GLEDE: Astronaut Scott Kelly gestikulerer til de fremmøtte etter landingen på en frossen steppe i nærheten av byen Dzjezkazgan i Kasakhstan. Foto: Kirill Kudryavtsev , Afp

Scott (52) tilbake etter ett år på romstasjon

Amerikanske Scott Kelly og russeren Mikhail Kornjenko er tilbake på jorden etter nesten ett år i verdensrommet.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Sammen med den russiske kosmonauten Sergej Volkov landet de onsdag med en romkapsel på en frossen steppe i Kasakhstan.

– Det er deilig luft her! Jeg skjønner ikke hvorfor dere har pakket dere så godt inn, sa Kelly (52) til bakkemannskapene som hjalp ham.

Bakgrunn: Her sendes en tvilling til verdensrommet for ett år

På vei hjem til USA delte han et bilde av hans første solnedgang på jorden. Den fant var tilfeldigvis sted over norsk jord:

Et av formålene med Kelly og Kornjenkos opphold på Den internasjonale romstasjonen (ISS) har vært å lære mer om hvordan mennesker takler å være lenge i verdensrommet. Dette vil bli viktig ved en eventuell framtidig bemannet romferd til Mars.

Tvillingstudie

Nå skal Kelly gjennomgå tester og sammenlignes med tvillingbroren sin – som har vært på jorda det siste året. Forskerne ønsker å finne ut om de to har utviklet seg forskjellig.

Tvillingstudien er den første i sitt slag, ifølge den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA. Undersøkelsene av Scott og Mark Kelly vil blant annet avdekke om opphold i rommet påvirker gener og arvemateriale.

Astronauter som er lenge i verdensrommet, må takle både vektløshet og kosmisk stråling. Mangelen på tyngdekraft reduserer muskelmassen og påvirker skjelettet, og antas å kunne svekke synet.

Vektløs gorilla

Astronaut Kelly og kosmonaut Kornjenko har vært 340 dager i verdensrommet. Personen med det lengste sammenhengende oppholdet i rommet er fortsatt russiske Valerij Poljakov, med 437 dager.

I løpet av året i verdensrommet har Kelly ofte lagt ut bilder på Instagram og meldinger på Twitter, hvor han har nesten én million følgere.

Ved én anledning la han ut en video av seg selv i gorilladrakt mens han svevde gjennom romstasjonen på jakt etter en annen astronaut.

– Trengte litt humor for å live opp et år i rommet, skrev han på Twitter.

Tidligere denne uken overlot Kelly kommandoen på romstasjonen til NASA-kollegaen Tim Kopra. Han er nå igjen på ISS sammen med russeren Jurij Malentsjenko og britiske Tim Peake.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder