«LITE TIL HJELP»? Pressetalsmann Sean Spicer i Det hvite hus forteller at de «ikke har tatt stilling til bosetningsaktiviteten». Bildet er tatt i Pisgat Zeev, et jødisk boligområde i det som hovedsakelig er et palestinsk område øst i Jerusalem. Foto: Ahmad Gharabli AFP

Det hvite hus: Nye israelske bosetninger kan være «lite til hjelp» for fredsarbeidet

Utvidelsen av israelske bosetninger kan være «lite til hjelp» med tanke på å oppnå en fredelig løsning mellom Israel og palestinerne, sier Det hvite hus.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Samtidig sier talsmann Sean Spicer at Trump-administrasjon ikke tror det er et hinder i seg selv at det finnes bosetninger.

«Som presidenten har gitt uttrykk for mange ganger, håper han på fred i hele Midtøsten-regionen. Trump-administrasjonen har ennå ikke tatt offisielt stilling til bosetningsaktiviteten og ser fram til å fortsette samtalene, blant annet med statsminister Netanyahu når han besøker president Trump senere denne måneden», heter det i en pressemelding torsdag kveld.

Les også: Israel forsøker å trappe ned krangelen med Mexico om grensemur

Uttalelsen regnes som et varsel om at Trump-administrasjonen ikke vil være like velvillig innstilt overfor Israel og bosetningspolitikken som antatt. Trump har tidligere antydet en mykere linje mot bosetningene, som brorparten av det internasjonale samfunnet anser som ulovlige.

«Det amerikanske ønsket om fred mellom israelerne og palestinerne har vært uendret i 50 år. Selv om vi ikke tror at bosetningene hindrer fred, kan bygging av nye bosettinger eller utvidelse av eksisterende bosettinger være lite nyttig for å oppnå dette målet», skriver Det hvite hus.

Netanyahu har sagt at han vil etablere den første nye bosetningen på Vestbredden på over to tiår «så snart som mulig». Siden Trump kom til makten har Israel godkjent en rekke nye bosetninger. Nylg ble planer for 3.000 av de omstridte boligene avslørt.

566 av de nye boligene skal bygges i bosetninger i annekterte Øst-Jerusalem, mens 5.502 skal bygges andre steder på Vestbredden.

Kritikere sier utbyggingen av bosetningene vil gjøre en tostatsløsning umulig. Tanken om fredelig sameksistens mellom Israel og en selvstendig palestinsk stat har ligget til grunn for tiår med innsats for å få i stand varig fred i området.

Den israelske statsministeren er ventet å komme på besøk til Washington 15. februar.

Kilde: NTB/VG

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder