FORGIFTET: Aleksandr Litvinenko på et bilde fra University College Hospital, 20. november 2006 i London. Litvinenko døde tre dager senere, og det radioaktive stoffet polonium-210 ble funnet i kroppen hans. Foto: Natasja Weitsz , Getty Images

Rapport: Putin ga trolig klarsignal til Litvinenko-drapet

Storbritannia innfører sanksjoner mot drapsmistenkte

Russlands president Vladimir Putin ga trolig klarsignal til
drapet på den russiske eksagenten Aleksandr Litvinenko, konkluderer en britisk undersøkelsesrapport.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den tidligere KGB-agenten og Putin-kritikeren Litvinenko (43) døde i London i 2006 etter å ha blitt forgiftet med en polonium-isotop.

Ifølge den britiske rapporten sto russerne Andrej Lugovoj og Dmitrij Kovtun bak selve drapet. Etterforskerne finner det sterkt sannsynlig at de to drepte Litvinenko på ordre fra den russiske etterretningstjenesten FSB.

Storbritannia besluttet torsdag formiddag å fryse midlene til Lugovoj og Kovtun, sier innenriksminister Theresa May.

Bakgrunn: De flykter for å leve livet - ender opp døde (VG+)

– Beskyldningene er absurde

Andrej Lugovoj, som i dag sitter i parlamentet, sier at anklagene om hans skyld i Litvinenkos død er «absurde».

– Beskyldningene mot meg er absurde. Og det er som forventet. Dette bekrefter den anti-russiske holdningen i London, trangsynthet og uvilje til å finne den egentlig årsaken til Litvinenkos død, sier Lugovoj til Interfax.

Tidligere har en annen gransking avdekket spor av polonium-210 overalt hvor Lugovoj og Kovtun gikk, på kontorer de besøkte, hotellet de bodde på, flyseter og sågar Arsenals fotballarena, melder NTB.

Les også: Putin gir medalje til mistenkt for Litvinenko-drapet.

Litvinenko døde noen uker etter at han hadde drukket grønn te tilsatt det dødelige stoffet polonium-210 på det fasjonable hotellet Millenium i november 2006. Fra sykesengen beskyldte han den russiske presidenten Vladimir Putin for å ha gitt ordre om likvideringen, en anklage russiske myndigheter bestemt avviser.

Litvinenko hadde oppholdstillatelse i Storbritannia og samarbeidet med den britiske etterretningstjenesten MI6 om å avdekke bånd mellom den politiske ledelsen i Kremlin og organiserte kriminelle nettverk i Moskva, skriver The Telegraph.

TRAFF LITVINENKO: Andrej Lugovoj traff avdøde Aleksandr Litvinenko i London den dagen han trolig ble forgiftet. Han avviser beskyldningene mot seg som «absurde». Foto: Reuters ,

Samme avis beskriver hvordan Storbritannia først igangsatte en grundig etterforskning etter at forholdet til Russland ble forverret.

– Svært alvorlig

Storbritannias statsminister David Cameron mener resultatet av granskningen av Litvinenko-drapet er svært foruroligende, ifølge en talskvinne. Cameron tar rapporten svært alvorlig og vurderer nå hvordan britiske myndigheter skal håndtere opplysningene som kom fram i rapporten, sier hun ifølge Reuters.

Les også: Litvinenkos enke: - Putin skjuler noe.

Litvinenkos enke Marina sier hun er glad for rapportens «tydelige funn», og ber Storbritannia innføre sanksjoner mot Russland, blant annet mener hun at Putin og FSB-sjef Patrusjev bør få innreiseforbud til Storbritannia. Hun ber også britene om å utvise russiske diplomater, men sier hun har fått indikasjoner om at ingenting vil bli gjort, ifølge The Guardian.

I en offisiell reaksjon fra det russiske utenriksdepartementet heter det at den britiske rapporten er «politisert» og ikke transparent.

– Hendelsene i Ukraina i 2014 startet det antirussiske hysteriet og falt sammen med gjenopptakelsen av etterforskningen av Litvinenko-saken, sier Andrej Lugovoj til Interfax. Også han mener at rapporten har politiske overtoner.

Britiske etterforskere var i Moskva og avhørte Lugovoj. I rapporten som offentliggjøres torsdag, står det at de - til sin store overraskelse - ikke fikk noe lydopptak av avhøret med Lugovoj. Deres russiske kolleger hadde ikke sagt noe på forhånd om at det skulle skje.

Saken får ganske bred dekning i russiske medier torsdag formiddag.

Enken, Marina Litvinenko, sier på en pressekonferanse at hun er «personlig svært glad» for at mannens ord på dødsleiet, der han beskyldte Putin for å stå bak forgiftningen, «viser seg å være riktige».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder