PÅ G8-MØTE: Brasils president Luiz Ignacio Lula da Silva (til venstre) og hans amerikanske kollega Barack Obama (helt til høyre) poserer for fotografen sammen med andre deltakere på det internasjonale toppmøtet i L'Aquila i Nord-Italia. Lederne fra G8-gruppen av rike industriland fikk fredag selskap av politikere fra fattigere land i L'Aquila. Foto: REUTERS / Jason Reed / SCANPIX Foto:

Anklager G8 for å svikte Afrika

Lederne for G8-gruppen lover å gi 20 milliarder dollar til økt matsikkerhet. Men hjelpeorganisasjoner anklager verdens mektigste land for å svikte de fattige i Afrika.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

De 20 milliarder dollarene, tilsvarende vel 130 milliarder kroner, skal deles ut over tre år. Hensikten er å styrke landbruket i fattige land slik at det blir mindre sårbart for naturkatastrofer og andre kriser, sa en ledende FN-tjenestemann fredag.

Les også:G8 vil styrke fattige lands matproduksjon

- Det nye og oppmuntrende her er at man for første gang har bestemt seg for å endre politikken. Direkte matvarehjelp er nødvendig fordi mennesker lider under kriger, tørke og oversvømmelser. Det første de trenger, er noe å spise, sier Jacques Diouf, som er generaldirektør for FNs jordbruksorganisasjon FAO.

Rasisme i G8?

Men ikke alle var like begeistret.

- Det er en gigantisk avstand mellom det de sier og det de gjør, mener Kumi Naidoo i organisasjonen Global Action Against Poverty. Han antyder at det han kaller den nølende holdningen til problemene i G8, kan skyldes «underliggende rasisme» blant en del av G8-landene.

Naidoo betegner G8-møtet i L'Aquila i Nord-Italia som en fullstendig fiasko.

- Det ene slike toppmøtet etter det andre kommer og går. Hver gang hører vi de samme løftene, og så skjer det ikke noe vesentlig, sier han ifølge nyhetsbyrået DPA.

Han anklager også de rike industrilandene for å pumpe milliarder inn i finansmarkedene og andre deler av næringslivet. En brøkdel av disse midlene ville være nok til å redde mange mennesker i fattige land fra å dø av sult og sykdom, framholder Kumi Naidoo.

- Et første skritt

- Hvis det var i Vest-Europa eller Nord-Amerika at 50.000 mennesker led en unødvendig død, ville nok G8-landene reagere raskt, tilføyer han.

De 20 milliarder dollarene som nå loves i ny hjelp til fattige bønder, er ikke mer enn et første skritt, framholder han.

USAs president Barack Obama siterte et ordtak da han snakket om hjelpetiltakene på toppmøtet i L'Aquila fredag.

- Gi en mann en fisk, og han kan spise én dag. Lær en mann å fiske, og han vil kunne spise resten av sitt liv, sa Obama.

Han henviste med dette til teorien om at det er bedre å lære bøndene i fattige land å bruke jorda effektivt, enn å gi dem matvarehjelp. Derfor mener han også det er riktig å gi støtte til økt matproduksjon i disse landene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder