I FJOR: Elleve måneder etter dette besøket hos Barack Obama, er NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg tilbake i Det hvite hus i dag. Foto: Thomas Nilsson VG

Stoltenberg møter Obama: Dette skal de diskutere

WASHINGTON D.C. (VG) Terror, NATOs sikkerhetspolitiske situasjon og flyktningkrisen står på agendaen når Jens Stoltenberg i dag besøker Barack Obama i Det hvite hus.

Artikkelen er over fire år gammel

Mandag ettermiddag norsk tid møtes NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og USAs president Barack Obama på presidentens kontor i Det hvite hus i Washington D.C.

– Jeg ser frem til å drøfte viktige sikkerhetspolitiske spørsmål med Obama og andre politiske ledere i USA. Vi skal diskutere NATOs rolle i bekjempelse av terror, den sikkerhetspolitiske situasjonen i alliansen og flyktningkrisen, sier Jens Stoltenberg til VG.

Dette er tredje gang Stoltenberg gjester Obama på Det ovale kontor. Først besøkte han Det hvite hus som statsminister i november 2011, mens han i mai i fjor kom på besøk som generalsekretær i forsvarsalliansen NATO.

Kommentar: Ved grensen til et annet Europa

Toppmøte i juli

I fjor stod Russlands sabelrasling i sentrum for samtalene - i år er det særlig terror og flyktningkrisen Europa står overfor som er tema.

– USA er NATOs største allierte, og møtet er en viktig del av forberedelsene til toppmøtet i Warszawa i juli. Der skal alliansens strategi for årene som kommer legges, og vi skal bestemme hvordan vi skal møte utfordringene NATO står foran, sier Stoltenberg.

I en pressemelding sendt ut fra Det hvite hus for en drøy uke siden heter det blant annet at Obama vil gjenta at USA står sammen med NATO etter terrorangrepene i Brussel 22. mars.

– Presidenten ser frem til å diskutere fremgangen allierte gjør i den internasjonale innsatsen for å degradere og tilintetgjøre IS, i tillegg til den viktige rollen NATO spiller i å døyve flyktningkrisen.

Under besøket i USA skal NATOs generalsekretær ha flere andre møter i Washington D.C. Han skal også besøke en av USAs største militærbaser, Fort Bragg i Nord-Carolina, i tillegg til å holde en tale i regi av tenketanken Atlantic Council.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder