40 år siden Manson-drapene i dag

(VG Nett) Denne helgen er det 40 år siden de groteske drapene på skuespillerinnen Sharon Tate og seks andre mennesker i Los Angeles.

 • Lars Chr. Wegner

Artikkelen er over 11 år gammel

Massemorderen Charles Manson og hans disipler vekker fremdeles interesse over hele verden.

Den makabre minnedagen markeres med nyhetsinnslag i TV-sendinger, aviser og magasiner over hele USA, i tillegg til at enkelte av de mange bøkene om Manson-saken utgis i nye opplag.

VGTV: Jakten på Charles Mansons siste skjulested.

Med unntak av drapet på president Kennedy, har ingen annen drapssak fått så mye oppmerksomhet i USA som Manson-drapene, og fremdeles fascineres amerikanerne av massemorderen Charles Manson.

Brutale drap

Lørdag morgen 9. august 1969 ble det oppdaget fem svært ille tilredte lik i en gedigen villa i åsen over Hollywood. I villaen bodde filmregissøren Roman Polanski, og et av drapsofrene var Polanskis unge, vakre skuespillerkone Sharon Tate (26), som var gravid i åttende måned. Alle var tatt av dage med ufattelig brutalitet i løpet av natten.

MYTEOMSPUNNET: Charles Manson ble en kultfigur etter de groteske drapene i Los Angeles sommeren 1969. Foto:

Neste natt skjedde et nytt grotesk dobbeltdrap i et annet velstående strøk av Los Angeles.

Hippier

Drapene fikk enorm oppmerksomhet. Morderne viste seg å være en gjeng unge hippier, som under kommando av den karismatiske lederen Charles Manson (34) levde sammen i et samfunn de kalte Familien.

LES MER: Mansons mordere håper på benådning.

Hovedparten av medlemmene i Mansons Familie var unge kvinner rundt tyve år. De yngste var bare 14-15 år, og mange hadde rømt hjemmefra før de sluttet seg til Mansons sekt.

Lange fengselstraffer

Syv av de dømte i saken, inkludert Charles Manson (74) selv, sitter fremdeles i fengsel i California, alle dømt til livsvarig fengsel.

De tre kvinnene som ble dømt for å ha vært med de to drapsnettene, har nå sittet lengre i fengsel enn noen naziforbrytere gjorde etter andre verdenskrig.

Ingen vet hvor mange drapsofre Charles Mansons disipler har på samvittigheten, men politiet og påtalemyndigheten tror det kan være så mange som inntil 45.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SKJULESTED: Charles Manson og hans tilhengere dro hit, til Barker Ranch i Death Valley, etter å ha drept et ukjent antall mennesker sommeren 1969. Foto: AP

En av Charles Mansons mest hengivne tilhengere, Lynette "Squeaky" Fromme (60), vil bli løslatt fra fengselet om en uke. Hun var ikke med på Tate/LaBianca-drapene, men forsøkte i 1975 å drepe USAs president Gerald Ford, og ble dømt til livsvarig fengsel.

LES OGSÅ: Medlem av Charlie Manson-sekten går fri.

Ødeleggende

De mange medlemmene av Charles Mansons Familie lever nå spredt rundt om i USA, og forsøker å holde identiteten og bakgrunnen sin skjult.

For de fleste av dem har hippie-eventyret med Manson i ungdommen vært ødeleggende for resten av livet.

Den amerikanske TV-kanalen History har klart å få et eksklusivt intervju med Linda Kasabian, kvinnen som på Mansons kommando kjørte bilen med morderne hjem til Sharon Tates hus drapsnatten.

Kasabian ble aktoratets hovedvitne under rettssaken, og slapp selv tiltale. TV-kanalen har laget en fersk to-timers dokumentar om Manson-saken, som vil bli vist på amerikanske TV-skjermer 7. september i år.

Flere artikler

 1. Massemorder Charles Manson (82) skal være innlagt på sykehus utenfor fengselet

 2. Mansons mordere håper på benådning

 3. Pluss content

  Historien om massemorderen Charles Manson: Drapene som rystet Hollywood

 4. Medlem av Charlie Manson-sekten går fri

 5. Pluss content

  Slik gikk det med Mansons kvinner

Fra andre aviser

 1. Charles Manson slipper ikke ut av fengsel

  Aftenposten
 2. Charles Manson gifter seg

  Bergens Tidende
 3. Charles Manson er død

  Bergens Tidende
 4. Charles Manson lagt inn på sykehus

  Aftenposten
 5. Charles Manson slipper ikke ut av fengsel

  Fædrelandsvennen
 6. Vakkert om de bratte tenårene, svakere om Manson-drapene

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no