BEKYMRET TERRORLEDER: Ett år etter at Osama bin Laden ble drept, ble en rekke brev av terrorlederen i dag offentliggjort. bin Laden var blant annet bekymret for «unødvendige muslimske dødsfall» Foto: Ap

Her er bin Ladens siste brev

Hemmelige papirer frigitt ** bin Laden var skuffet over medterrorister ** Kranglet med terrortopper

(VG Nett) Osama bin Laden gir drapsråd til al-Qaida i det siste brevet han skrev, bare en uke før han selv ble drept.

  • Målfrid Bordvik
  • Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Amerikanske myndigheter har i dag frigitt hittil hemmelige dokumenter skrevet av Osama bin Laden. De 17 dokumentene som nå er offentliggjort av Combating Terrorism Center ble beslaglagt i huset til al-Qaida lederen i Abbottabad i Pakistan.

Dokumentene består av totalt 175 sider på arabisk, eller 197 sider i den engelske versjonen. De inkluderer bin Ladens egen dagbok og flere håndskrevne brev til andre høytstående al-Qaida-ledere.

De første brevene er datert september 2006, mens det siste offentliggjorte brevet stammer fra 26. april 2011 - bare én uke før bin Laden ble drept av amerikanske soldater.

Hyller den arabiske våren

I dette brevet, adressert til Shaykh Mahmud, gir bin Laden sitt svar på den arabiske våren, der han gir to strategier. Han formaner til opprør mot «verdens herskere» i den arabiske verdenen, samtidig som han understreker viktigheten av å fortsette med å oppildne jihad-plikten i Afghanistan.

Når det gjelder skjebnen til franske gisler som blir holdt fanget av «våre brødre i det islamske Maghreb» og i Somalia, advarer bin Laden mot å drepe gislene før borgerkrigen i Libya er over. Han mener det libyske folket vil fordømme drapene ettersom de fleste støtter den franske presidenten Nicolas Sarkozy.

- Hvis vi trenger å drepe dem så bør det skje etter at krigen i Libya er over, skriver bin Laden.

Frustrert over udugelige medterrorister

I de frigitte dokumentene kommer det også frem at Osama bin Laden var frustrert over sin manglende evne til å kontrollere de regionale terrorbevegelsene, som han mener bidrog til å skade omdømmet til al-Qaida i den muslimske verden.

I et brev fra 2010 uttrykker bin Laden bekymring over stadig flere feil begått av «brødre» i Irak og Yemen.

Bin Laden var tydelig irritert over inkompetansen til disse undergruppene. Terrorlederen var opptatt av at jihadist-terorrister måtte slutte å drepe uskyldige sivile i muslimske land i ulike selvmordsaksjoner.

Artikkelen fortsetter under bildet

SKJULTE SEG: Huset bak murene var Osama bin Ladens siste skjulested. I dag er huset i Abbottabad i Pakistan jevnet med jorden. Foto: Shujaat Ali Khan

Han beskylder undergruppene for å mangle politisk teft og for dårlig mediehåndtering. Ifølge bin Laden var de nye gruppene for lite opptatt av å angripe Vesten og USA, «vårt ønskede mål», som han kalte det.

Kranglet med al-Qaida topper

Lederne i al-Qaida kranglet om hvordan disse ulike undergruppene skulle håndteres. Noen ønsket å distansere seg fullstendig fra enhver gruppe som handlet i al-Qaidas navn uten først å konsultere dem, mens andre mente det var viktig å inkludere partnere, til tross for tvilsomme operasjoner.

bin Laden selv sto for et tredje alternativ; Opprettholde kommunikasjonen med disse, for slik å kunne veilede dem til å utføre angrep som i større grad var i al-Qaidas ånd.

Ville drepe Barack Obama

Helt frem til slutten av sitt liv var bin Laden fokusert på å komme opp med planer for å ta livet av høytstående amerikanske ledere.

Han ønsket spesielt å angripe et fly som fraktet USAs president Barack Obama. Resonnementet var at visepresident Joe Biden da ville måtte ta over rollen som president, en rolle han, ifølge bin Laden, var helt uforberedt på.

Et slikt attentat ville dermed føre USA inn i en krise, mente terrorlederen.

Osama bin Laden ble drept da amerikanske spesialstyrker 2. mai i fjor stormet huset hans i den pakistanske garnisonsbyen Abbottabad, der han hadde holdt seg skjult i flere år.

Barack Obamas øverste rådgiver innen antiterror og sikkerhet, John Brennan, har tidligere uttalt at al-Qaida hadde store problemer med å skaffe seg nye ledere etter at flere ble drept i amerikanske droneangrep. Brennan sier terrornettverket i dag bare en skygge av seg selv.

- Al-Qaida sitter igjen med bare en håndfull ledere, og med et fortsatt press mot seg er organisasjonen på vei til sin destruksjon.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder