ETTERTENKSOM: Fadi Omeirat (28) priser seg lykkelig over at familien kom uskadet fra torsdagens angrep i Nice. Lørdag mintes han de mange som ikke overlevde. FOTO: KYRRE LIEN, VG

Innbyggere i Nice: - Vi må kjempe mot frykten

NICE (VG) Fadi Omeirat (28) er tilbake på promenaden for første gang etter torsdagens grufulle angrep.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Omeirat hadde dratt ned for å se på fyrverkeriet sammen med hele familien. Broren, som kjørte skuter, var bare én meter fra å bli meid ned av lastebilen Mohamed Lahouaiej Bouhlel styrte inn i menneskemengden.

Etter å ha brakt familien i sikkerhet, dro han tilbake. Han var en av flere sivile som forsøkte å redde liv ved hotellet Palais de Méditerranée.

– Det var mange drepte og sårede. Jeg måtte hjelpe. Men vi klarte ikke redde alle. En kvinne døde i armene mine, sier han til VG.

Deler av redningsarbeidet foregikk inne i de storslåtte hotellene som ligger på rekke og rad langs promenaden. De ansatte har imidlertid fått streng beskjed om ikke å snakke med pressen om det som skjedde.

– Ingen kommentar, vi kan ikke si noe, sier resepsjonisten ved hotellet Negresco til VG.

Mer enn 200 personer, mange av dem barn, ble skadet. For rundt 50 av dem skal tilstanden fortsatt være kritisk. IS tok lørdag morgen på seg skylden for angrepet, men det er foreløpig ikke meldt om at det er funnet noen direkte kobling mellom IS og gjerningsmannen.

Få oversikt i VGs spesial: Angrepet i Nice

Overlevde Nice-terroren: Jeg er sint på Frankrike

SPOR ETTER TRAGEDIEN: Det er under to døgn siden det lå sårede og døde på på rekke og rad promenaden i Nice. En mann sykler over blodsporene som forsatt er synlige. Foto: Kyrre Lien VG

– Han har ingen religion

Omeirat betrakter ett av de mange blomsterhavene som har oppstått langs promenaden. Han ser ingen grunn til å tvile på påstandene om at det er IS som står bak terroren.

– Jeg er muslim. Men denne mannen er ikke muslim. Han har ingen religion. Han drepte barna til mange muslimer og kristne.

Foto: Mona grivi norman

Fortsatt er det mennesker det ikke er gjort rede for. VG snakker med en mann som henger opp plakater langs promenaden med bilde av sin savnede venninne Aldija. Hun forsvant fra dem i kaoset torsdag kveld, og to døgn senere har familien fortsatt ikke hørt fra henne.

Alt om angrepet: Dette er ofrene

Lørdag morgen åpnet Promenade des Anglais, med unntak av et område på et par hundre meter. Blodsporene på fortauet vitner om torsdagens grufulle scener – her lå døde og skadede på rekke og rad.

Samtidig går livet på mange måter sin vante gang. Turister går og sykler langs promenaden. Mange, også lokale, har gått ned til stranden for å sole seg.

– Dette er livet vårt

Ved vannkanten leker Natalia Valentie med tvillingene Alexandre og Dimitri (7). Da lastebilen kom kjørende ned promenaden etter fyrverkeriet, hadde hun nettopp gått hjem, og befant seg et par gater unna.

– Mange er sjokkert. De var her sammen med barna sine, og tenker på hva som kunne skjedd med dem. Men folk fortsetter som vanlig, dette er livet vårt.

Saken fortsetter under bildet

TILBAKE: Natalia Valentie leker sammen med barna Alexandre og Dimitri på stranden i Nice. Et titalls meter unna ble over 80 personer drept. Foto: Kyrre Lien VG

Hun er ikke redd.

– Det er fint å være tilbake her. Det er sol, det er vakkert. Jeg føler meg trygg. Jeg tror ikke det vil skje på nytt.

Noen meter unna sitter et eldre ektepar som ikke ønsker å avbildes.

– Vi må kjempe mot frykten. Hvis du lar frykten bestemme hva du skal gjøre, har du tapt. Derfor må vi komme tilbake hit, sier Rudi, som ikke ønsker å oppgi etternavnet sitt.

– Men jeg er bekymret for sikkerheten på stranden. Den er ikke som i andre land, legger han til.

NESTEN SOM VANLIG: Turister sykler og går langs promenaden i Nice, som åpnet igjen lørdag morgen. Foto: Kyrre Lien VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder