSERER: Her er Mohyeldeen Mohammad avbildet med et automatvåpen. Ifølge hans Facebook-profil befinner den norske islamisten seg i Syria. Foto: Faksimile: Facebook

Antallet norske Syria-krigere øker: Her poserer Mohyeldeen Mohammad med våpen

(VG Nett) Den profilerte radikale islamisten, som er siktet for trusler mot norske myndighetspersoner, skal befinne seg i Syria.

Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Etter det VG Nett erfarer har Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) i lengre tid kjent til Mohammads opphold i Syria.

I forrige uke la Mohammad opp et bilde av seg selv der han sitter med et automatvåpen, sammen med en annen, uidentifisert person. Bildet er trolig tatt i Syria, der Mohammad skriver at han befinner seg. Det avslører kommentator Per Gudmundsson ved Svenska Dagbladet på sin blogg.

Islamisten fra Larvik har i lengre tid fremstått som en leder i det radikale islamistmiljøet på Østlandet.
I flere videoer som har sirkulert i det norske islamistmiljøet, holder Larvik-mannen taler der han fremstår som en lederskikkelse.

På pannebåndet står den islamske trosbekjennelsen: «Det finnes ingen Gud uten Gud og Mohammed er hans profet».

Poseringen likner på bilder publisert på radikale islamistiske nettsteder og Facebook-sider der radikale islamister poserer med våpen.

Her i Norge har Mohammad ikke tillatelse til å inneha våpenet han er avbildet med.

VET DU NOE OM DETTE? TA KONTAKT MED VG NETTS JOURNALIST! KLIKK HER FOR Å SENDE EN MELDING!

Siktet

Han er fortsatt siktet for trusselvideoen mot Stoltenberg og andre myndighetspersoner, som ble publisert på nettet i januar.

Dagsavisen har også omtalt den radikale muslimens Syria-reise. Flere kilder bekrefter overfor VG Nett at antallet radikale islamister som nå reiser til landet for å delta i konflikten øker raskt.

- Kommer og går

VG Nett var i forrige uke også i kontakt på et nummer i Syria som Mohammad hadde oppgitt.

- Han er her ikke akkurat nå. Han kommer og går, svarte en person på telefonnummeret.

En rekke henvendelser til Mohammads advokat, familie og venner har ikke blitt besvart.

- Jeg er kjent med at han er i Midtøsten, har hans advokat John Christian Elden tidligere uttalt.

Tidligere har VG Nett også omtalt hvordan norske ekstremister reiser til Syria. Norske myndigheter er også urolig for at disse personene får nye radikale kontakter under den blodige krigen i Syria, som til nå har kostet minst 30. 000 menneskeliv.

DEMONSTRERTE: Her demonstrerer Mohyeldeen Mohammad foran Stortinget i januar i år. Foto: TERJE BRINGEDAL

Usikre

I Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) sine hovedkontorer i Nydalen er man etter det VG Nett får opplyst usikre på om det er ulovlig å krige i Syria. Men skrekkscenarioet er at de unge krigerne skal vende tilbake til Norge med våpentrening.

De norske islamistene skal ha blitt sluset inn i Syria via Irak, Libanon, Jordan og Tyrkia. Etterretningstjenesten jobber sammen med PST for å finne ut hvem de norske borgerne samarbeider med, og hva de gjør.

26. august skrev også Mohammad om oppholdet i Syria på en anonym Facebook-profil:

- Noen av våre brødre ble beskutt og skadet, og flere av våre kjære brødre her, fra flere forskjellige land, har forlatt denne verden etter bombeangrep og blitt beskutt av Bashars svin (Assads styrker, red.anm.). Måtte Allah forbanne de vantro og akseptere våre falne som martyrer!», skriver mannen.

PÅ VEI UT: Her forlater Mohyeldeen Mohammad Norge, etter oppstusset under karikaturdemonstrasjonen i 2010. Foto: FRODE HANSEN / VG


Det er uklart om Mohammad selv deltar i kampen mot Bashar al-Assad, Syrias diktator som har slått ned på opprøret i landet med jernhånd.

Kjent

Mohyeldeen Mohammad ble kjent for Norge da han i under en demonstrasjon mot karikaturtegningene i 2010 uttalte følgende:

«Når vil norske myndigheter og deres medier forstå alvoret i dette her? Kanskje ikke før det er for sent. Kanskje ikke før vi får et 11. september på norske jord. Dette er ingen trussel, det er en advarsel.»

Uttalelsen førte til sterke reaksjoner og Mohammad fikk stor oppmerksomhet i media. Han ble i etterkant av dette også avhørt etter at han skal ha truet journalister fra Dagbladet, men saken ble henlagt. Likevel fikk han et forelegg etter at politiet beslagla et elektrosjokkvåpen hos ham da de ransaket bilen og hjemmet hans mens han satt i avhør med politiet.

Siden reiste han tilbake til Saudi-Arabia, der han studerte islam i byen Medina. Men høsten 2011 ble han utvist fra landet, angivelig på grunn av at Saudi-Arabia skal ha fått informasjon om Mohammad fra saudiske myndigheter.

Etter hjemkomsten gjorde han seg igjen bemerket i Norge. I forkant av en demonstrasjon 20. januar i år ble en trusselvideo mot Stoltenberg lagt ut på nettet. Mohammad ble, sammen med en annen, siktet for trusler.

Dro til Jordan

Våren 2012 la han også ut en video på nett, der han gikk til angrep på Islamsk råd og forsvarte bruken av det heldekkende hodeplagget Niqab for kvinner.

Sommeren 2012 var han i Jordan, der han besøkte flere palestinske flyktningleire. Det viser videoopptak VG Nett har sett.

Han skal siden ha klart å komme seg inn i Syria. Norske myndigheter frykter også at disse skal komme tilbake, med våpenkunnskap i bagasjen.

- Det er bekymringsfullt at personer fra ekstreme miljøer får kamperfaring fra Syria, har informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) tidligere sagt til VG.

KJEMPER HELLIG KRIG: Islamistiske krigere med svarte flagg under en begravelse i Aleppo i Syria, et av områdene opprørerne står sterkt. Foto: REUTERS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder