PATRULJERER: Soldater fra det brasilianske militæret patruljerer utenfor tennisarenaen som skal tas i bruk under OL i Rio de Janeiro 2016. Bildet ble tatt 17. juli. Foto: Fabrizio Bensch/Reuters

Høyner risikonivået før OL i Brasil

En brasiliansk jihadistgruppe skal ha lovet troskap til IS få uker før OL starter i Rio de Janeiro.

  • Caroline Isabell Ørvik

Det britiske sikkerhetsselskapet AKE, som jevnlig publiserer vurderinger av trusselbildet i flere land, har høynet sin vurdering av risikoen for terrorangrep i Brasil.

En av grunnene til det er at en brasiliansk jihadistgruppe skal ha lovet troskap til IS, få uker før OL i Rio de Janeiro i Brasil starter 5. august.

Det er en gruppe som kaller seg selv «Ansar al-Khilafah Brasil» som skal ha lovet troskap til IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi og fremmet IS-propaganda, ifølge terrorovervåkningsorganisasjonen SITE Intelligence group.

Generelt lav risiko

Ifølge The Independent skal dette trolig være første gang en gruppe fra Sør-Amerika lover troskap til terrororganisasjonen.

Dette skal også være første gang IS publiserer propaganda på portugisisk, som er det offisielle språket i Brasil.

Den generelle risikoen for terrorangrep i Brasil vurderes som lav, men sannsynligheten for et angrep utført av en person eller mindre grupper vil øke frem mot, og under, OL, ifølge AKE.

Selskapet understreker samtidig at risikoen for å bli utsatt for kriminalitet er den største sikkerhetstrusselen for turister i Brasil, og at tilfeller av voldelig kriminalitet har økt i landet de siste månedene.

Ingen konkret trussel

Etter terrorangrepet i Nice uttalte myndighetene i Brasil at de ville ta en gjennomgang av sikkerhetsprosedyrene frem mot OL.

Ifølge AKE bør publikum forvente økte sikkerhetstiltak på flyplasser, omkring areanene og generelt i Rio de Janeiro, som er Brasils nest største by.

Brasils forsvarsminister Raul Jungmann skal ifølge den brasilianske avisen O Globo i forrige uke ha uttalt at de ikke har identifisert noen konkret trussel, og at sikkerhetsplanen for arrangementet er godkjent av den internasjonale olympiske komité.

Totalt skal 88.000 soldater, politimenn og andre ansatte i offentlige sikkerhetstjenester settes i sving for å sikre publikums sikkerhet under OL.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder