Ingjerd Schou (H) mener vedtaket minner om behandlingen av jøder under den andre verdenskrig

Danmark vedtar å gjennomsøke asylsøkernes eiendeler

Asylsøkere i Danmark må fortelle personlig historie om egne eiendeler for å unngå konfiskasjon.

 • David Bach
 • Axel Støren Wedén

Artikkelen er over fire år gammel

Det danske Folketinget vedtok tirsdag ettermiddag en rekke forslag om endringer i den danske utlendingsloven, som blant annet går ut på å konfiskere asylsøkeres verdier.

Forslaget er ment å gjøre Danmark mindre attraktivt for flyktninger og migranter, og inkluderer å gi politiet rett til å gå gjennom asylsøkernes eiendeler etter verdier som kan finansiere kost og losji mens de venter på asylbehandling, skriver blant andre dansk TV 2.

Så sent som mandag var utenriksminister Kristian Jensen og integrasjonsminister Inger Støjberg i Brussel for å svare på spørsmål fra medlemmer i EU-parlamentets komité for sivile rettigheter.

Forslaget er blitt endret flere ganger etter kritikk.

Personlige gjenstander med særlig affeksjonsverdi skal ifølge loven ikke beslaglegges. For å bevise at gjenstandene har følelsesmessig betydning, må asylsøkerne fortelle en personlig historie, ifølge Politiken.

– Får vonde assosiasjoner

Det er ikke aktuelt for Norge å konfiskere asylsøkeres verdisaker, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

– Det er ikke aktuell norsk politikk. Du kan være rik og forfulgt ifølge flyktningkonvensjonen. Den skal være et grunnleggende prinsipp for vår behandling, sier Solberg til NTB, og understreker at asylsøkere i Norge ikke nødvendigvis skal ha tilgang på alle gratistjenester i Norge hvis de har evne til å betale for seg.

Innvandringspolitisk talskvinne Ingjerd Schou i Høyre mener heller ikke at det danske vedtaket er aktuelt her til lands.

UAKTUELT: Høyres innvandringspolitiske talskvinne Ingjerd Schou sier hun får «vonde assosiasjoner» av Danmarks asyllovinnstramming, og utelukker at Høyre vil gå inn for å innføre det samme i Norge. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Kristian Helgesen , VG

– Folk skal behandles med verdighet. Å beslaglegge og konfiskere verdigjenstander fra folk ved ankomst er ikke aktuell politikk for Høyre, og ikke et godt forslag for å kutte ned kostnadene, sier Schou til VG.

Asylinnstrammingen i Danmark gir henne «vonde assosiasjoner».

– Dette minner meg om en helt annen tid, sier hun.

– Hva legger du i det?

– Vi skal ikke lenger tilbake enn til andre verdenskrig da jøder ble plukket fra sine verdigjenstander, sier Schou.

«Hårreisende sammenligning»

Mazyar Keshvari, innvandringspolitisk talsperson i Frp, mener derimot at Schous sammenligning mellom de danske asyllovene og behandlingen av jøder i Nazi-Tyskland, er «hårreisende».

– Å sammenligne masseforfølgelse og Holocaust med en helt rimelig lovendring er så dumt at man ikke kan forholde seg til det engang, sier han.

Keshvari har tidligere tatt til orde for at Norge skal følge etter Danmark i dette spørsmålet.

– Det vi vet, er at asyltilstrømningen vil fortsette i lang tid. Dette er ikke over. Vi ønsker at regjeringen implementerer de innstrammingene som er vedtatt først, og så er vi klare på at vil fremme ytterligere forslag basert på utviklingen og situasjonen. Jeg mener det er helt rimelig at man ikke kan sitte på store verdier, og forvente at skattebetalerne finansierer noe man har råd til selv, sier han.

Tar avstand fra forslaget

Arbeiderpartiets talskvinne for innvandringspolitikk, Helga Pedersen, sier hun tar avstand fra Danmarks vedtak om å frata asylsøkerne eiendelene.

– Jeg ser ikke behov for å endre dagens regelverk. Alle som kommer til Norge skal yte etter evne, men forslag om konfiskere eiendeler tar jeg avstand fra. For det store flertallet asylsøkere som kommer er det neppe heller noen relevant problemstilling, sier Pedersen via sin politiske rådgiver.

SV-leder Audun Solbakken tar på sin side Twitter fatt for å reagere på Danmarks vedtak:

Forsvarer forslaget

Smykkeloven, som forslaget også har blitt kalt, har fått stor oppmerksomhet i internasjonale medier. Blant annet var BBC, CNN og nyhetsbyrået AFP på plass i København for å følge avstemningen, skriver TV2.dk.

Regjeringen forsvarer forslaget med at mennesker som har levd hele livet i Danmark også noen ganger har vært nødt til å selge verdisakene sine for å kunne motta sosiale goder.

– Når man ser på debatten får man nærmest inntrykk av at når folk kommer til grensen, skal de snus på hodet så vi kan se om vi ikke kan riste den siste mynten ut av lommene deres. Det er jo fullstendig forvrengt og galt, sa statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til pressen for to uker siden.

Øker ventetiden for gjenforening

Dansk politi vil med det nye lovforslaget kunne konfiskere kontanter som overgår 10.000 kroner (rundt 12.600 NOK) i verdi, samt eiendeler som kan taksteres over dette beløpet. Gifteringer og andre eiendeler som har affeksjonsverdi er unntatt.

Beløpet i forslaget ble økt fra 3000 danske kroner tidligere denne måneden.

Innstrammingene innebærer også at flyktninger med midlertidig opphold må vente i tre år før de kan få familiegjenforening, ikke i ett år som nå.

Et faktaark om endringsforslaget er lagt ut på det danske utlendingsdepartementets sider, og kan leses her.

VG/NTB

Les også

 1. Russland-flyktningene kan få full asylbehandling i Norge

  TRONDHEIM/OSLO (VG) Statsminister Erna Solberg åpner nå for at de 4800 asylsøkerne som kom fra Russland, og som Russland…
 2. Listhaug advarer Europa: Flyktningstrømmen blir større enn i fjor

  ANKARA (VG) Sylvi Listhaug (Frp) venter over en million flyktninger til Europa i år, men vil fortsatt ikke ha dem til…

Mer om

 1. Danmark
 2. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

 1. Skulle konfiskere asylsøkernes verdier – fikk smykker i posten av danske borgere

 2. Smykkeloven brukt for første gang i Danmark

 3. Syriske Daham Al Hasam vil samle sine 20 barn i Danmark - men vil ikke at de skal gifte seg med ikke-muslimer

 4. Etter 11 dager med dansk smykkelov: Ingen verdigjenstander fratatt flyktninger

 5. Dansk Folkeparti lanserer kontroversielle asylforslag

Fra andre aviser

 1. Omstridte asylinnstramninger i Danmark vekker kraftige reaksjoner

  Aftenposten
 2. Omstridt forslag får flertall: Dansk politi kan beslaglegge flyktningers verdisaker

  Aftenposten
 3. Dansk politi starter beslaglegging av verdisaker

  Aftenposten
 4. Omstridte asyltiltak skal vedtas i Danmark

  Fædrelandsvennen
 5. Danmark vedtar omstridt asylinnstramning

  Fædrelandsvennen
 6. Dansk politi starter beslaglegging av verdisaker

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder