SORG: Ezequiel Mora, faren til en av de 43 studentene som er savnet, ved et alter i deres hjem i El Pericon i Mexico. Foto:Eduardo Verdugo,Ap

Meksikansk borgermester siktet for kidnapping av 43 studenter

Meksikanske myndigheter mener de har flere beviser på at 43 studenter ble brent opp ved en søppelfylling.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

27. september brøt det ut voldelige opptøyer brøt ut i Iguala. Da studenter fra byens lærerskole kapret en buss, åpnet politiet ild. Minst tre personer ble drept og ytterligere 25 skadet i denne episoden – 43 studenter ble meldt savnet.

Etter at en rekke massegraver ble oppdaget, hvor én av studentene ble identifisert blant forkullede levninger, har det blitt spekulert i de 43 har lidd samme skjebne.

Nå er den tidligere borgermesteren av Igula, Jose Luis Abarca, siktet for fjorårets kidnappinger, sammen med 44 andre personer, opplyser en sikkerhetskilde overfor NBC News.

SIKTET: Tidligere borgermester av Igula og hans kone Maria de los Angeles Pineda. Sistnevnte er siktet for tilknytninger til organisert kriminalitet. Foto:,AP

Fant massegraver

Også Abarcas kone er siktet for tilknytning til organisert kriminalitet, og paret ble pågrepet i Mexicos hovedstad i november.

Flere gjengmedlemmer har allerede innrømmet å ha drept og satt fyr på studentene i delstaten Guerrero tidligere i høst, i samarbeid med korrupte politifolk.

I november ble det avdekket en rekke massegraver utenfor byen Iguala, som ligger om lag 20 mil utenfor den meksikanske hovedstaden Mexico City. Myndighetene kunne ikke bekrefte at det var noen sammenheng mellom forsvinningene og massegravene, men sier mye tydet på at de 43 studentene ble påtent og brent opp ved en søppelfylling.

Nobelstormeren: – Malala, snakk om Mexico

STORMET SCENEN: Meksikansek Adán Cortés Salas tok med seg et meksikansk flagg da han tok seg opp på scenen, mens fredsprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi ble hedret i Oslo Rådhus. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Det var også denne konflikten nobelstormeren Adán Cortes Salas ønsket å rette oppmerksomhet mot, da han stormet scenen under prisutdelingen i desember.

21-åringen løp helt opp til podiet og fredsprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi uttalte følgende:

– Vær så snill, Malala. Snakk om Mexico.

Saken fikk stor internasjonal oppmerksomhet, og det hele endte med at meksikaneren ble sendt ut av landet.

Kapret buss

De voldelige opptøyene ble slått brutalt ned av politiet, og minst seks personer ble skutt og drept. I tillegg forsvant altså ytterligere 43 studenter.

27. september brøt det altså ut voldelige opptøyer brøt i Iguala. Da studenter fra byens lærerskole kapret en buss, åpnet politiet ild. Minst tre personer ble drept og ytterligere 25 skadet.

Få timer senere skal ukjente og maskerte gjerningsmenn ha skutt mot to drosjer og en buss. Om bord i bussen var det et lokalt fotballag, og to av passasjerene samt en person i drosjen ble drept.

Saken fortsetter under bildet.

PROTESTERTE: Studenter fra Ayotzinapa lærerskole demonstrerte 4. oktober i Chilpancingo i Guerrero-provinsen, etter at 43 av deres medstudenter forsvant uken tidligere. Foto:Jorge Dan Lopez,Reuters

Statsadvokat Blanco opplyser ifølge AP at lokalt politi ble etterforsket for sin rolle i opptøyene. Det skal blant annet finnes videoopptak som viser at politiet arresterte et ukjent antall studenter etter den første episoden og fraktet dem bort

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder