USA-historiker: – Frontene blir steilere

KRAFTIGE VÅPEN: Syed Rizwan Farook og Tashfeen Malik skal ha båret disse våpnene da de gikk til angrep på en julefeiring i den amerikanske byen San Bernardino. Foto: Thomas Nilsson , VG

Norske aviser i harnisk over amerikansk våpenlovgivning

Leder- og kommentarartikler i norske aviser stiller seg fullstendig uforstående til at det ikke gjøres noe med den amerikanske våpenlovgivningen.

 • Jenny-Linn Lohne

Artikkelen er over fire år gammel

Det begynte med nok en skytemassakre. Et ektepar gikk 2. desember til angrep på et juleselskap med et våpenarsenal som man skulle tro kun fantes i krigssone. Hjemme oppdaget etterforskerne rørbomber og tusenvis av nye kuler. 14 mennesker mistet livet i skytemassakren i San Bernardino.

Schwarzenegger om San Bernardino: – Fullstendig utenkelig

«En form for terror»

I kjølvannet av masseskytingen peker norske avisredaksjoner på de liberale våpenlovene i USA.

«Et av USAs store paradoks er at landet har vært villig til å føre en lang kamp mot organisert terrorisme, mens det har vist seg politisk umulig å få gjennom tiltak som kan hindre enkeltpersoners massedrap med skytevåpen», skriver Aftenposten i sin lederartikkel fredag.

«Våpenlovgivningen i USA er helt sprø, eller med andre ord: nesten ikke-eksisterende», skriver Klassekampen-journalisten Astrid Hauge Rambøl i avisens Dagboka-spalte.

Bakgrunn: Slik var den mistenkte skytedesperadoen

«NRA sørger for at et hvert forsøk på å regulere tilgangen på våpen blir effektivt skutt ned. Inntil politikerne slutter å be og begynner å handle, må vanlige amerikanere holde øvelser i beskyttelsesteknikk på skoler og arbeidsplasser. En massakre kan inntreffe når som helst. Vissheten om det er en form for terror», skriver Dagbladet i sin fredagslederartikkel.

Dagsavisen bruker hele førstesiden på det de kaller «det amerikanske paradokset»:

«De er livredde for at flyktninger kan føre terroren til amerikansk jord. Samtidig blir 35 mennesker skutt og drept hver eneste dag i USA. Uten at noe gjøres».

«Republikanerne i Kongressen har sloss innbitt og vunnet mot alle forslag om å stramme inn selv de mest absurde konsekvensene av USAs liberale våpenlover. I dag har for eksempel mennesker som har havnet på USAs «terrorist watch list» lov til å kjøpe våpen. De får ikke fly, til det er de ifølge amerikanske myndigheter for farlige. Men de kan vandre inn i enhver våpenbutikk og kjøpe våpen som først og fremst egner seg i krig», skriver Dagsavisen-journalisten Heidi Taksdal Skjeseth i sin kommentar, under tittelen «En helt vanlig dag i USA».

USA hittil i år: 352 masseskytinger

«Slike massedrap på skoler og arbeidsplasser er et uhyrlig fenomen amerikanerne nærmest har akseptert som om det var trafikkulykker eller naturkatastrofer; en uunngåelig tragedie som rammer blindt og spredt med jevne mellomrom over hele USA og ødelegger livene til flere tusen borgere hvert år», skriver VGs egen kommentator Anders Giæver.

Foto: ,

Helge Simonnes i den kristne avisen Vårt Land tar opp det faktum at amerikanske republikanske politikere henvendte seg til Gud etter tragedien. Noe som fikk New York Daily News til å trykke følgende tittel på sin førsteside: «Gud fikser ikke dette».

«I stedet for å gå inn i kjernen av det politiske problemet, velger politikerne å snakke om nødvendigheten av bønn. Ære være Daily News som våger å utfordre denne misforståtte åndeligheten. Troen på at Gud skal fikse alt, er en viktig del av en amerikansk kristen tradisjon. Fremtrende politikere er ikke så hodeløse at de tror på det, men retorikken er tjenelig til å skaffe seg velgere i en valgkamp som har begynt å ta av. Slik har det vært i kampanje etter kampanje. Det gjelder å sikre seg stemmene fra de lavkirkelige kristne», skriver Simonnes.

Tror på steilere fronter

Men kommer USA til å stramme inn på våpenlovgivningen, eller innføre bakgrunnssjekker på mennesker som kjøper skytevåpen? USA-historiker ved Universitetet i Oslo, Hallvard Notaker, tror ikke på noen endring i våpendebatten i USA.

VG-spesial: Amerikanske presidentkandidater 2016

– Denne gangen tror jeg det som skjer heller vil bidra til økt polarisering – at frontene bare blir steilere. Dette fordi amerikansk politikk det neste året blir preget av valgkampen, sier han til VG.

Han tror heller ikke harselingen i amerikanske aviser vil ha særlig effekt. Og når norske kommentatorer og journalister stiller seg uforstående til hvorfor det ikke blir endring, mener han de unnlater å se det store bildet.

Politimannen Mike var først på åstedet: – Surrealistisk

– Det er en misforståelse å tro at våpenpolitikken er et felt som kan avgrenses til våpenlovgivning. Den utløser forestillinger som er mye større enn våpen: Nasjonal identitet, konflikt mellom by og land, kysten og innlandet, eliter og vanlige folk. Man trykker på en knapp som utløser en masse følelser, sier Notaker.

For Flataker er det vanskelig å se et lys i tunnelen. Han mener politikerne hadde et mye større spillerom etter Sandy Hook-massakren i Newtown i 2012, hvor Adam Lanza tok livet av 20 barn og seks ansatte ved barneskolen.

– I månedene som fulgte så Kongressen ut til å greie å vedta noen mindre innstramminger, men også de forsøkene strandet.

Les også

 1. Dette er ofrene etter skytedramet i San Bernardino

  SAN BERNARDINO / OSLO (VG) De var høyt elsket av sine nærmeste. Flesteparten jobbet med å hjelpe andre mennesker.
 2. Politimannen Mike var først på åstedet: – Surrealistisk

  SAN BERNARDINO (VG) Synet som møtte politibetjent Mike McMadden da han gikk inn i rommet hvor skytingen hadde…
 3. Ba moren sitte barnevakt - så drepte han og kona 14 mennesker

  Onsdag spurte Syed Farook (28) moren sin om hun kun passe hans seks måneder gamle datter.
 4. Han kjører byen rundt for å senke flagg

  SAN BERNARDINO (VG) Flaggene henger på halv stang i San Bernardino for å minnes de 14 drepte etter masseskytingen.
 5. Politiet: Fant 12 rørbomber hjemme hos mistenkte i California-skytingen

  SAN BERNARDINO (VG) I huset og i garasjen til det mistenkte ekteparet fant politiet våpen og eksplosiver som tyder på at…
 6. Nabo til masseskyting-mistenkte: – Ganske skremmende

  SAN BERNARDINO (VG) Få hus unna Erika Morga (24) bodde ekteparet politiet mener står bak skytingen som tok livet av 14…
 7. Masseskytingene i USA: «Gud fikser ikke dette»

  New York Daily News går i strupen på republikanske presidentkandidater som tilbyr sine bønner til Gud fremfor å innføre…
 8. Slik var den mistenkte skytedesperadoen

  Hovedmistenkt bak masseskytingen i San Bernardino, Syed Rizwan Farook (28) beskrives som en rolig familiefar som levde…
 9. Forlot juleselskap - kom tilbake og
  skapte blodbad

  SAN BERNARDINO/OSLO (VG): Syed Rizwan Farook (28) og Tashfeen Malik (27) ble drept i en skuddveksling med politiet.
 10. Minst 14 drept i skytedrama i California

  Politiet har skutt og drept to mistenkte gjerningspersoner i en politiaksjon etter masseskytingen i San Bernardino.
 11. 352 masseskytinger i USA i år

  NEW YORK (VG) I snitt er det blitt begått masseskytinger med fire eller flere drepte hver eneste dag i USA så langt i år.

Mer om

 1. USA

Flere artikler

 1. CNN: California-drapsmann kan ha planlagt angrep i 2012

 2. FBI: San Bernardino-paret var radikalisert før de traff hverandre

 3. Politiet: Fant 12 rørbomber hjemme hos mistenkte i California-skytingen

 4. Eksperter: Tror ikke USA vil endre Syria-strategi etter skytingen

 5. Ba moren sitte barnevakt - så drepte han og kona 14 mennesker

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder