KLAR TALE: Russlands president Vladimir Putin under sin årlige pressekonferanse i Moskva 17. desember. Foto: Sergei Karpukhin , Reuters

Putin ser på NATO som en trussel mot Russland

Russlands president Vladimir Putin har vedtatt en ny sikkerhetsstrategi som peker ut USA og NATO
som trusler mot rikets sikkerhet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den nye strategien ble signert av Putin nyttårsaften og er et tegn på hvordan forholdet til Vesten har forverret seg, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Strategien erstatter en tidligere rapport fra 2009, og slår fast at Russland har fått en betydningsfull rolle i å løse internasjonale konflikter.

«Styrkingen av Russland skjer samtidig som det kommer nye trusler mot den nasjonale sikkerheten», heter det i dokumentet.

Ifølge russiske myndigheter utgjør både USA og NATOen del av dette trusselbildet.

Ifølge nyhetsbyrået Tass vises det til Natos militære opprusting og «alliansens tilnærming til Russlands grenser», samt at NATO foretar en ulovlig utvidelse.

Videre har Russlands politikk i inn- og utland ført til motreaksjoner fra USA og andre land, ifølge dokumentet, noe som trolig vil føre et økonomisk, politisk og militært press på Russland.

Forholdet mellom Russland og vestlige land nådde et frysepunkt etter at Russland annekterte Krim-halvøya vinteren 2014. Som svar har USA og EU vedtatt omfattende sanksjoner.

Ifølge sikkerhetsstrategien har USA og EU støttet et statskupp i Ukraina, noe som har ført til dyp splittelse og en militær konflikt i det ukrainske samfunnet.

Kommentar: Den frosne konflikten i øst

En talsperson i NATO sier til CNN at de vil studere den russiske strategien nøye, men avviser påstander om at organisasjonen utgjør en sikkerhetstrussel.

«En utvidelse av Nato er ikke rettet mot noen. Hver enkelt suveren nasjon velger selv om den ønsker å bli med i en traktat eller i en allianse. Dette er et grunnleggende prinsipp i europeisk sikkerhetssammenheng som også Russland har bidratt til og bør respektere».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder