ETTERLYST: Can Dündar er sjefredaktør i den regjeringskritiske avisen Cumhüriyet, er allerede dømt for en tidligere sak, og er blant journalistene som nå er etterlyst på nytt etter kuppforsøket. Foto: Nilas Johnsen

Erdogan strammer grepet: Journalister står på ny arrestasjonsliste

Kjent redaktør: «Dette er Tyrkias verste heksejakt»

ISTANBUL (VG) Noen dager etter kuppet kom en liste på 73 etterlyste journalister. Nå er 42 nye navn lagt til på listen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Mandag morgen kom en liste ut med navn på journalister som det tyrkiske antiterrorpolitiet vil pågripe, i forbindelse med det mislykkede kuppforsøket. Blant navnene som er offentliggjort er den kjente tyrkiske journalisten Nazlı Ilıcak, som i 2014 ble utestengt fra yrket for å ha skrevet kritiske saker.

Avisen Hürriyet skriver at politiet i Istanbul ikke fant henne da de oppsøkte hennes hjem i storbyen, og at de derfor har kontaktet politiet i provinsen Mugla nær Egeerhavet, i tro om at hun er i byen Bodrum.

Beskyldes for å tilhøre Gülen-nettverk

Journalistene på listen beskyldes for å tilhøre Fethullah Gülens «parallelle struktur», som nå går under den nye betegnelsen «Fethullahs terrororganisasjon» (FETÖ) her i Tyrkia.

Les også: Mener Gülen er farligere enn Osama bin Laden

Forrige helg kom også en liste på 73 journalister som var etterlyst, knappe halvannet døgn etter at kuppforsøket var blitt slått ned. Redaktøren i regjeringskritiske Cumhüriyet, Can Dündar, skriver i en spalte i The Guardian at han selv var blant de øverste navnene på denne listen.

Dündar skriver at utrenskningene som nå pågår er den største heksejakten i Tyrkias historie, og han ber EU-landene si klarere fra til Tyrkia om det som skjer ikke bør aksepteres.

Dømt, og beskutt ved rettssalen

Dündar har allerede tilbrakt 92 dager i fengsel for å ha publisert en sak om angivelig våpenleveranser fra Tyrkia og inn i Syria. I mai ble han dømt på ny, og ble beskutt utenfor rettssalen.

I et intervju med VG sa Dündar at alle søksmålene president Erdogan har iverksatt for «fornærmelser mot presidenten», over to tusen før kuppforsøket, svekket pressefriheten.

– Søksmålene gjør Erdogan immun mot kritikk. Det meste av tyrkisk presse har valgt en veldig skuffende form for selvsensur, sa Dündar den gang.

Les også: Slik strammes grepet mot pressen i Tyrkia

President Recep Tayyip Erdogan har i helgen holdt en tale som er blitt vist på storskjerm på offentlige plasser i tyrkiske byer. Her har han selv oppsummert tallene for utrenskningen som nå pågår:

13.165 personer er arrestert, blant dem 8.838 soldater, 2.101 dommere og aktorer, 1.485 fra politier, 52 toppbyråkrater og 689 sivile. Rundt 60.000 har mistet sine jobber.

– Avhørene fortsetter, sier Erdogan.

Les også: Historien om Tyrkias falske komplotter

Advarer mot tortur

Både tyrkiske menneskerettighetsorganisasjoner og Amnesty International har gått ut og advart mot at rettssikkerheten er svekket under de pågående utrenskningene i Tyrkia.

Søndag gikk Amnesty ut med en rapport der de hevder det har vært omfattende bruk av tortur under avhør, deriblant i saken om toppoffiseren Levent Türkkan, som er avbildet sterkt forslått i forbindelse med en tilståelse han skal ha gitt.

Tyrkiske myndigheter har avvist disse påstandene, som ble kommentert av Erdogan selv:

– Det brøt ut et masseslagsmål da politiet skulle arrestere disse soldatene, og slik fikk mange av dem skader, sier Erdogan, som i intervju med France24 sier vestlig media heller burde fokusere på de sivile som ble drept under det mislykkede kuppforsøket.

Presidenten har innført unntakstilstand og satt menneskerettigheter på vent, og nå er også antallet dager man kan sitte varetektsfengslet uten å bli fremstilt for retten, eller få oppnevnt en forsvarer, økt fra to dager til 30 dager.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder