SPEKTAKULÆRT: Ravkammeret, eller ravrommet, består av mer enn seks tonn med rav, juveler og gull. Bildet er fra 1931. Under 2.verdenskrig ble det stjålet fra et palass i Sovjetunionen av nazister. Siden krigens slutt har ingen sett det. Nå spekulerers det i at dette kanskje befinner seg i det nedgravde mulige nazi-toget. Foto: University of California, Wikipedia,

Norsk professor tviler på at nazigulltoget er funnet

At det pansrede nazitoget som polske myndigheter mener de har påvist under bakken skal inneholde en tapt gullskatt, er historieprofessor Øystein Sørensen skeptisk til.

Øystein Larsen-Vonstett
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det har gått rykter om et slikt tog fullt av gull og andre skatter i alle år. Både skattejegere og myndighetene i det gamle kommunistiske Polen har lett, men aldri funnet det. Jeg er litt skeptisk til at dette er akkurat det toget, sier historieprofessoren fra Universitetet i Oslo til VG.

Etter at det ble kjent at et sagnomsust nazi-tog sannsynligvis er lokalisert nær byen Walbrzych sørvest i Polen, har turister og skattejegere valfartet til regionen for å oppdage den skjulte skatten selv.

Fikk du med deg denne?: Tysk tenåring fant gullbarre i innsjø

Spektakulær skatt forsvunnet

Sørensen er skeptisk, men tør likevel ikke helt avfeie at det myteomspunne nazigulltoget nå er funnet. At en helt spesielt enestående, men forsvunnet skatt, skal ligge lagret i toget, er blant mytene som går igjen.

VGs store annen verdenskrig-oversikt:Dette er alle de 11 724 norske ofrene

– Den kanskje mest spektakulære skatten som fremdeles er savnet etter krigen er det såkalte ravrommet. Dette forsvant fra Königsberg Slott (dagens Kaliningrad). Men hvordan dette, med den situasjonen som rådde på bakken i 1945, skal ha blitt flyttet helt ned til Breslau, sliter jeg litt med å tro på, sier professor Sørensen til VG.

Kaliningrad er mer enn 600 kilometer nordøst for Wroclaw, byen vandrehistorien sier at nazigulltoget engang skal ha kjørt fra.

Den fremtredende britiske forfatteren og journalisten Tom Bower har skrevet bok om naziskattene. Han forteller til Sky News at toget kan inneholde det savnede ravkammeret.

Dette er imidlertid bare en av flere teorier om hvor milliardskatten har blitt av.

Ravkammeret eller ravrommet er ifølge Smithsonian også blitt kalt verdens åttende underverk. Rompanelene skal være belagt med flere tonn med rav, gull og juveler.

Verdien på kunstverket er anslått til å være mer enn 250 millioner euro (mer enn 2,3 milliarder norske kroner.)

KOPIEN: For 12 år siden sto en kopi av ravkammeret klart i det samme palasset utenfor St. Petersburg hvor nazister stjal kunstverket fra 1700- tallet under andre verdenskrig. Foto: REUTERS/Alexander Demianchuk Foto: ,

Da tyskerne var på vei mot palasset som huset kunstverket, rett utenfor St. Petersburg i 1941, forsøkte russerne å skjule de dyrebare panelene bak tynne plater. Det gikk ikke bra.

Les også:Hvilke kriger var de verste?

Hele 27 store kasser skal de tyske soldatene ha brukt da de ekstremt dyrebare panelene ble sendt til Königsberg.

Fikk du med deg denne:Leter etter nazigull på bunnen av tysk innsjø

Slottet ble mot slutten av krigen bombet sønder og sammen. Da den røde hær kom til Königsberg, var hele kunstverket nok en gang demontert og fjernet.

Mot slutten av 2. verdenskrig sier vandrehistorien at et tysk tog fullastet med gull, kunst og våpen ha blitt borte i fjellene i Polen. Det skal ha dreid seg om så mye som 300 tonn av den verdifulle lasten – så sier i alle fall en vandrehistorie i landet.

Ny bok:Vet trolig hvem som forrådte Anne Frank

Det mystiske nazi-toget skal ha vært på vei fra den tyske byen Breslau (i dag Wroclaw) i april 1945. Toget skal ha vært på vei mot det som i dag er den polske byen Walbrzych. I løpet av den seks mil lange turen skal toget ha forsvunnet.

GJEMMESTEDET: I tunneler som denne under slottet Ksiaz tror mange at nazi-gulltoget skal ha blitt gjemt. AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI Foto: ,Historieprofessor Øystein Sørensen forteller at kampene rundt byen Breslau var svært harde mot slutten av krigen.

– Ikke usannsynlig at de har gjemt et tog

Les også:Mener at de har funnet nazi-gjemmested i jungelen

De sovjetiske styrkene hadde nærmest omringet byen. At et tog med verdisaker i dette kaoset kan ha kommet seg ubemerket ut av byen, er han åpen for.

– Tyskerne plyndret det daværende Sovjetunionen for store verdier. Når de ble presset tilbake mot slutten av krigen prøvde de også å få med seg mest mulig av disse verdiene og gjemme de bort. At noe slikt har skjedd er ikke usannsynlig, selv om det er et ganske langt tog som skal ha blitt gjemt bort.

Polske myndigheter har allerede advart om at det mulige nazi-toget kan være minelagt. Ifølge den polske visekulturministeren var det en bekjennelse fra en mann på dødsleie som førte til at de kom på sporet av det de tror kan være nazigulltoget.

– Det som gjør meg skeptisk er at en person på dødsleie, 70 år senere, avslører hele den såkalte hemmeligheten. Det må ha vært mange personer involvert her. Hvorfor har ingen andre sagt noe før eller hvorfor har ingen som har vært med på å skjule skatten, fjernet denne for lenge siden, sier Sørensen.

KRIGSBYTTE: 90. divisjon i den amerikanske hæren oppdaget vedier fra Riksbanken, krigsbytte og museumsmalerier fra Berlin som ble flyttet fra Berlin til en saltmine i Merkers i Tyskland. Foto: ,

Rett før krigens slutt, i april 1945, fant amerikanerne store mengder verdisaker og kunst gjemt bort i noen saltgruver omtrent 200 kilometer nord for Frankfurt, midt i Tyskland.

Les også:Hitler-malerier solgt på auksjon

Naziskatter i svart kunstmarked

Mer enn 100 tonn med gull var pakket i flere tusen sekker i dype gruver, langt inne i fjellet. Nazistene hadde også gjemt unna tonnevis med dyrebare kunstverk i saltgruvene.

Fikk du med deg denne?Her er de privat Himmler-brevene

Likevel er på langt nær alt nazistene tok med seg på sin plyndringsferd rundt i Europa funnet.

– Jeg tror vel mest på at mye av denne kunsten og disse verdisakene er omsatt i det svarte kunstmarkedet. Det finnes nok flere samlere som har tyvgods fra krigen i sine samlinger. Samtidig vet vi jo aldri helt sikkert. Spennende er det som nå skjer i Polen uansett. Det kan jo være en enorm skatt.

Lyst på flere historier om gullskatter? Her er et knippe:

Fant gullskatt på havets bunn

Fant gullskatt verdt 60 millioner kroner i hagen

Familie rik på gull fra 1715

Kronjuveltyv: Trodde gullskatt var PC

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder