... men flere borgermestere vil fortsatt bøtelegge kvinner

 Designeren bak burkinien: – Målet var frihet og glede

BURKINI-DESIGNER: Den australsk-libanesiske designeren Aheda Zanetti er kritisk til at en rekke franske byer har innført burkini-forbud. Her er hun i en butikk i Sydney tidligere i august. Foto: Saeed Khan / AFP

Fransk grunnlovsdomstol opphever burkiniforbudet

Aheda Zanetti tegnet burkinien for å gi kvinner mer frihet, ikke mindre. Nå har den franske menneskerettighetsdomstolen bestemt at forbudet mot klesdrakten er lovstridig.

 • Hege Wallenius
 • Eivind Lindkvist Johansen

Artikkelen er over fire år gammel

Det har skapt furore at en rekke franske byer innførte lokale burkini-forbud på strendene etter terrorangrepet i Nice. Først ute var Cannes, hvis ordfører David Lisnard uttalte til Nice-Matin at den heldekkende svømmedrakten er et symbol på «islamsk ekstremisme».

Fredag ettermiddag kom meldingen om at den franske grunnlovsdomstolen har opphevet forbudet. Domstolen i Paris behandlet i dag burkiniforbudet som er lagt ned i byen Villeneuve-Loubet i nærheten av Nice i Sør-Frankrike.

Men dommen vil trolig skape presedens i de rundt 30 byene som har innført forbudet, skriver NTB.

Borgermestere nekter å følge Paris-domstolen

Fredag kveld kommer nyheten om at flere ordførere likevel vil nekte å følge avgjørelsen fra franske myndigheter, til tross for at domstolen mener forbudet krenker grunnleggende menneskerettigheter.

Kommunale myndigheter i Nice sier de vil fortsette å bøtelegge kvinner som bruker burkini på stranda, melder NTB.

Også i byen Fréjus i nærheten av Nice holder borgermesteren fast på forbudet mot den heldekkende badedrakta.

Les også: Lå og sov - fikk burkini-bot

POLITIAKSJON: Her ser du fire bevæpnede, franke politimenn i aksjon mot en kvinne på stranden i Nice. De mener hun bruker burkini. Foto: STELLA PICTURES.

Designeren av plagget, den libanesisk-fødte australieren Aheda Zanetti, er blant de som har vært svært kritisk til å forby plagget.

– Politikerne har misforstått. Burkini-draktene ble oppfunnet på grunn av det totalt motsatte av det han (ordføreren i Cannes journ.anm.) antydet. Vi lagde den for at muslimske kvinner skulle ha et plagg som integrerer dem og hjelper dem å føre en sunn livsstil. Målet var glede, frihet, fleksibilitet og selvtillit – ikke å påvirke andre, terrorisme eller hat, sier Zanetti til VG.

Bakgrunn: Her er terrortiltakene på den franske rivieraen

Travlere enn noen gang

Til tross for forbudene, sier Zanetti at hun har hatt mer å gjøre enn noen gang.

– I et forretningsperspektiv burde jeg faktisk si takk, for vi har hatt en økning i salget på minst 300 prosent den siste uken. Og det fortsetter å øke. På grunn av forbudet har jeg nå det travlere enn noensinne. Alle her jobber overtid.

Designeren forteller også at antall ikke-muslimske burkini-kjøpere har økt med 90 prosent den siste uken.

– Før var 60 prosent av brukerne muslimske, mens 40 prosent var «andre» brukere. Nå, etter at den franske nasjonalforsamlingen har uttalt seg, er det 60 prosent «andre» og 40 prosent muslimer, sier Zanetti, som mener burkinien ikke representerer en islamsk måte å kle seg på.

– Den kan brukes av enhver kvinne som for eksempel ikke ønsker å utsette huden for sol på grunn av risiko for hudkreft, av dem som er allergiske mot solkrem og dem som ikke lenger er komfortable med å bruke bikini og foretrekker noe mer beskjedent. Det kan være mange grunner til at folk velger å bruke en burkini, sier hun.

Les også: – Det føles som om vi er på vei mot apartheid

I en kommentar på The Guardian onsdag forteller Zanetti at hun oppfant burkinien tidlig i 2004 etter at hennes niese hadde brukt hodeplagget hijab mens hun deltok på et lokalt idrettslag.

– Hun så ut som en tomat fordi hun var så rød og varm, skriver Zanetti.

– Det fikk meg til å tenke, fordi da jeg var jente, gikk jeg glipp av sport. Vi deltok ikke i noe, fordi vi valgte å være tekkelige. Men til min niese ville jeg finne noe som var tilpasset den australske livsstilen og vestlige klesstilen, men samtidig fyller behovene til en muslimsk jente, skriver Zanetti.

Muslimsk småbarnsmor om burkini-forbud: - Det føles som om vi er på vei mot apartheid.

– Ville aldri skjedd i Australia

Til VG sier hun at hun har fått mye støtte fra australiere etter at plagget kommet på markedet.

– Australia har alltid gitt oss frihet til å være den vi vil være. Dette ville aldri skjedd her. Jeg håper politikerne lærer av australierne, sier Zanetti, med henvisning til de lokale burkini-forbudene.

Les også: Fransk domstol sier ja til burkini-forbud

I 2011 ble det innført et forbud mot å bære ansiktsdekkende hodeplagg som niqab og burka på offentlige steder i Frankrike.

Den franske regjeringen har imidlertid vært splittet i burkini-spørsmålet. Utdanningsminister Najat Vallaud-Belkacem sier at selv om hun ikke liker burkinien, mener hun at å forby plagget er en politisk motivert handling som oppmuntrer til rasisme. Helseminister Marisol Touraine har tatt et lignende standpunkt, skriver AP.

President François Hollande har på sin side forholdt seg nøytral i spørsmålet.

Les også: Politimenn trakassert etter burkini-aksjon

Mer om

 1. Frankrike

Flere artikler

 1. Cannes gir opp kampen mot burkini

 2. 2010: Ga bøter til folk med for lite klær
  2016: Gir bøter til folk med for mye klær

 3. Muslimsk småbarnsmor om burkini-forbud: – Det føles som om vi er på vei mot apartheid

 4. Fransk domstol sier ja til burkini-forbud

 5. Politimenn trakassert etter burkini-aksjon

Fra andre aviser

 1. Fransk domstol: Forbudt å forby burkini

  Aftenposten
 2. Krever forbud mot burkini på strender i Norge

  Aftenposten
 3. Cannes gir opp burkiniforbud

  Aftenposten
 4. Fransk domstol sier ja til burkini-forbud

  Aftenposten
 5. Vil forby burkini

  Bergens Tidende
 6. Forbyr muslimsk badetøy på byens strender

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no