ARRESTERT: En demonstrant blir pågrepet av sivile israelske polititjenestemenn bevæpnet med pistoler etter å ha kastet stein i flyktningerleiren Kalandia søndag. Foto: REUTERS

Blodig «katastrofe-dag» i Midtøsten

(VG Nett) Israels grenser mot Libanon, Syria og Gaza har søndag vært åsted for blodige demonstrasjoner. Minst 16 mennesker skal være drept av israelske sikkerhetsstyrker.

 • Ole N. Olsen

Artikkelen er over ni år gammel


Bakgrunnen for de blodige sammenstøtene er «Nakba», som markerer opprettelsen av staten Israel i 1948. Ordet betyr «katastrofen» og er den arabiske betegnelsen på fordrivelsen av palestinere ut av det som nå er Israel.

Blant annet ved Golanhøydene trosset palestinere de israelske vaktene og kom seg gjennom de ellers så ugjennomtrengelige barrierene.

På Golanhøydene hevder det israelske forsvaret å kun ha skutt varselskudd, ettersom demonstranter forsøkte å bryte seg gjennom gjerdet som markerer grensen mellom Syria og Israel, i nærheten av landsbyen Majdal Shams.

Uklare dødstall

Men ifølge Sky News brukte soldatene skarp ammunisjon. Fire demonstranter skal ha blitt drept.

Det er fortsatt uklart hvor mange som er drept av de israelske sikkerhetsstyrkene søndag, men ifølge Sky News skal 10 personer ha blitt drept og minst 100 skadet ved Israels grense mot Libanon.

Les også: Flere drept i katastrofe-markering

Israelske soldater skal også ha beskutt palestinere som nærmet seg grenseovergangen Erez mellom Gaza-stripen og Israel. Her skal to personer ha blitt drept og mer enn 50 skadet.

Netanyahu håper på ro

Sivile tjenestemenn fra grensepolitiet pågrep også flere personer blant de tusenvis av demontrantene som deltok i demonstrasjoner ved Ramallah søndag.

Også på Vestbredden har det vært uro. Her brukte israelske soldater vannkanoner mot demonstrantene.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier at han håper tilstandene vil roe seg snart.

- Men ikke misforstå, vi er bestemt på å forsvare våre grenser og vår suverenitet, legger han til.

Katastrofen

Det israelske forsvaret opplyser i en E-post til VG Nett at de «holder de syriske og libanesiske regjeringer ansvarlige for angrepene mot deres felles grenser med Israel i dag».

- I et forsøk på å avlede verdens oppmerksomhet fra daglige drap på uskyldige sivile har den syriske regjeringen sendt såkalte «demonstranter» til voldelige sammenstøt ved den syriske-israelske grensen, hever talsmann Bjørn Hermann for det israelske forsvaret i E-posten.

(Saken fortsetter under bildet)

BLODIG: En ung palestiner blir båret vekk etter å ha blitt beskutt under demonstrasjoner ved grenseposten Erez søndag. Foto: AFP

Sammenstøt på dagen for «Nakba» er imidlertid ikke uvanlig, da dagen markerer opprettelsen av staten Israel.
- Skarp ammunisjon

Ifølge BBC, som er tilstede i byen Ramallah, kastet palestinske demonstranter stein mot de israelske soldatene som voktet grensen. Soldatene svarte med å skyte tåregassgranater og gummikuler.

(Saken fortsetter under bildet)

MASSIVE DEMONSTRASJONER: Slik så det ut da flere hundre palestinere stormet grensen og kontrollpunktet Erez på Gazastripen. Foto: AFP

Stengt grense

Grensen mellom Israel og Syria er stengt nesten hele året, kun med et par unntak, for varer fra Golan eller mennesker som krysser den i samarbeid med FN.

Omtrent 800.000 palestinere ble fordrevet fra sine hjem til flyktningleire i regionen dagene etter at staten Israel erklærte seg selvstendig. Nesten en halv million palestinere bor i leire i Syria hvor de har like rettigheter som andre syrere, men ikke statsborgerskap.

Les også

 1. Minst åtte drept i blodig katastrofe-markering

  (VG Nett) Israelske forsvarsstyrker åpnet ild da mellom 400 og 1000 palestinske flyktninger klarte å krysse grensen fra…
 2. Palestinere systematisk fratatt oppholdstillatelsen

  I perioden fra seksdagerskrigen i 1967 til ikrafttredelsen av Osloavtalen i 1994 ble om lag 140.
 3. Peres utelukker ikke forhandlinger med Hamas

  Israels president Shimon Peres vil ikke utelukke framtidige forhandlinger med Hamas og minner om at Yasser Arafat…
 4. Netanyahu til samtaler med Obama

  Israels statsminister Benjamin Netanyahu reiser til Washington for å ha samtaler med president Barack Obama 20.
 5. Palestinerne jubler over fornyet kamp for egen stat

  Gledesstrålende palestinere feiret onsdag forsoningsavtalen mellom Fatah og Hamas.

Mer om

 1. Midtøsten

Flere artikler

 1. Syrisk TV: 23 drept i sammenstøt på grensen til Israel

 2. Minst åtte drept i blodig katastrofe-markering

 3. Israel bombarderer Libanon etter Hizbollah-angrep

 4. Hamas-topp oppfordrer til opprør etter blodbad i Gaza

 5. Israels statsminister advarer mot ulovlig grensepassering

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder