BELEIRET: Dette bildet fra FN-organet UNRWA viser de omfattende ødeleggelsene i hovedgaten i Yarmouk i Damaskus. Foto: , Ap

Flere tusen jihadister skal evakueres fra Damaskus-forstad

Russland og Qatar ber syriske opprørere snakke med regimet

Etter flere år under beleiring, skal tusenvis av mennesker - deriblant militante opprørere - få fritt leide ut av Damaskus-forsteder til områder kontrollert av IS og andre opprørsgrupper.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Rundt 4000 mennesker, rundt halvparten jihadistkrigere, skal i løpet av helgen forlate flere beleirede distrikter sør for Syrias hovedstad Damaskus, etter det som karakteriseres som en banebrytende våpenhvile, opplyser kilder til nyhetsbyrået AFP.

Også nyhetsbyrået Reuters melder at 2000 syriske islamistkrigere er ventet å skulle bli evakuert fra beleirede, opprørskontrollerte områder sør for Damaskus etter en avtale fremforhandlet av FN.

Les også: Slik er FNs plan for fred i Syria

Det anerkjente nyhetsbyrået siterer den libanesiske TV-stasjonen al-Manar, som er kontrollert av den Assad-vennlige og Iran-støttede, sjiamuslimske militsen Hizbollah.

Blant krigerne skal det blant annet befinne seg medlemmer av IS og Nusrafronten, som er al-Qaidas avlegger i Syria.

Ifølge Times of Israel dreier det seg om områdene Al-Hajar Al-Aswad, Al-Qadam, og området der Yarmouk-leiren for palestinske flyktninger befinner seg.

Som en del av avtalen skal krigerne overlevere alle tunge våpen til den syriske hæren, melder den Hizbollah-kontrollerte TV-kanalen.

Det meldes at 18 busser skal ha ankommet for å kunne frakte opprørerne og rundt 1500 familier til områder som er under kontroll av IS og andre opprørsgrupper. Om det er FN eller syriske myndigheter som stiller med bussene er ikke kjent.

Amerikanske avis: USA forsøkte å få i stand militærkupp i Syria

Suksess for Assad

Avtalen symboliserer en suksess for regjeringen til president Bashar al-Assad, som dermed bedrer sjansene sine for å sikre kontrollen over et strategisk viktig området bare fire kilometer sør for sentrum av hovedstaden.

Den siste tiden er det blitt inngått flere lokale avtaler om at jihadistiske krigere skal få fritt leide fra beleirede områder, og til steder som er kontrollert av opprørere, blant annet i Deraa-provinsen og en bydel i Homs, i tillegg til en lokal våpenhvile i Zabadani, nær grensen til Libanon.

Samtidig kom det fredag melding om at lederen for den mektigste syriske opprørshæren, Zahran Alloush i den ytterliggående islamistgruppen Jaysh al-Islam, ble drept i et luftangrep i utkanten av Damaskus sammen med flere rådgivere.

DREPT: Zahran Alloush (i midten) fotografert under en konferanse i Douma i Øst-Ghouta i august i fjor. Sjefen for den mektigste syriske opprørsgruppen i utkanten av Damaskus ble drept fredag i et russisk luftangrep, ifølge kilder blant opprørerne. Foto: , Reuters

Russland og Qatar ber opprørere snakke med regimet

Russland og Qatar er fremdeles uenige om president Bashar al-Assads fremtid i Syria, men er likevel enige om at opposisjonen må starte samtaler med den syriske regjeringen, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Russland er en viktig støttespiller for Syrias president Bashar al-Assad, som Qatar og andre sunnimuslimske land i Midtøsten anklager for krigsforbrytelser.

Qatars utenriksminister Khalid bin Mohammad al-Attiyah beskyldte den syriske presidenten for å støtte terrorgrupper, etter samtaler med sin russiske kollega Seregeij Lavrov i Moskva første juledag.

Lavrov sto imidlertid på at «det er opp til det syriske folket» å avgjøre Assads fremtid og sa at de er blitt enige om å oppfordre opposisjonen i Syria til å ta opp samtalene med regjeringen.

Amnesty International: Russland kan stå bak krigsforbrytelser

Syria: Stans støtten til opprørere

Syria mener samtidig at omverdenen må legge press på nabolandene Tyrkia og Jordan, som han mener undergraver mulighetene for en politisk løsning på konflikten, fordi landene er frihavn for syriske opprørere

Utenriksminister Walid al-Moualem, som torsdag understreket at landet nå er villig til å forhandle med opposisjonen om opprettelse av en overgangsregjering, mener omverdenen må gjøre mer for å stanse strømmen av opprørere og våpen fra Syrias naboland, skriver NTB.

President Bashar al-Assads regime anklager Tyrkia for å væpne islamistopprørere nord i Syria, og hevder at tyrkiske myndigheter lukker øynene for at opprørere kommer og går som de vil over grensa.

USA-støttede Jordan væpner og trener opprørere i det sørlige Syria, hevder Moualem, noe ledelsen i Amman nekter for.

Veikart til fred

FNs sikkerhetsråd sluttet seg før helgen til et såkalt veikart til fred i Syria, der over 250.000 mennesker er drept siden opprøret mot Assad startet våren 2011. Veikartet legger opp til samtaler i FN-regi, som etter planen skal resultere i en samlingsregjering og nyvalg innen to år.

Flere av de største opprørsgruppene i Syria, som IS og nusrafronten, tar imidlertid ikke del i samtalene, og det ligger derfor ikke an til fred i Syria med det første.

Syrias nasjonalkoalisjon, en paraplyorganisasjon for opposisjonsgrupper, er også skeptiske fordi Sikkerhetsrådets resolusjon i deres øyne åpner for at Assad kan bli sittende i en overgangsperiode.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder