MØTE ETTER SVARTELISTINGEN: Saudi-Arabias visekronprins Mohammed bin Salman (t.v.) møtte FNs generalsekretær i FNs hovedkvarter i New York 22. juni for å diskutere beskyttelse av barn i Jemen. Foto: Lucas Jackson / Reuters

AP: Saudi-Arabia unngår trolig svartelisting av FN

Tross «veldig sterke bekymringer» antyder Ban Ki-moon at koalisjonen som kriger mot opprørere i Jemen, ikke vil komme tilbake på listen over aktører som bryter barns rettigheter.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

FNs generalsekretær kunngjorde i juni at han midlertidig hadde fjernet den internasjonale militærkoalisjonen fra svartelisten, som er et vedlegg til hans årlige rapport om barn og væpnet konflikt.

Ifølge medier truet Saudi-Arabia om å kutte støtten til FN-programmer dersom landet ikke ble fjernet fra listen, noe Riyadh har benektet.

Tirsdag møtte Ban Ki-moon i FN sikkerhetsråd, der han redegjorde for den årlige kartleggingen. Til rådet sa han at han står bak selve rapporten, der koalisjonen holdes ansvarlig for 510 barnedødsfall i fjor, melder AP.

– Jeg har fortsatt svært sterke bekymringer rundt beskyttelsen av jemenittiske barn, sa Ban ifølge Al-Monitor.

KNUST: Folk samler seg på åstedet for et luftangrep utført av koalisjonen ledet av Saudi-Arabia i hovedstaden Sanaa 21.september 2015. Foto: Khaled Abdullah, Reuters

«Fremtidsrettet»

Da koalisjonen ble fjernet fra svartelisten, opplyste FN at rapporten skulle gjennomgås av FN og militærkoalisjonen i fellesskap. Ban sa tirsdag at han nå har vært i samtaler med saudiarabiske myndigheter, inkludert visekronprinsen og utenriksministeren, og at han har mottatt informasjon om tiltak som koalisjonen har gjennomført for å «forebygge og stanse grove overgrep mot barn».

– Den fremtidsrettede gjennomgangen fortsetter, og situasjonen på bakken vil bli overvåket tett. Vi vil forsette vårt engasjement for å sikre at konkrete tiltak for å beskytte barn, iverksettes, sa Ban.

Generalsekretærens bruk av ordet «fremtidsrettet» antyder at han nå ser framover og at Saudi-Arabia trolig ikke vil komme tilbake på svartelisten, skriver AP.

Dette ble forsterket av at spesialrepresentant for barn og væpnede konflikter i FN, Leila Zerrougui, sa til journalister: «Det som har skjedd i fortiden, ligger bak meg».

Saudi-Arabias FN-ambassadør Abdallah Al-Mouallimi sier han er sikker på at landet er fjernet fra listen på godt.

– Vi vil gjøre alt som er mulig fra vår side for å minimere tap, sa han.

– Veldig overrasket

Visedirektør Ole Solvang i menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watchs krisedivisjon har i to omganger vært på bakken i Jemen og undersøkt hvilken effekt koalisjonens luftangrep har hatt på sivile, inkludert barn. I et intervju med VG tirsdag sa han at Saudi-Arabia absolutt hører hjemme på svartelisten.

VISEDIREKTØR: Ole Solvang i menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watchs krisedivisjon. Foto: Brynjar Skjærli, VG

– Vi ble veldig overrasket da vi hørte at Saudi-Arabia hadde klart å komme seg ut av den. Det var en begredelig avgjørelse av Ban, men det er Saudi-Arabia som er den ansvarlige parten her, og som brukte nødhjelp og støtte til humanitære situasjoner som utpressingsmidler. Det satte Ban i en helt umulig posisjon, sier Solvang.

Ifølge FN-rapporten ble 785 barn drept og 1168 såret i Jemen i fjor. FN holder koalisjonen ledet av Saudi-Arabia ansvarlig for 60 prosent av disse tilfellene - 510 drap og 667 skadetilfeller.

Vi har ikke beviser for at Saudi-Arabia med viten og vilje har angrepet skoler og sykehus, men vi vet at man ikke har vært forsiktige nok, noe som har ført til store dødsfall, sier Solvang.

Presset

Koalisjonen ble også satt på svartelisten på grunn av sine angrep mot skoler og sykehus i Jemen etter at den begynte sine bombeangrep mot Houthi-opprørerne i landet i mars 2015.

– Dette var en av de mest smertefulle og vanskeligste beslutningene jeg har måttet ta, sa Ban da han fjernet koalisjonen fra listen. Han la til at det er «uakseptabelt at medlemsstater utøve utilbørlig press».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder