Norske Riborg i Bamako: – Fått beskjed om å ikke bevege oss i byen

To norske kvinner som jobber i Mali har ikke direkte merket noe til gisselsituasjonen, men tar likevel sine forholdsregler.

 • Astrid Eline Øksnes
 • Rune Thomas Ege
 • Felicia Alvsing
 • Siri Eggen
 • Rolf J. Widerøe

Artikkelen er over fire år gammel

Bakgrunn: 170 tatt som gisler på hotell i Bamako i Mali

Kirkens Nødhjelps stedlige representant i Mali, Riborg Knudsen, befinner seg også i Bamako, og er heller ikke direkte berørt av terroraksjonen.

I BAMAKO: Riborg Knudsen, stedlig representant i Kirkens Nødhjelp befinner seg i Bamako. Hun er i sikkerhet i en annen bydel enn der gisselsituasjonen foregår. Foto: PRIVAT ,

– Der jeg befinner meg er det ganske stille, men vi hører sirener langt unna. Vi har fått beskjed om å ikke bevege oss i byen og at området rundt hotellet er avsperret, sier Knudsen til VG.

Den norske misjonæren Therese i Normisjon, har jobbet i Mali siden 2003. Hun befinner seg i trygghet, men har fått varsel om den dramatiske gisselsituasjonen.

– En tidligere ansatt kom til oss fordi det visstnok hadde vært noen uroligheter ved kontoret hans slik at de ansatte der fikk dra hjem. Deretter fikk jeg melding fra Norge om en gisselaksjon på Radisson hotell. Det var rett i nærheten av der den tidligere ansatte jobbet, forteller hun til VG.

Ifølge lokale myndigheter skal minst tre personer være drept. Ifølge CNN er dette en franskmann og to lokalt ansatte.

Trolig ingen nordmenn rammet

En rekke av de 170 gislene som er tatt på hotellet skal være utenlandske statsborgere. Blant dem av dem er flere franske - i tillegg til tyrkiske, belgiske, amerikanske og kinesiske statsborgere. Trolig er det enda flere. Ifølge FN bor det en stor FN-delegasjon på hotellet, med representanter fra en rekke ulike land.

– Vi har foreløpig ikke fått meldinger om at nordmenn er rammet av angrepet. Men det er fortsatt veldig tidlig. Den norske ambassaden i Accra jobber med å undersøke saken, sier pressevakt Rune Bjåstad i Utenriksdepartementet (UD) til VG.

Normisjon jobber med menighetsbyggende arbeid i Mali. To andre misjonærer jobber også i landet, men det er kun Glendrange som befinner seg i hovedstaden.

– Jeg merker ingen ting her i byen, det er ganske rolig. Men jeg har ingen planer om å gå ut og se om jeg merker noe heller.

– Jeg holder meg unna plasser med hvite personer

Normisjon har vært i området siden 1981.

– Vi vet at dette er et usikkert område, men vi velger å være her likevel. Det har skjedd lite i områdene vi befinner oss i.

Etter 12 år som misjonær i landet, vet Therese hvor hun bør og ikke bør oppholde seg.

– Jeg pleier å være ganske forsiktig. Jeg oppholder meg ikke ofte på plasser der det er andre hvite personer, for eksempel hoteller eller restauranter der det ofte samler seg mange utlendinger.

Kompleks situasjon

Riborg Knudsen har vært i Mali siden sommeren 2013. Lokalt jobber Kirkens Nødhjelp med fredarbeid og ikkevoldelig konfliktløsning. Hun forteller at situasjonen i Mali er svært kompleks.

– På den ene siden foregår det en fredsprosess der væpnede grupper og regjeringen har kommet til en enighet om en avtale med positiv utvikling. På den andre siden er det grupperinger som ikke er en del av denne avtalen som har kommet med trusler om terrorangrep.

Flyktninghjelpen har per nå 14 ansatte i Bamako, og opplyser i en e-post til VG at alle er i sikkerhet. Ingen av disse ansatte er norske.

Mer om

 1. Mali
 2. Terrorisme

Flere artikler

 1. Flere gisler frigjort fra Radisson-hotellet i Mali

 2. Gisselsituasjon i Mali: Gissel: – De snakket engelsk

 3. Drepte nordmenn i In Amenas: Frykter «Den enøyde terroristen» vil slå til igjen

 4. Jakter på mistenkte etter hotellangrep i Mali

 5. Pluss content

  Fransk minister: Den enøyde angrep igjen

Fra andre aviser

 1. - Jeg har ingen planer om å gå ut

  Fædrelandsvennen
 2. Trolig ingen nordmenn blant gisler på Bamako-hotell

  Fædrelandsvennen
 3. Flere nedjusterer antall døde etter hotellangrep i Bamako i Mali

  Aftenposten
 4. Minst 27 drept i gisselaksjon i Mali

  Bergens Tidende
 5. 170 tatt som gisler på hotell i Mali

  Fædrelandsvennen
 6. Minst tre gisler drept - spesialstyrker stormer Mali-hotell

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no