Dørvakt til VG: Han fremsto som en proff

MISTENKT: Bildet til venstre er publisert av tyrkiske myndigheter, og viser den hovedmistenkte. Det er hentet fra en video der han ordløst filmer seg selv på det som ser ut til å være Taksim-plassen i Istanbul. Det er uklart hvordan politiet har fått tak i videoen. Til høyre er det som skal være samme person fanget av et overvåkningskamera. Foto: Handout

Tror dette er drapsmannen

ISTANBUL (VG) Et nytt bilde av terroristen som drepte 39 mennesker, har ført til spekulasjoner om hvor han er fra, og hvem som har gitt ham trening.

Artikkelen er over tre år gammel

Tyrkiske medier har mandag meldt at terroristen som fortsatt jages etter nyttårsterroren kan være fra en rekke ulike land:

At han muligens er fra Xinjiang-provinsen i Kina er det siste som nå undersøkes, skriver Hürriyet, etter at det tidligere ble henvist til anonyme sikkerhetskilder som hevder han kommer fra enten Usbekistan eller Kirgisistan i Sentral-Asia.

VG har gjennomgått en rekke videoer som viser hvordan gjerningsmannen målrettet skyter seg inn på nattklubben, før han skyter runde på runde med skudd. Det er blitt filmet både utenfra nattklubben, fra en festbåt som lå like utenfor i Bosporos-stredet, og fra overvåkningskameraer inne fra utestedet.

I TYRKIA: Harald Henden og Nilas Johnsen i Istanbul.

Det er også en rekke grusomme bilder som florerer i sosiale medier i Tyrkia, som viser blodige og drepte personer som ligger sammenklemt i en haug inne i lokalet etter udåden er begått.

– Han fremsto som veldig profesjonell, og må ha vært i slike skarpe situasjoner tidligere. Han må ha trent seg opp, og trolig også vært innom klubben tidligere, for han rømte ut gjennom personalinngangen, sier sikkerhetsvakt Osman Yesilyurt til VG.

VG treffer vakten på en begravelse i Istanbul mandag, og han har jobbet som vakt for samme selskap som hadde ansvaret for sikkerheten på den fasjonable nattklubben Reina på nyttårsaften.

Les også: Sikkerhetsvakt Fatih (36) drept nyttårsaften: Fryktet terror

Den tyrkiske terroreksperten Abdullah Ağar sier videoen tyder på at drapsmannen har fått en form for militærtrening.

– Hun utviser besluttsomhet og kaldblodighet, og nøler ikke med å skyte mot uskyldige mennesker. Trolig har han skutt mot mennesker tidligere, sier Ağar til Hürriyet.

Les også: Her skyter han seg inn på nattklubben

Myndighetene har iløpet av mandagen publisert flere bilder av det de mener er gjerningsmannen. Det foreløpig klareste av dem er viser den hovedmistenktes fjes direkte forfra. Det er hentet fra en video der han ordløst filmer seg selv på det som ser ut til å være Taksim-plassen i Istanbul. Det er uklart hvordan politiet har fått tak i videoen.

Innenriksminister Suleyman Soylu sier gjerningsmannen ankom nattklubben med en pistol skjult under jakken, men idet han forlot stedet hadde han på seg en annen jakke.

Kringkasteren NTV melder at gjerningsmannen avfyrte mellom 120 og 180 skudd i løpet av angrepet som varte i syv minutter.

Les også: Slik ble Tyrkia rammet av terror i 2016

Saken fortsetter under bildet

ÅSTEDET: Utenfor nattklubben Reina i Ortakoy er det lagt ned roser til inne om ofrene etter terrorangrepet nyttårsaften. I bakgrunnen politi og sikkerhetsvakter fra klubben. Foto: Harald Henden VG

Åtte personer er pågrepet i Istanbul i forbindelse med angrepet mot en nattklubb i byen nyttårsaften, melder CNN Türk.

IS hevder å stå bak angrepet der 39 mennesker ble drept. Det er foreløpig ikke kjent om gjerningsmannen er blant de åtte som ble pågrepet mandag ettermiddag, men ifølge nyhetsbyrået Dogan antas det at han fortsatt er på frifot.

Bakgrunn: Dette vet vi om angrepet på nattklubben i Istanbul

Det er antiterroravdelingen av Istanbul-politiet som har pågrepet de åtte personene. De er siktet for å ha koblinger til gjerningsmannen bak angrepet, skriver nyhetsbyrået AFP.

VG ankom Istanbul sent søndag kveld. Utenfor den fasjonable nattklubben Reina i Ortakoy er frontvinduet dekket med en diger blå presenning, og ved inngangen drapsmannen brukte ligger en haug med røde roser til minne om de drepte.

Utenfor er sikkerhetssjefen ved nattklubben i dialog med politifolk som sikrer åstedet.

– Sikkerheten var økt i går med ekstra vakter, fordi vi hadde hørt om advarslene fra den amerikanske ambassaden, sier sikkerhetssjefen, som ikke vil siteres med navn.

– Vi mistet en av våre ansatte i denne tragedien, men man kan ikke skylde på vaktene. For hva kan vi gjøre, vi har ikke lov til å bære våpen, og han skjøt jo en bevæpnet politimann også.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder