Terroristens far: – Besøkte oss timer før angrepet

Så ingen tegn på radikalisering hos sønnen

Omar Mateens far Seddique så ikke noe som tydet på at sønnen var radikalisert. Nå vil han møte ofrene.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I et intervju med Dagbladet fra familiens hjem i Port St. Lucie, uttrykker Mateen sjokk over at sønnen er blitt en av USAs verste massedrapsmenn. Han var innom foreldrene på besøk bare timer før han slo til mot nattklubben Pulse i Orlando.

– Han kom innom i går for å hilse på meg og sin mor. Ingenting var annerledes da enn det vanligvis er. Han sa ikke noe spesielt og ingen ting som kunne fått meg til å tenke at dette skulle komme. Jeg skulle ønske jeg visste hva han skulle slik at jeg kunne stoppet ham. Men i stedet er dette blitt en nasjonal tragedie, sier faren til Dagbladet.

BAKGRUNN: Dette vet vi om gjerningsmannen

– Var ikke radikalisert

FBI har etterforsket 29-åringen to ganger tidligere, men sakene er blitt henlagt. Politiet har likevel valgt å karakterisere angrepet som en terrorhandling, etter at Mateen skal ha ringt nødnummeret 911 og uttrykt støtte til terrorgruppen IS like før massakren.

– Han var ikke radikalisert. Han hadde hverken langt skjegg eller vide klær. Det var ikke noe ved ham som tydet på at han var radikalisert. Han var helt vanlig. Jeg fulgte veldig godt med på Omar, sier faren til Dagbladet.

Også Mateens ekskone Sitora Yusifiy sier at hun ikke så noen tegn til radikalisering før de skilte seg i 2011. Derimot beskriver hun 29-åringen som psykisk ustabil og aggressiv.

Også tidligere kolleger sier at Mateen kom med en rekke hatefulle uttalelser om homofile, og at han var ustabil.

VG i Orlando: Slik kan massakren påvirke valget

Vil besøke ofrene

Familien til Mateen ønsker å oppsøke de sårede og familiene til de drepte for å gi uttrykk for sorg og støtte, ifølge Dagbladet.

– Jeg vil besøke ofrene og sørge sammen med dem. Både de sårede på sykehuset og de etterlatte. Jeg håper alt det beste for dem og jeg ser på dem som min familie. Ingenting kan bringe de tapte tilbake. Det er ikke noe annet jeg kan gjøre enn å kondolere, sier faren til avisen.

50 personer er drept og 53 er såret etter angrepet natt til søndag, for flere av dem er tilstanden fortsatt kritisk.

Edward (34) beskyttet kjæresten: Ble selv skutt og drept

Fant ID ved kroppen

Familiens hjem i St. Lucie ligger mindre enn to timer fra Orlando. Han arbeidet som vekter, og hadde en grad i strafferett fra Indian River State College. Det melder NBC News. Ifølge andre medier bodde Mateen med sin søster og hennes mann.

Flere polititjenestemenn har opplyst at de fant Mateens ID rett ved kroppen til den drepte gjerningsmannen, ifølge Washington Post.

Han brukte en halvautomatisk rifle av typen AR-15, det samme våpenet som ble benyttet under blant annet Sandy Hook-massakren. Han hadde også en 9mm Glock-pistol, og i bilen hans fant politiet en Smith & Wesson-revolver, ifølge CNN.

Selv om Mateen hadde både bæretillatelse og såkalt «concealed carry» – lov til å bære våpen som ikke er synlig – kjøpte han både riflen og håndvåpnene lovlig den siste uken, skriver ABC.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder