Hellas vil fjerne «motorveileirene», men har ikke nok plasser

MED FAMILIEN: Nafer Haj (med hatt) og kona Halema fra Damaskus i Syria har leiren sin helt inntil gjerdet mot veien. I kurven i forgrunnen ligger 20 dager gamle Lawen og sover under et myggnett. Foto: NILAS JOHNSEN

Bor med nyfødte barn i teltleir på motorvei

POLYKASTRO (VG) Mens tungtrafikk dundrer forbi, forsøker syriske flyktninger å ta vare på nyfødte barn.

 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over fire år gammel

Trafikken flyter i godt over hundre på E75 nordover i retning Makedonia fra den greske storbyen Thessaloniki. Ikke langt fra avkjørselen til byen Polykastro, en halvtime i bil fra den stengte grensen, bor flere hundre barnefamilier i en leir som bare kalles «Ekko», etter bensinstasjonen de lever på.

Flyktningene begynte å slå seg ned her da grenseovergangen Idomeni ble stengt i mars, og den uoffisielle leiren der vokste til 15.000 personer.

Les også: Rømte fra Idomeni for å slippe tvangsflytting

Vil flytte videre

– Vi vil gjerne flytte til en annen og bedre leir, men vi har ikke fått informasjon om noe som helst, så vi prøver bare å leve og la dagene gå, sier Nafer Haj fra den syriske hovedstaden Damaskus.

Han og kona Halema bor med fire barn helt inntil det spinkle gjerdet som skiller dem fra trailerne og bilene som dundrer forbi. I en kurv dekket med myggnetting ligger 20 dager gamle Lawen.

NYFØDT: Syriske Aziz Adan viser stolt fram sin fjorten dager gamle sønn Ali. De bor i et telt helt inntil veien. Foto: NILAS JOHNSEN

Litt lenger ned langs gjerdet bor Aziz Adan med kona Sabah med 14 dager gamle Ali, født på lokalsykehuset i Polykastro. Foreldrene er kurdere fra den syriske byen Qamishli, og har vært i Hellas i tre måneder forteller de.

– Vi er redde for bilene, og det er slitsomt med støy og eksos. Vi vet heller ingenting om hva fremtiden bringer, men vi er glade fordi vi er foreldre for første gang. Ali er frisk og sterk, sier pappaen stolt og poserer for VG.

Tømmer grenseleir

Hellas er i gang med å «rydde» slike leirer, og begynte tirsdag med å fjerne beboerne i gigantleiren Idomeni, som ligger helt på grensen. Her har så mange som 15.000 levd i månedsvis, under forhold som Leger Uten Grenser beskriver som «uakseptable for mennesker», en beskrivelse greske myndigheter har sagt seg enig i.

På sikt skal også leirene langs motorveiene fjernes. «Ekko» er den største, men det finnes mange av dem på bensinstasjoner og parkeringsplasser i Hellas.

FARLIG LEIR: En liten gutt løper ut for å hente ballen sin, mens en trailer dundrer forbi på E75, ved «Ekko»-leiren i Hellas, rundt en halvtime i bil fra den stengte grensen til Makedonia. Foto: NILAS JOHNSEN

– Det sier seg selv at en bensinstasjon inntil en tungt trafikkert vei ikke er noe sted for mennesker å bo, særlig ikke for barn. Her deler flere hundre mennesker én vannkilde, nemlig kranen på do, så hygiene og helse er en stor utfordring, sier Katy Athersuch i Leger Uten Grenser til VG.

– Vi ser rett og slett at mange av flyktningene, som allerede har opplevd mye fælt i sine hjemland, utvikler posttraumatisk stressyndrom (PTS) på grunn av usikkerheten og leveforholdene i leirene i Hellas, fortsetter hun.

– Humanitær katastrofe

Jane Vogt Evensen, koordinator for Kirkens Nødhjelps arbeid i Hellas, er også blitt rystet av mye av det hun har sett i de greske leirene.

– Idomeni er en humanitær katastrofe, og mye av det samme gjelder for andre leire. Sanitær- og hygieneforholdene er svært dårlige , og farer som slanger og skorpioner er også en stor utfordring for dem som lever i leirene, sier hun.

Nye tall fra UNHCR viser at på fastlandet i Hellas er det 46.000 flyktninger, men maksimumskapasiteten i de overfylte leirene er på litt over 34.000.

– Greske myndigheter gjør så godt de kan, men med begrensede ressurser og et enormt press. Det er et vanvittig stort behov for hjelp til Hellas, sier Evensen.

BENSINSTASJON: En far men en liten gutt forsøker å få fyr på bålet for å koke opp litt vann. Foto: NILAS JOHNSEN

Giorgos Kyritsis, talsmann for det greske migrasjonsverket, har forklart at de uoffisielle leirene skaper et marked for menneskesmuglere, og har beskrevet Idomeni som en «skamplett».

Ville ikke tvangsflyttes

Greske myndigheter vedgår at de bruker «politi og overtalelse» for å rydde den uoffisielle leiren, men sier de ikke bruker fysisk tvang. Like fullt er det mange som rømmer.

– Vi valgte å rømme fra leiren, for vi stoler ikke på løftene om at de skal ta oss med til en bedre leir. Vi tror de vil sende oss til Tyrkia, og vi vil jo videre i Europa, fortalte Hadi Shallar (27) VG etter å ha stukket av fra Idomeni.

Et annet problem i Idomeni har vært den begrensede retten til å søke asyl i Hellas: Asylintervjuer er blitt gjort via Skype, men i praksis har det vært omtrent umulig å komme gjennom.

PÅ FORTAUET: «Ekko»-leiren ligger på en bensinstasjon inntil motorveien E75 nordover fra Thessaloniki i Hellas. Kausar (31) fra Qamishli i Syria bor her med sine 4 døtre. I forgrunn minstejenta Raisha (1,5). Foto: NILAS JOHNSEN

Denne muligheten finnes ikke i det hele tatt i «Ekko», der frivillige kommer med mat og noen få basisvarer til flyktningene, men det er en total mangel på informasjon.

– Jeg vet ikke noe om asyl her i Hellas. Men, jeg vil til Tyskland, for den eldste datteren min er allerede der sammen med broren min. Kommer grensen til å åpnes snart, vet du noe om når vi kan dra herfra, spør Kausar (31) fra den syriske byen Qamishli, som er på flukt med tre døtre mellom halvannet og åtte.

Les også

 1. Rømte fra leir i Idomeni for å slippe tvangsflytting

  IDOMENI (VG) Greske myndigheter skal fjerne alle flyktninger fra grenseleiren Idomeni.
 2. Ble skadet i opptøyer ved stengt grense: – Trodde jeg skulle dø da gummikulen traff

  IDOMENI (VG) En gummikule traff Abdurrahman (23) i nesen, og Mahmoud (23) brakk armen da han ble truffet av en…
 3. Norsk Røde Kors-leder var på grensen: – Hva i helvete er det Europa driver med?

  ISTANBUL (VG) Små, syriske flyktningbarn fikk tåregass rett i ansiktet.  – Hva i helvete er det Europa driver med?
 4. Her levde kyr - nå bor flyktninger i bingene

  IDOMENI (VG) Grensen har vært stengt i to måneder, men flyktningene vil ikke gi opp.

Mer om

 1. Hellas

Flere artikler

 1. Rømte fra leir i Idomeni for å slippe tvangsflytting

 2. Her flykter de fra flyktningleiren

 3. Her levde kyr - nå bor flyktninger i bingene

 4. Slik bor flyktningene i Hellas: «Uegnet for mennesker»

 5. Ble skadet i opptøyer ved stengt grense: – Trodde jeg skulle dø da gummikulen traff

Fra andre aviser

 1. «Når ble det greit å la en seksåring dø i et telt?»

  Bergens Tidende
 2. Desperate migranter truer med selvmord

  Bergens Tidende
 3. Tyrkia fortsetter angre­pene – tapstal­lene stiger i Syria

  Bergens Tidende
 4. Tyrkia om flyktningsituasjonen: – Dette er bare begynnelsen

  Aftenposten
 5. Nordmenn har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria

  Bergens Tidende
 6. Mens 202 migranter ble deportert, kom det 339 nye over havet

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder