TALSMANN: Pressetalsmann for Det hvite hus, Josh Earnest, kom med en uttalelse på vegne av Det hvite hus fredag. Foto:AP,

Offisielt fra USA: I krig med IS

USA har offisielt erklært krig mot Den islamske staten (IS) og har utnevnt Irak- og Afghanistan-veteranen John Allen til å lede koalisjonen som skal bekjempe jihadistene.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– USA er i krig med ISIL på samme måte som vi er i krig med al-Qaida og al-Qaida-tilknyttede bevegelser over hele kloden, sa talsmann for Det hvite hus, Josh Earnest, fredag. USA bruker fortsatt offisielt betegnelsen ISIL på den sunnimuslimske ekstremistgruppa.

Dermed oppklares en språklig uklarhet etter at utenriksminister John Kerry i flere TV-intervjuer syntes å nøle med å kalle amerikanske operasjoner mot IS «krig».

Et av president Barack Obamas fremste mål før han ble tvunget inn i konflikten med IS var nettopp å avslutte krigene til forgjengeren George W. Bush og ikke bli engasjert i nye kriger.

Men etter at administrasjonen er blitt presset til å oppklare enhver uklarhet om hvordan president Barack Obama ser på konflikten, etterlot Det hvite hus og Pentagon liten tvil om hvor de står.

Allen: IS må utryddes

Det hvite hus har samtidig utnevnt den pensjonerte amerikanske generalen John Allen (60) til øverstkommanderende for den multinasjonale innsatsen mot jihadistene i IS.

Jobben vil bli en vanskelig balansekunst for generalen som har lang erfaring fra å håndtere sprikende koalisjoner i det uberegnelige Midtøsten og Afghanistan.

Allen legger ikke skjul på at han mener det er nødvendig med en uforbeholden kamp mot IS som har gjort seg bemerket med en særdeles brutal opptreden i sin offensiv gjennom Syria og Irak.

«Den islamske staten befinner seg bortenfor det som er humant og må utryddes. Om vi nøler, vil vi betale dyrt senere», skrev han i Defense One i august.

Allen skal ikke lede de militære styrkene, men heller ha det politiske ansvaret for å samle koalisjonen og samordne hvert lands bidrag i form av styrker, våpenhjelp, fly og tilgang til baser.

Ikke Iran og Syria

Mens den USA-ledede koalisjonen begynner å ta form, understreker USA at verken Iran eller Syria er velkommen i alliansen.

Den amerikanske utenriksministeren John Kerry anklaget Iran for å være en stat som sponser terror og som støtter opp under det brutale syriske regimet, og at det derfor ville være upassende for iranske representanter å komme til Paris.

Samtidig påpeker det amerikanske utenriksdepartementet at det ikke er aktuelt å samordne den internasjonale innsatsen mot IS med Bashar al-Assads regime i Syria.

– Svaret på sikkerhetsutfordringene i regionen er ikke Assad-regimet. Det er de som har skapt dette sikkerhetsvakuumet. Vi kommer ikke til å samarbeide med dem i denne kampen, sier Marie Harf, talskvinne for utenriksdepartementet.

Alle imot IS

Men både Iran og Syria er allerede med i kampen mot IS. Mens Syria bomber IS-opprørere, har Iran sendt rådgivere for å bistå den irakiske regjeringshæren i kampen mot de sunnimuslimske ekstremistene som har tatt kontrollen over store deler av Nord-Irak, samtidig som USA har støttet den med flyangrep mot IS-stillinger.

Samtidig håper Kerry å få overtalt et skeptisk Tyrkia til å bidra i kampen mot IS. Tyrkiske myndigheter har tidligere kunngjort at flybasene i landet ikke vil bli stilt til disposisjon for amerikanske fly på tokt i Irak og Syria.

NATO-landet Tyrkia skal imidlertid fortsette å dele etterretningsopplysninger med USA, gi logistikkstøtte til syrisk opposisjon og humanitær hjelp til Syria-krigens ofre.

– Våre to land vil fortsette kampen mot terrororganisasjoner i regionen som tidligere, sa Kerry etter møte med den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan fredag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder