EU innkaller til krisetoppmøte

Et splittet EU har så langt ikke klart å bli enige om hvordan tilstrømmingen av flyktninger og migranter skal løses.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg kaller inn til et ekstra toppmøte onsdag 23. september klokka 18 for å diskutere hvordan vi skal håndtere flyktningkrisen, skriver Tusk på Twitter.

Land i vest presser på for bindende fordeling av asylsøkere, mens land i øst ikke har latt seg overtale.

Mens mektige Tyskland ønsker seg fordeling av til sammen 160.000 asylsøkere som et første tiltak, har Slovakia, Ungarn og Tsjekkia gått hardt ut mot planene.

Anklager Ungarn for «antimuslimske syn»

Det har fått flere land til å be om et krisetoppmøte.

– Vi kan løse dette problemet, men kun i fellesskap, lyder det fra Tysklands statsminister Angela Merkel, mens Slovakias statsminister Robert Fico sier han ikke vil gå med på bindende kvotefordeling «under noen omstendighet». Ungarske Viktor Orbán mener en slik ordning vil oppmuntre flere til å komme.

Fire forskere til VG: Slik bør flyktningkrisen løses

Sistnevnte får igjen kritikk av FN etter at opprørspoliti i landet brukte vannkanoner og tåregass for å hindre flyktninger å krysse grensen mot Serbia.

Ns høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Raad Al-Hussein, sier behandlingen er «klare brudd» på menneskerettighetene. Han legger til at han er rystet over det han kaller ungarske myndigheters ufølsomhet, og sier det ser ut som om at «den ungarske regjeringens politikk er basert på xenofobiske og antimuslimske syn».

Solberg etter møte med Merkel: – Schengen-systemet har brutt sammen

Ny migrantrute gjennom Krotia

Mens EU krangler videre, minner FN og hjelpeorganisasjonene om at det haster å finne løsninger. Bare i august kom det 156.000 migranter og flyktninger til EU, ifølge Unionens grensebyrå Frontex, som anslår tallet for hele året til over 500.000.

Mens Ungarn har stengt sine grenser, har Krotia vokst frem som en ny reiserute for mennesker som forsøker å ta seg vest- og nordover via Serbia.

– Kroatia er ikke i stand til å ta imot flere mennesker, sier innenriksminister Ranko Ostojic til Reuters.

Kroatia tror det vil komme over 20.000 til landet de neste to ukene, ifølge AFP. Inntil 5000 hadde torsdag kommet seg til grensebyen Tovarnik fra Serbia.

Det oppsto kaos da menneskemengden brøt seg gjennom rekkene av opprørspoliti etter flere timers venting i brennende hete, og buss og tog hadde ikke kapasitet til å frakte alle videre.

Landets president har bedt landets hær være i beredskap som følge av urolige situasjoner ved grensebyen Tovarnik hvor flyktninger har kommet seg unna politiet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder