EN AV TUSENVIS AV OFRE: Medlol jobbet på en gård i Dohuk, og bestemte seg for å ta sommerferie i Kojo, ved Sinjar-fjellet. Bildet er tatt i vår, under arbeidet på gården. Foto: Privat Foto: ,

Bonden Medlol (42) før massakren: - Jeg og alle andre menn er samlet i en skolegård av IS. Jeg vet ikke hva som skal skje. Jeg er livredd.

Ubaydullah Hussein i helgen: - Ingen sivile blir drept

Irak i helgen: - 420 massakrert

Samme helg som ekstremisten Ubaydullah Hussein i et
VG-intervju sa at IS skåner sivilbefolkningen, omringet jihadistene den lille landsbyen Kojo i det nordøstlige Irak. Dette er historien om massakren som fulgte.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

42-åringen Medlol jobbet til vanlig med tresker på en gård i Dohuk, i den kurdiske delen av Irak. I sommer hadde han bestemt seg for å ta ferie i den lille landsbyen der hans familie er fra, Kojo, ved foten av Sinjar-fjellet.

På fredag ringte norsk-kurdiske Said Ali fra Dohuk til Medlol, som var i landsbyen. I andre enden var en forskremt, redd mann.

De kurdiske peshmerga-styrkene hadde trukket seg ut fra området etter harde kamper med ekstremistene i Den islamske stat (IS), som var på frammarsj. På forhånd skal innbyggerne ha fått advarsel om å konvertere til islam innen 72 timer.

I Kojo bodde det omtrent 300 familier fra den religiøse yezidi-minoriteten, før IS omringet byen. Om lag 2/3 av familiene skal ifølge Norsk folkehjelps lokale kontakter ha klart å flykte før tidsfristen ble nådd. Det klarte ikke Medlol og hans familie.

Tatt med til skolegård - skutt

ÅTTEBARNSFAR: Bonden Medlod (42) fikk beskjed av IS om at han og de andre innbyggerne skulle reddes. I stedet ble han ført inn i en skolegård. Siden har ingen hørt fra ham. Foto: Privat Foto: ,

42-åringen sa til Said på telefonen på fredag:

- Jeg og alle andre menn er samlet i en skolegård av IS. Jeg vet ikke hva som skal skje. Jeg er livredd.

Samme kveld kom meldingen om massakren.

Ifølge Norsk folkehjelps Irak-koordinator, Julia McDade, skjedde det slik:

Et ukjent antall IS-medlemmer ankom Kojo i biler og beordret familiene til en skoleplass. De plukket ut mennene og sendte kvinner og barn av gårde, ut av landsbyen.

Ifølge øyenvitner skal mennene ha blitt stilt opp på rekke og skutt. Ifølge de siste tallene skal 420 menn, ungdommer og guttebarn ha blitt skutt og drept. Sju skal ha overlevd ved å gjemme seg under de døde kroppene, og klarte senere å rømme.

Norsk-kurdiske Said har forsøkt å ringe Medlol flere ganger etter han snakket med ham, da han var i skolegården. Bonden tar ikke telefonen.

- Han er død. Jeg har også hørt at sønnene hans ble drept, og at døtrene hans ble tatt av IS. Medlol var en veldig rolig mann, en mann som jobbet hardt, sier Said til VG.

Said (25) befinner seg i Dohuk sammen med broren sin Saman (21). De bor til daglig i Tønsberg, men reiste til Kurdistan i starten av måneden for å bistå flyktningene fra deres egen minoritetsgruppe, yezidiene.

Hussein: - Ingen sivile blir drept

I et 45 minutters langt TV-intervju med VG hevdet Profetens Ummahs talsmann Ubaydullah Hussein at IS ikke dreper sivile og barn, men bare går etter andre militære motstandere.

- BARE PROPAGANDA: Talsperson for "Profetens Ummah", Ubaydullah Hussain, i samtale med VGTV`s Brynjar Skjærli. Hussein mener mediene fremstiller IS feil. Foto:Harald Henden,VG

- Det er en stor propaganda som foregår, vesten og vestlige medier gir et helt feil inntrykk av hva den Islamske staten står for. Det vi ser i mediene i dag er ikke i samsvar med hva realiteten faktisk er. Ingen sivile blir drept, ingen barn blir drept. Sivilbefolkningen blir skånet, sa han.

Intervjuet vekket sterke reaksjoner, og en rekke profilerte politikere og samfunnsdebattanter gikk kraftig ut mot Hussein i ettertid.

Julia McDade fra Folkehjelpen, som er i Irak for øyeblikket, er fortvilet. Hun kommenterer massakren i helgen:

- Dette er forferdelig trist og knusende. Vi har hundrevis, hvis ikke tusenvis, av mennesker som blir drept bare fordi de tilhører en annen tro. Det er ikke bare yezidiene som blir angrepet, men også andre minoriteter, sier hun.

Midtøstenkoordinator Trude Falch i Norsk Folkehjelp sa til VG i helgen:

- IS opererer etter en folkemordsideologi, de mener de har en legitimitet til å ta livet av dem som tenker og tror annerledes.

Busslass med kvinner fra Kojo

Den Washington-baserte aktivistgruppen Sinjar Crisis Group har satt sammen en liste på 1074 navn på kvinner som ifølge deres familier skal ha blitt bortført av IS.

NORSKE BRØDRE: Saman Ali (21) og Said Ali (25) reiste fra Tønsberg den 6.august for å hjelpe yazidi-flyktninger i hjemlandet. Said snakket med Medlol rett før han angivelig ble drept. Foto: Privat,

Listen ble lengre på lørdag, da to busslaster med kvinner fra landsbyen Kojo ble kjørt av gåre til den IS-kontrollerte byen Tal Afar.

Ifølge et øyenvitne Washington Post ble mennene i skolegården skutt, før de yngre kvinnene ble separert fra de eldre. De eldste kvinnene ble ikke tatt til fange, men skal bli holdt i landsbyen av IS-krigere, sier Ziad Sinjari, en kurdisk peshmerga-kommandør i Sinjar, som videreformidler rapportene fra seks overlevende etter massakren.

Da bussene med kvinnene kom til Tal Afar, skal de yngste kvinnene igjen ha blitt adskilt fra de eldre, og kjørt bort sammen med et titall unge gutter mellom 10 og 12 år som skal ha blitt tatt til fange sammen med sine mødre.

- Sa de skulle redde dem

Said og Samans far, Janhuri Ali Hussein, sitter fortvilet tilbake i Norge. Han snakket med sin venn Medlol hver dag. Han kjente svært mange av innbyggerne i Kojo.

- De siste dagene snakket Medlol og jeg sammen nesten hver time.

Medlol fortalte over telefon at IS hadde beleiret byen i flere dager, men at de på fredagen hadde blitt beordret til skolegården.

- IS sa til innbyggerne i Kojo at de skulle redde dem, og at de skulle få dem ut derfra. I stedet ble de tatt til skolegården og drept. Jeg prøvde å ringe begge hans telefoner mange ganger, men de var slått av.

Da åttebarnsfaren ikke tok telefonen, begynte Ali Hussein å gråte.

- Dette er veldig tungt, sier han.

Han orker knapt å kommentere Ubaydullah Husseins utspill:

- Det er bare ljug alt sammen. IS dreper alle.

RAMMET AV MASSAKRE: Flere landsbyer rundt Sinjar-fjellet i nordvestlige Irak er omringet og overtatt av krigere i Den islamske stat (IS). Krigerne har tatt livet av hundrevis av innbyggerne. Bildet viser Yezidi-flyktninger fra byen Sinjar som har kommet seg til den tyrkiske grensen. Foto:Youssef Boudlal,Reuters

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder