HENRETTELSE: Et bilde fra 14. juni 2014, frigitt av IS, viser en massehenrettelse av gisseltatte menn fra den irakiske sikkerhetsstyrken. Foto: Afp

SOHR: IS har henrettet 4.000 på to år

Mindre enn to år etter at IS erklærte sitt islamske kalifat i deler av Syria og Irak, har organisasjonens bødler henrettet over 4.000 mennesker, ifølge en observatørgruppe.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er observatørgruppa Syrian Observatory for Human Rights, som er basert i London, som har foretatt en opptelling av henrettelsene de har fått beskjed om, ifølge avisa The Independent.

IS' dommere dømmer folk til døden blant annet for utroskap og for å være frafalne, men både homofile, kristne og andre er også dømt til døden.

Også spionasje og forsøk på å rømme har ført til dødsstraff. Korrupsjon kan også koste livet, og likeledes kan man dømmes til døden for å «arbeide i henhold til lover om menneskerettigheter i stedet for sharia».

IS-krigere etter pilot-henrettelse: «Vi brente ham! Vi brente ham!»

Gruppa har talt opp til sammen 4.144 henrettelser på 22 måneder, og både halshogging, steining, skyting og andre metoder har vært brukt.

Blant dem som er henrettet, er både kvinner og barn, hundrevis av IS' egne folk, samt fiendens soldater – både regjeringsstyrker og krigere i opposisjonsgrupper.

The Independent har snakket med en tidligere britisk student som har rømt fra IS og nå sitter i et tysk fengsel hvor han venter på rettssak for terroranklager. Han sier han var vitne til IS' brutalitet.

IS-avhopper forteller: Det var daglige henrettelse og pisking

– Jeg så steining, halshogginger og henrettelser ved skyting. Jeg så hender bli hogd av, og barnesoldater – 13-årige gutter med bombebelter og kalasjnikover, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder