Medlemmer av en hjelpegruppe i Aleppo prøver å slukke en brann etter et luftangrep på al-Jalaa-gaten i Idlib i Syria 10. August 10 2016.

Medlemmer av en hjelpegruppe i Aleppo prøver å slukke en brann etter et luftangrep på al-Jalaa-gaten i Idlib i Syria 10. August 10 2016. Foto: Ammar Abdullah, Reuters

HRW: Assad og Russland bruker brannbomber i Syria

Hjelpearbeider: – Situasjonen i Aleppo har aldri vært verre

Lavrov vil løse «kampen mot terroristene» før de går med på våpenhvile

Human Rights Watch (HRW) beskylder Assad-regimet i Syria og dets russiske allierte for å ha brukt brannprosjektiler som medfører store brannskader på mennesker og utløser store branner.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Menneskerettsorganisasjonen sier at dette har foregått i den nordlige og nordvestlige delen av Syria.

«Brannnvåpen av ulike typer har vært brukt minst 18 ganger i løpet av de siste seks ukene, senest mot de opprørskontrollerte områdene i byene Aleppo og Idlib 7. august», sier Human Rights Watch.

Human Rights Watch krever at landene som slutter seg til konvensjonen om konvensjonelle våpen (CCV) må tvinge Syria og Russland til å stanse bruken i områder med sivilbefolkning.

I dokumentasjonen som gruppen legger fram, heter det at bruken av brannvåpen har økt markant siden september 2015, da russiske fly begynte å delta i operasjoner sammen med syriske.

«Det er tungtveiende bevis for at russiske fly blir brukt til å slippe slike våpen, eller i det minste legge forholdene til rette slik at syriske fly kan gjøre jobben», heter det.

Det er kun dager sider FN hevdet det fantes bevis for kjemiske angrep i Aleppo.

Mislykket opprørsoffensiv

Akkurat nå er situasjonen i det som var Aleppo meget kritisk for tusenvis av mennesker.

Sivilbefolkningen i den østlige, opprørskontrollerte, Aleppo, er fremdeles under press fra alle kanter, etter at syriske regjeringsstyrker mandag slo tilbake en ny offensiv fra opprørerne sørvest i byen.

Dermed ble opprørerne tvunget til å forlate stillingene som de hadde tatt dagen før, ifølge den syriske regjeringen og aktivister. Den siste utviklingen i det blodige slaget om Aleppo skjedde etter intense kamper mellom de to sidene.

LES OGSÅ: Krigslege Morten Rostrup tar et kraftig oppgjør med FN og verdenssamfunnet

– Desperate

Charmain Mohamed, rådgiver for Flyktninghjelpen i Syria, har vært i Aleppo de siste fire månedene.

– Situasjonen er uhyggelig for majoriteten av befolkningen. I Aleppo ser vi at kampene intensiveres og at andelen av befolkningen som er berørt øker ekstremt. Tilgangen til humanitær hjelp er nærmest avskåret. Dette er mennesker som er fanget i en krigssone og som har store udekkede behov, sier Mohamed til VG.

Hun forklarer at de pågående kampene i Aleppo har ført til kritisk mangel på vann, mat, elektrisitet og medisinsk utstyr og personell.

– Situasjonen i Aleppo har aldri vært verre. Utviklingen de siste månedene har gjort folk desperate. Prisene på mat og brensel har økt enormt, og manglene er så store at man uavhengig av økonomisk situasjon sliter med å få tak i nødvendigheter, sier Mohamed.

I forrige uke lovet Russland å stoppe angrepene tre timer daglig for å slippe inn nødhjelp til byen. I likhet med FN mener hun at det ikke er tilstrekkelig.

– Uansett om de hadde overholdt lovnaden hadde det ikke vært nok til å få inn nødvendig hjelp. Vi må få inn humanitær hjelp for å stabilisere situasjonen. Det vil ikke gi befolkningen noen livskvalitet, men det er nødvendig for at de skal overleve, sier Mohamed.

SMÅ BIDRAG: Noen lastebiler med nødhjelp kom 12.august inn til opposisjonskontrollerte nabolag i Øst-Aleppo. Foto: Abdalrhman Ismail Reuters

Avviser våpenhvile

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sa i går at Russland ikke vil stanse luftangrepene mot opprørerne i byen. Han mener de tre timene med stopp i angrepene har hatt både positive og, i Russlands øyne, negative følger.

– Som et resultat av dette har den humanitære situasjonen blitt litt bedre. Men hovedvirkningen er at terroristene har styrket seg med 7000 personer - for ikke å nevne store mengder våpen og ammunisjon, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov mandag, ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS.

Øst i Aleppo, som er kontrollert av opprørsgrupper og under angrep fra regimet og dets allierte, anslår FN at det bor opp mot 275.000 mennesker som lever under uhyre vanskelige forhold.

FN har tidligere uttalt at tre timer om dagen ikke er nok for å få inn nødvendig hjelp. Lavrovs uttalelser kom etter at hans tyske motpart Frank-Walter Steinmeier sa Russland må stanse luftangrepene slik at nødhjelp kan nå sivile.

– Jeg mener våpnene må tie så folk kan få dekket grunnleggende behov, sa Steinmeier.

– Den humanitære situasjonen i Aleppo er en katastrofe. Dette kan ikke og må ikke fortsette. Tre timer er ikke nok, sa Steinmeier.

Lavrov sa seg delvis enig med Steinmeier i at tre timers daglige våpenhviler ikke er tilstrekkelig. Samtidig fremholdt han ifølge NTB at «spørsmål hva gjelder kampen mot terroristene» må løses før våpenhvilen eventuelt utvides.

Søndag uttalte utenriksminister Børge Brende at «å bruke tilgang til humanitær hjelp som et ledd i krigføringen er uakseptabelt».

– Det må snarest iverksettes tiltak for å få nødhjelp inn til sivilbefolkningen. Hvis den eneste muligheten er å bruke fly, er dette noe man må vurdere seriøst selv om det vil være en svært vanskelig operasjon, uttalte Brende.

LES OGSÅ: Se hvordan sivilbefolkningen i Aleppo brenner bildekk for å hindre sikten til jagerflyene

BOMBET: En syrisk mann, dekket av støv, bærer noen metalldeler i en gate som er rasert etter et luftangrep i den opprørskontrollerte nabolaget Sakhur i Aleppo 15.august. Foto: Ameer Alhalbi AFP

Iranske flybaser tas i bruk

Tirsdag kom det meldinger om at russiske kampfly nå har begynt å benytte en flybase i Iran og gjennomførte angrep mot opprørere i Syria. Det opplyser det russiske forsvarsdepartementet.

Både Iran og Russland støtter den syriske regjeringen med president Bashar al-Assad i spissen.

I en kunngjøring heter det at to ulike kategorier bombefly tok av fra flybasen i iranske Hamedan og gjennomførte samordnet bombing av IS-stillinger og jihadistgruppa som tidligere het Jabhat al-Nusra i utkanten av Aleppo.

(Jabhat al-Nusra brøt i juli med al-Qaida og tok navnet Jabhat Fateh al-Sham)

BEHOLDT LIVET: Et skadet spebarn overlevde et angrep i opprørskontrollerte områder i Aleppo 15.august. Foto: Abdalrhman Ismail Reuters

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder