LEDET MÅLINGENE: Gudni Johannesson lå best an i forkant av lørdagens presidentvalg.

LEDET MÅLINGENE: Gudni Johannesson lå best an i forkant av lørdagens presidentvalg. Foto: Halldor Kolbeins AFP

Politisk fersking kan
bli Islands nye president

En historieprofessor uten tidligere politisk erfaring ligger an til å bli den neste presidenten. Men mest medieoppmerksomhet, det er det landslaget i fotball som får.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I dag skal islendingene velge ny president, Gudni Johannesson er storfavoritt før valget, men det er landslaget i fotball som får overskriftene denne uken.

At lille Island slo Østerrike 2-1 og gikk videre til åttendelsfinale i EM ser ut til å være en langt større nyhet enn at landet skal få en ny statssjef.

Meldte seg inn i valgkampen etter Panama Papers

Den foreløpige favoritten er 47 år gamle Gudni Johannesson, en historieprofessor og politisk kommentator som ikke tidligere har hatt politiske verv. Han er ny i politikken, og meldte seg inn i valgkampen etter Panama Papers-avsløringene. Da kom det frem, at flere ledende islandske politikere hadde hemmelige selskaper og kontoer i utlandet.

Les også: Statsministeren på Island forlater jobben etter avsløringer

Johannessons mål er nå å gjenreise tilliten til systemet etter flere år med mistro, skandaler og økonomisk uro.

En meningsmåling for magasinet Vísir torsdag gir Johannesson en oppslutning på 49 prosent. Bak ham følger investor Halla Tomasdottir med 19,6 prosent og forfatter og miljøforkjemper Andri Snær Magnason på 12,9 prosent. Like bak Magnason ligger Morgunbladids redaktør, tidligere statsminister Davíd Oddson, som har en oppslutning på 12,4 prosent. Lastebilsjåfør, aktivist og tidligere alltingskandidat Sturla Jónsson ligger sist, med beskjedne 2,5 prosent.

Valget avgjøres ved simpelt flertall i en enkelt valgrunde. Det vil si at det ikke er noe krav om minst 50 prosent, men at den som får flest stemmer på lørdag, ganske enkelt blir landets neste president.

Sittende president, Ólafur Ragnar Grímsson kunngjorde 1. januar at han ikke ønsker en sjette periode.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder