DÅRLIG HELSE: Advokat Hans Marius Graasvold er svært bekymret for helsetilstanden til Joshua French. Her er de to fotografert under rettssaken mot Joshua French i Ndolo-fengselet i den kongolesiske hovedstaden Kinshasa tidligere i år. Foto:Endre Alsaker-Nøstdahl,VG

Advokat Hans Marius Graasvold til VG: - Joshua French er raskt blitt alvorlig mye dårligere

UD, advokaten og moren er svært bekymret for helsetilstanden til Joshua French, som sitter fengslet i Kongo.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

UD og kongolesiske myndigheter fikk i all hemmelighet flyttet Joshua French ut av Ndolo-fengselet på grunn av hans akutte helsesituasjon tidligere i år. Etter å ha blitt pågrepet på åpen gate i begynnelsen av august, er han nå tilbake i militærfengselet.

– Han kom tilbake til Ndolo-fengselet 3. august. Det vi har sett, er at det har gått relativt raskt nedover helsemessig. Han er raskt blitt alvorlig mye dårligere siden han kom tilbake til militærfengselet, sier advokat Hans Marius Graasvold til VG.

Han kan ikke gå konkret inn på hva det gjelder, men sier at klientens helsetilstand er slik at «vi er svært bekymret for ham».

Bekymringsmelding

BEKYMRET: Kari Hilde French snakker med sønnen Joshua French under rettssaken i Ndolo militærfengsel tidligere i år. Foto:,NTB scanpix

– Joshua blir stadig dårligere. En bekymringsmelding er i dag gitt til lederen for det militære fengselsvesenet av Norges stedlige representant og den britiske konsulen, skriver Kari Hilde French i en oppdatering som ble publisert på bloggen freefrenchandmoland.com torsdag kveld.

Hun skriver videre at hun skal få lov til å finne en lege selv og ta ham med til fengselet, med vilkår om at også en av militærets egne leger er med.

– Situasjonen er alvorlig og jeg må bære det meste av ansvaret enten jeg kan det eller ikke, skriver Kari Hilde French.

– Kongos ansvar

Advokat Graasvold sier det er helt umulig for French-familien å skaffe slik helsehjelp, og understreker at det er kongolesiske myndigheters ansvar å gi Joshua French den hjelpen han trenger.

– Det er især fengselsledelsens ansvar. I den tilstanden han er i nå, trenger han hjelpen raskt, sier Graasvold til VG.

Advokaten sier han har orientert UD om situasjonen, og at han har bedt norske myndigheter om å legge trykk på den politiske ledelsen i Kongo.

Tilpassede soningsforhold

– Vi yter fortsatt konsulær bistand gjennom vårt personell i Kinshasa, og vi tar jevnlig opp med kongolesiske myndigheter at han må få soningsforhold som er tilpasset hans helsetilstand, sier kommunikasjonssjef Frode Andersen i UD til VG.

Graasvold sier han fortsatt venter på tilbakemelding fra kongolesiske myndigheter angående etterforskningen som skal ha blitt satt i gang etter det den kongolesiske påtalemyndigheten mente var et rømningsforsøk.

– Jeg har inntrykk av at ting har stått i et vakuum siden det, sier Graasvold til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder