– SKREMMENDE: Dina Ucles (40) og hennes niese Samantah Hasty (14) forteller at det er skremmende å se hvordan viruset påvirker gravide kvinner. FOTO: THOMAS NILSSON/VG

Zika-smitte i Florida: – Skremmende at det sprer seg så mye

MIAMI (VG) Fjorten tilfeller av zikaviruset skremmer beboere i den trendy bydelen Wynwood, som ligger en kort kjøretur fra turistområdet South Beach.

 • Caroline Isabell Ørvik
 • Marianne Vikås
 • Thomas Nilsson

Artikkelen er over fire år gammel

Mandag ble det meldt om ti nye tilfeller av zikasmitte i Miami i Florida. Totalt har det blitt registrert 14 tilfeller av viruset i byen.

VG var tirsdag kveld til stede i Miami hvor alarmen nå har gått. På et supermarked i ytterkanten av Wynwood, bydelen hvor smittetilfellene har oppstått, møter vi Dina Ucles (40) og hennes niese Samantah Hasty (14).

– Tidligere har jeg ikke sprayet meg her i USA, men kommer til å begynne å gjøre det nå.

Bakgrunn: Dette er zikaviruset

– Skremmende

Ucles kommer opprinnelig fra Honduras i Latin-Amerika, der zikasmitten har vært utbredt i lengre tid. I går kom det melding om at seks personer har mistet livet der, og at ti babyer er født med misdannelser som kan skyldes zika-smitten. Da VG møtte henne og niesen i går hadde de ikke hørt om de ti nye smittetilfellene i Wynwood, noen kvartaler fra der de bor.

– I Honduras er det overalt, og det har gjort meg redd. Det er skremmende at det har kommet til USA også, og at det sprer seg så mye, sier hun til VG.

Verken hun eller niesen kjenner til noen som har blitt smittet her.

– Men dersom vi eller noen vi kjenner fikk det, så ville det vært veldig skremmende. Det er fryktelig skremmende å se hvordan det påvirker gravide kvinner, sier de.

Trendy bydel

Det amerikanske senteret for sykdomskontroll og forebygging (CDC) råder gravide kvinner til å ikke reise inn i bydelen, fordi mygg i Miami trolig har ført til de nylig registrerte smittetilfellene.

Dette skal ifølge Washington Post være første gang helsemyndighetene advarer gravide kvinner mot å reise til en del av det kontinentale USA.

Bydelen Wynwood omtales som en av Miamis mest trendy bydeler og skal i løpet av de siste årene ha blomstret opp som kunstsentrum av Sør-Florida, preget av gallerier, veggmalerier og grafitti. Området ligger like nord for sentrum av Miami, en kjøretur på omtrent ti minutter fra det populære turistområdet South Beach.

I utkanten av Wynwood møter VG også 35 år gamle Eve Paulet fra Frankrike. De siste fire årene har hun bodd her i Miami.

– Jeg er ikke redd fordi jeg ikke er gravid. Men viruset er her nå, og det eneste jeg kan gjøre er å beskytte meg mot det.

SPRAYER SEG: Eve Paulet fra Frankrike har bodd i Miami i fire år. Hun forteller at hun bruker myggspray, men at hun ikke er redd for viruset. FOTO: THOMAS NILSSON/VG

Da vi møtte Paulet kom hun rett fra en lunsj sammen med en venn i nettopp Wynwood.

– Jeg har sprayet meg, det er alt jeg kan gjøre, sier hun og fortsetter:

– Hvis jeg skal være redd så kan jeg ikke bo her, dette kan spre seg overalt her.

Avisen Miami Herald melder at restauranter i området har valgt å midlertidig stenge og at sightseeing-turer har blitt kansellert, som følge av de nylig påviste smittetilfellene.

Fraråder gravide å reise

Folkehelseinstituttet (FHI) valgte også tirsdag å endre sine reiseråd for reisende til delstaten Florida i USA som følge av de nye smittetilfellene.

– Gravide frarådes å reise til Miami, og personer som har oppholdt seg i Miami bør ta forholdsregler etter hjemkomst. Folkehelseinstituttet følger situasjonen nøye, opplyser FHI.

Reiserådene er de samme som FHI har for det hardt rammede Brasil, som for øvrig arrangerer sommer-OL på fredag, og nå fryktes det at en større spredning er i emning også i USA.

Videre oppfordres gravide kvinner som likevel velger å reise til berørte områder om å være spesielt nøye med myggbeskyttelse. Gravide som har oppholdt seg i området etter 15. juni i år bør følges opp av helsetjeneste etter hjemkomst.

Her kan du lese hele FHIs reiseråd.

Flyselskapet Norwegian og turoperatørene Ving og Apollo ber gravide som har booket tur til Miami, om å ta kontakt, ifølge NTB.

Omfattende utbrudd

Det myggbårne zikaviruset ble først oppdaget i 1947 i en ape nær Victoriasjøen i Uganda og er oppkalt etter Zikaskogen, ifølge FHI.

Viruset spres til mennesker hovedsakelig gjennom myggstikk, men det foreligger også sterke indikasjoner på at viruset kan overføres fra mor til foster. Det er rapportert om få tilfeller av seksuell smitte.

I mai 2015 ble det for første gang registrert tilfeller av viruset i Brasil, noe som viste seg å være starten på et omfattende utbrudd. Viruset har siden spredd seg som ild i tørt gress i Sør- og Mellom-Amerika. Flere tusen barn, især i Brasil, har det siste året blitt født med hjerneskaden mikrokefali. Mikrokefali er en tilstand som gjør at hodeskallen er for liten og hjernen underutviklet.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er det også bred vitenskapelig enighet om at viruset kan forårsake Guillain-Barré syndrom, en nervesykdom som fører til lammelser, og andre nevrologiske komplikasjoner.

I slutten av april i år hadde det europeiske smittevernsenteret ECDC registrert 452 zikatilfeller fordelt på 17 land i Europa, hvor 23 av de smittede var gravide kvinner, ifølge WHO.

I juni ble det første barnet med zika-misdannelser i Europa født i Spania. Moren til barnet ble diagnosert med viruset i mai i år. I Norge hadde det frem til midten av april blitt registrert 12 smittetilfeller, hvor av fem er gravide kvinner.

Les også

 1. Zika-viruset fortsetter å herje: Juan Pedro (7 md.) vil trenge hjelp hele livet

  Han ble ett av symbolene på zika-viruset. Juan Pedro er blitt nesten syv måneder gammel, og kan fortsatt ikke gripe med…
 2. Ti nye tilfeller av zikavirus i Florida: Advarer gravide mot å reise

  Det amerikanske smittevernsenteret CDC advarer gravide mot å reise til deler av Miami etter at ytterligere ti personer…
 3. Første barn i Europa født med zika-misdannelser

  Moren ble diagnostisert med zikaviruset i mai.
 4. WHO: Zika-viruset kan spre seg til feriemål i Europa

  Verdens helseorganisasjon advarer mot at zika-viruset kan spre seg til flere yndede feriemål for reiseglade nordmenn i…
 5. USA fastslår at zikavirus forårsaker fosterskader

  Amerikanske helsemyndigheter slår fast at zikaviruset forårsaker mikrokefali – tilstanden som gjør at barn fødes med…
 6. Seksuell smitte av zika-viruset vanligere enn antatt

  Verdens helseorganisasjon advarer mot økt spredning av zika-viruset.

Mer om

 1. Zikaviruset
 2. Folkehelseinstituttet
 3. WHO
 4. USA

Flere artikler

 1. Zikaviruset sprer seg i Miami – nytt tilfelle oppdaget

 2. Gravide Maria (40): – Blir litt paranoid

 3. Folkehelseinstituttet advarer gravide mot å reise til Miami

 4. Ti nye tilfeller av zikavirus i Florida: Advarer gravide mot å reise

 5. Norske Natalia (26) bor i Miami: Vil utsette å få barn

Fra andre aviser

 1. USA fraråder gravide å reise til zika-rammet del av Miami

  Fædrelandsvennen
 2. Flere gravide har vært zika-smittet i Norge

  Fædrelandsvennen
 3. Flere gravide har vært zika-smittet i Norge

  Bergens Tidende
 4. 10 nye Zika-tilfeller i Florida sprer frykt

  Aftenposten
 5. Trolig lokal zikasmitte i Florida

  Fædrelandsvennen
 6. Gravide frarådes å reise til Miami på grunn av zika-fare

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder