SLÅR TILBAKE: Den religiøse lederen Fethullah Gülen avviser å ha stått bak det mislykkede kuppforsøket. Foto: Selahattin Sevi AP

Gülen: – Kuppforsøket kan ha vært iscenesatt av Erdogan selv

Den religiøse lederen Fethullah Gülen slår knallhardt tilbake mot ryktene om at han står bak kuppforsøket.

Birk Tjeldflaat Helle
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det tok ikke mange timer etter det mislykkede kuppforsøket i Tyrkia natt til fredag før beskyldningene mot den religiøse lederen Fethullah Gülen haglet fra den tyrkiske regjeringen.

I et intervju med The Guardian benekter imidlertid Gülen all tilknytning til kuppmakerne.

– Jeg håper at verden ikke lytter til Erdogans anklager, sier han og legger til:

– Det er en mulighet for at dette er et kupp iscenesatt for å legitimere beskyldningene mot meg og mine tilhengere de siste årene.

«Erdogans Tyrkia»: Slik kan han bruke kuppforsøket

Avviser amerikansk samarbeid

Gülen, som siden 1999 har levd i eksil i Pennsylvania i USA, er leder for en verdensomspennende organisasjon som bygger sin ideologi på liberal islamisme, og var lenge nær alliert av president Erdogan.

AVVISER TILKNYTNING: USAs utenriksminister John Kerry avviser ryktene om at USA var i ledtog med kuppmakerne. Foto: Gonzalo Fuentes Reuters

I 2013 slo imidlertid det gode forholdet sprekker og nå er det fullstendig isfront mellom Erdogan og Gülen.

I tillegg til at Gülen anklages for å stå bak kuppforsøket har det versert et rykte om at han har stått i ledtog med den amerikanske regjeringen. I en telefonsamtale med sin tyrkiske motpart, Mevlut Cavusoglu, har Kerry kommentert ryktene, som han sier kan skade forholdet mellom de to Nato-landene.

VG i Tyrkia: – Vi har tatt tilbake demokratiet

– Kerry gjorde det klart at USA er villig til å hjelpe tyrkiske myndigheter med etterforskningen, men at offentlige insinuasjoner eller påstander om enhver amerikansk rolle i det mislykkede kuppforsøket er aldeles usanne og skadelige for vårt bilaterale forhold, sier talsmann John Kirby i en pressemelding gjengitt av nyhetsbyrået Reuters.

Samtidig oppfordrer USA Tyrkia om å respektere rettsstatens prinsipper i etterforskningen av saken.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan krever å få Gülen utlevert fra eksil i USA. Kerry har sagt at utleveringsbegjæringen skal vurderes, men at Tyrkia må bevise at Gülen har gjort noe galt dersom USA skal kunne utlevere ham.

Amatørmessig kupp

Ryktet om at USA er involvert er ikke det eneste som har versert etter kuppforsøket.

Myndighetene brukte under et halvt døgn på å fullstendig slå tilbake kuppet, og den raske responsen har fått stemmer i Tyrkia og Vesten til å konspirere om hvorvidt kuppet kan ha vært iscenesatt av president Recep Tayyip Erdogan selv.

Les mer: Dette er nøkkelspillerne etter kuppforsøket

En annen teori, fremsatt av den tyrkiske forfatteren og journalisten Ahmet Sik, er at regjeringen kan ha fått nyss om kupplanene og at folkene bak ble tvunget til å framskynde dem. Han begrunner blant annet teorien med at kuppet framsto svært amatørmessig.

(NTB/VG)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder