Truer med å stenge Gaza-grensen

KAN BLI STENGT: Kraftige sammenstøt mellom israelske styrker og palestinske demonstranter ved grenseovergangen Erez i oktober i fjor. Nå kan grensen bli fullstendig stengt. Foto: AP Foto: ,

Israel: Hamas bruker pasienter som spioner

Frykt for at Hamas skal rekruttere sivile palestinere til terroraktivitet gjør at israelske sikkerhetsmyndigheter nå truer med å stenge grensen til Gaza fullstendig.

 • Erlend Skevik

Artikkelen er over fire år gammel

Grensemyndighetene som styrer trafikken inn og ut mellom Israel og Gaza mener å ha avdekket flere tilfeller der Hamas har utnyttet syke mennesker, og andre med innreisetillatelse til Israel, til å jobbe for dem.

Sønnen ble terrorist: Hugget løs på mennesker med kjøttøks

En kreftpasient som fikk tillatelse til å reise til Nablus for medisinsk behandling skal, ifølge israelske sikkerhetsmyndigheter, ha blitt bedt av Hamas om å samle etterretningsinformasjon. En annen person skal ha blitt pågrepet i det han forsøkte å smugle varer for Hamas.

– Hamas sin kyniske utnyttelse av innreisetillatelsene gjør at Israel må tenke seg om to ganger før vi gir slike tillatelser til folk fra Gaza, sier major Yoav Mordechai i grensemyndigheten COGAT til den palestinske avisen al Quds.

Militær konfrontasjon

Ifølge Jerusalem Post har Israel etter krigen i 2014 utstedt mer enn 100.000 innreisetillatelser for Gaza-innbyggere som enten har behov for medisinsk behandling, driver handel i Israel eller ønsker å be i al Aqsa-moskeen i Jerusalem.

KRISE: Den humanitære situasjonen i Gaza er fortsatt kritisk etter krigen i 2014. Foto: AFP Foto: ,

Mordechai gjør det klart at Israel må vurdere å stenge grensen fullstendig dersom forsøkene på å rekruttere personer med innreisetillatelse til «terrorvirksomhet» ikke opphører.

– Det virker som Hamas forbereder seg på en militær konfrontasjon, og ikke er interessert å hjelpe befolkningen i Gaza. Deres forsøk på å rekruttere personer som får innvilget innreisetillatelse undergraver Israels plan for å styrke økonomien i Gaza og gjøre livet lettere for innbyggerne, sier Mordechai.

Rakettangrep

Også talsmann for det israelske forsvaret, kaptein Bjørn Hermann, mener det er tydelige tegn på at Hamas nå forbereder seg på en ny krig med Israel.

– Vi vet ikke når den kommer, men Hamas har den siste tiden utvidet sitt lager av raketter og våpen. Samtidig driver de kontinuerlig med utbygging av nye tunneler under grensen mot Israel, sier Hermann til VG.

Ifølge den israelske hærens statistikk har Israel siden sommeren 2014 blitt rammet av nærmere 30 raketter avfyrt fra Gazastripen. Opprørere som hevder å være tilknyttet IS har sagt de har stått bak flere rakettangrep fra Gazastripen mot Israel de siste månedene.

Strenge restriksjoner

Etter at Hamas tok kontrollen i Gaza i 2007 innførte Israel svært strenge restriksjoner på hvilke varer og personer som får krysse den strengt bevoktede grensen mellom Israel og den isolerte kyststripen. Internasjonale hjelpeorganisasjoner har en rekke ganger advart mot de dramatiske konsekvensene blokaden har for innbyggerne i Gaza.

ALVORLIG: Den norske legen Mads Gilbert i arbeid med en hardt skadet pasient på Shifa-Sykehuset i Gaza By under krigen i 2014. Han slår nå alarm om situasjonen ved sykehusene i området. Foto: HARALD HENDEN Foto: ,

I oktober i fjor slo det norske representasjonskontoret på Vestbredden alarm om forholdene i Gaza, og konsekvensene av de israelske restriksjonene.

«Manglende tilgang på grunnleggende helsetjenester og medisiner gjør at flere pasienter må henvises til Israel og Egypt for behandling. Til tross for økende behov, fortsetter Israel å avslå slike henvisninger. Antall avslag har ikke vært høyere på fem år», heter det i den interne rapporten.

– Ekstremt alvorlig

Samtidig tegner de norske diplomatene et dystert bilde av situasjonen i området:

* Barnedødeligheten i Gaza er nå den høyeste siden 1969. Årsaken antas å være en kombinasjon av mangel på helsepersonell og blokaden som forhindrer tilgang på livreddende medisiner og utstyr.

* Mangel på elektrisitet, drivstoff og medisinsk utstyr umuliggjør drift av flere sykehus.

* Kreftpasienter får ikke tilgang på medisiner.

– Dette skaper et enormt press på både helsepersonell og pasienter. Det må prioriteres mellom alvorlige pasienter og svært alvorlige pasienter, heter det i rapporten.

Lege Mads Gilbert, som har drevet helsearbeid i Gaza i en årrekke, bekrefter bildet det norske representasjonskontoret tegner av situasjonen i Gaza.

– Den humanitære situasjonen er ekstremt alvorlig. I praksis er Gaza allerede avstengt, og de langvarige konsekvensene av blokaden undergraver levevilkårene for hele befolkningen, sier Gilbert.

Les også

 1. Gazas smuglertunneler ødelegges av egyptisk sjøvann

  Palestinere fortviler over at Egypt pumper saltvann inn i tunnelene på grensa til Gazastripen.
 2. Netanyahu heller bensin på bålet

  Vi teller snart syv tiår og forholdet mellom Israel og Palestina viser en dramatisk fallende kurve.
 3. Terror tømmer Jerusalem for turister

  JERUSALEM (VG): Suleiman Abu Meizar (63) speider forgjeves etter kunder til kafeen som er levebrødet til 45 mennesker.
 4. Israelsk politimann skutt under angrep på busstasjon

  BE’ER SHEVA (VG) Politimannen «D» var blant de første på åstedet da en mann åpnet ild inne på en busstasjon i Be’er…

Mer om

 1. Israel
 2. Midtøsten
 3. Gaza

Flere artikler

 1. Derfor har uroen eskalert på Gazastripen

 2. Israel har bombemålene klare

 3. En norsk kirurg forteller: Slik har israelske soldater skadet demonstranter for livet

 4. Her er Israels krigsplan

 5. Bombeangrep tvinger sykehus i skjul

Fra andre aviser

 1. Flere hundre deltok i Palestina-demonstrasjon i Oslo sentrum

  Aftenposten
 2. Guterres krever gransking av Israels drap på palestinere

  Bergens Tidende
 3. Hamas: Våpenhvile på Gazastripen etter at to tenåringer ble drept lørdag

  Aftenposten
 4. Palestinske myndigheter: 15 drept og 1400 skadet under massedemonstrasjoner på Gazastripen

  Aftenposten
 5. Israelske fly angrep mål på Gazastripen

  Aftenposten
 6. Israel bruker milliarder på å sette en stopper for denne trusselen

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder