Mexico tilbyr dusør for narkobaron på rømmen

Mexicanske myndigheter er overbevist om at Joaquín «El Chapo» Guzmán fikk hjelp av ansatte i fengselet han rømte fra.

Hilde Sandvær
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Etter «El Capos» rømning, tilbyr Mexikanske myndigheter en dusør for å få narkobaronen fanget.

Dusøren er satt til opptil 60 millioner pesos, noe som tilsvarer over 30 millioner norske kroner, for informasjon som kan lede til at han blir tatt, melder CNN.

Bakgrunn: Beryktet narkobaron rømte fra meksikansk fengsel

Mexicos justisminister fortalte mandag at 34 personer har blitt avhørt i tilknytning til rømningen, og ber nå om folkets hjelp i å finne kartell-lederen.

Myndighetene frigjorde samtidig et nylig fotografi av Guzmán. Bildet viser narkobaronen med et barbert ansikt, uten den tykke barten som tidligere har vært hans kjennetegn.

Sparket fengselsdirektør

Mexicos justisminister Arely Gomez Gonzalez viser fram et nyere bilde av narkobaronen Joaquin 'El Chapo' Guzman, med Mexicos innenriksminister Miguel Angel Osorio Chong ved sin side. Foto:Stringer/mexico,REUTERS

Direktøren for Altiplano-fengselet 90 kilometer vest for hovedstaden Mexico by fikk sparken mandag, og det samme gjorde lederen for fengselsvesenet i landet og en av hans nærmeste medarbeidere.

– Guzmán må ha fått hjelp fra personell i fengselet og dersom dette blir bekreftet vil det være snakk om landsforræderi, sier Mexicos innenriksminister Miguel Angel Osorio Chong.

Se bildespesial på jakten

Rømte gjennom tunnel

Guzmán, som har fått kallenavnet «Shorty», rømte fra fengselet lørdag kveld, via en halvannen kilometer lang tunnel. Dette til tross for at området han rømte fra var 24-timers kameraovervåket og at han var utstyrt med elektronisk fotlenke.

– Videosystemet hadde imidlertid to blindsoner som Guzman har utnyttet. Han la igjen fotlenken før han krøp ned i tunellen og kom seg unna, forteller innenriksministeren.

Innenfor dette varehuset skal inngangen til tunnellen som Joaquin 'El Chapo' Guzman skal ha brukt for å rømme fra fengselet være. Foto:Tomas Bravo,REUTERS

Hvor er «Shorty»?

Mexicanske myndigheter har satt i verk en storstilt jakt på den 58 år gamle bandelederen.

Et nylig frigitt bilde av Joaquin "El Chapo" Guzman. Foto:Handout,

– Det er mulig at Guzman gjemmer seg i Mexico City, men til slutt vil nok Guzman vende tilbake til hans hjem i Sinaloa regionen på Pacific kysten hvor det er et stort nettverk av lokale innbyggere som vil hjelpe han, sa en meksikansk tjenestemann til CNN.

Klappjakten: Frykter narkobaronen er borte for alltid

Han forteller at de første 72 timene etter rømningen er kritiske.

– Hvis de ikke får tak i han innen da kan vi risikere å aldri se han igjen.

Mektig kartell

Guzmán ledet det såkalte Sinaloa-kartellet, som har smuglet kokain, metamfetamin, heroin og marihuana for milliarder av dollar til USA.

Mens han satt fengslet skal kartellet ha blitt ledet av Ismael «El Mayo» Zambada, som også mistenkes for å ha bidratt til å organisere den spektakulære flukten sist helg.

Guzmán ble første gang pågrepet i Guatemala i 1993 og deretter utlevert til hjemlandet, men åtte år senere flyktet han fra et mexicansk fengsel ved å bestikke fengselsbetjenter og skjule seg i en skittentøykurv.

I februar i fjor ble han pågrepet på nytt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder