TESTRAKETT: Dette missilet ble skutt opp fra en ubåt i Stillehavet onsdag ettermiddag. Foto: Russiske forsvaret

Russland skjøt ut tre interkontinentale raketter

Russland har ikke vært så aktive siden den kalde krigen, ifølge ekspert.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tidligere denne uken gjorde Russland alvor av en stående trussel om å utplassere raketter av Iskander-typen i Kaliningrad, som har vært en lenge varslet reaksjon på NATOs etablering av et rakettskjold.

De russiske missilene, som kan utstyres med atomvåpen, skal ifølge Russland vendes mot Vesten.

Kaliningrad er en enklave mellom NATO-landene Litauen og Polen.

USA om Russland i Syria: – Barbarisk

Russland fulgte opp i dag med å prøveskyte flere interkontinentale raketter. Én av rakettene ble ifølge nyhetsbyrået RIA Novosti ble en Sineva-rakett skutt ut fra en ubåt i Barentshavet, og en missil ble skutt ut fra en ubåt i Okhotskhavet nord for Japan onsdag. En tredje rakett ble skutt opp fra oppskytingsfeltet Plesetsk i Arkhangelsk-regionen i Russland.

Høy aktivitet

– Det har vært uvanlig høy aktivitet i det russiske atomforsvaret de siste 24 timene. Jeg har knapt sett maken siden den kalde krigen, sier Thomas Nilsen, redaktør i The Independent Barents Observer i Kirkenes, til VG onsdag ettermiddag.

Han følger det russiske nyhetsbildet via åpne kilder.

Nilsen sier han ble oppmerksom på en mulig missil-oppskyting på russisk side da flytrafikken inn mot Arkhangelsk ble omdirigert tirsdag kveld.

– Det var første indikasjon. Senere ble det observert amerikanske overvåkningsfly i internasjonalt luftrom både i Barentshavet og i Stillehavet, og i dag har det vært tre oppskytinger av ballistiske missiler, sier Nilsen.

Det er også meldt at fem strategiske langdistansefly har beveget seg nordover.

Rakettoppskytingene kommer samtidig som forholdet mellom USA og Russland er på et bunnivå. Fredsprosessen i Syria har kollapset, men i dag kom det meldinger om at det skal holdes internasjonale samtaler i helgen – i et nytt forsøk på å bli enige om våpenhvile.

Putin om Frankrike: Vil piske opp situasjonen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder