MISTENKELIGE: Flere steder i Libya har opprørere arrestert og siktet menn av afrikansk herkomst for å være leiesoldater for Gaddafi. Mennene på bildet ble tatt til fange i Benghazi. De hevder de er libyere uten identitetspapirer. Foto: AP Photo/Hussein Malla

Mørke afrikanere angripes i Libya

(VG Nett) Påstander om leiesoldater hentet fra Chad og Niger fører til uprovoserte angrep på afrikanere i Libya.

Hans Henrik Torgersen
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Situasjonen i Muammar Gaddafis rike blir stadig mer tilspisset. Tusenvis av flyktninger tar seg nå over grensene til Egypt og Tunisia. Flyktninger forteller om lovløse tilstander, der drap skjer vilkårlig.

Al Jazeera rapporterer om afrikanere som nå er livredde for å bevege seg utendørs. Årsaken er leiesoldater som skal være hyret inn av Gaddafi fra de sentralafrikanske landene Chad og Niger.

Flyktet til Tunisia

Seidou Boubaker Jallou og en venn, begge fra Mali, forteller til TV-stasjonen at de måtte flykte for livet på nattestid for å komme seg over grensen til Tunisia. Situasjonen i Libya var rett og slett for farlig - fordi de er mørke i huden.

BAKGRUNN: Les alt om opprøret i Libya!

- Situasjonen er veldig skummel. Hver eneste dag blir mer enn hundre mennesker drept. Det er farligst for utlendinger som oss, som er mørke. Det er fordi Gaddafi hentet soldater i Chad og Niger, de er mørke og de dreper arabere, sier Jallou.

Britiske militærfly landet i Libya

Lørdag kveld landet to britiske militærfly i ørkenen sør for Benghazi. De plukket opp 150 utenlandske borgere, og fløy dem til sikkerhet på Malta, ifølge Sky News.

Les også: Muslimsk storsjeik: Kan noen skyte Gaddafi?

Det er fortsatt hundrevis av utenlandske arbeidere i Libya. De fleste av dem har jobber knyttet til landets oljeproduksjon.

Den norske losen Jan Paulsen har blant annet strevd med å komme seg ut av landet. Paulsen jobber nå sammen med utenriksdepartementet for å finne en løsning.

- Fjerner lik og skadde

New York Times skriver lørdag at soldater og sikkerhetsstyrker nå fjerner lik fra gater og sykehus. Antagelsen er at de gjør det for å skjule det store antallet drepte i kampene.

Vitner har i halvannen uke fortalt om hvordan skarpskyttere skyter mot ubevæpnede demonstranter. I tillegg skal sikkerhetsstyrker har skutt med antiluftskyts mot demonstrantene.

Les også: Tidligere Gaddafi-tro ber FN redde folket i Libya

En lege avisen har snakket med, sier at det ikke bare er drepte som blir fjernet fra sykehusene av Gaddafis menn.

- Jeg har sett mer enn 68 drepte. Men de som er døde, de lar dem ikke bli værende der. Jeg har sett dem bære dem inn i Gaddafis biler, og ingen vet hvor de tar dem. Selv de med bare en brukket hånd eller noe blir tatt med, sier legen som sier han heter Hussein.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder