To år etter at 276 jenter forsvant: Her er mødrenes brev til de bortførte døtrene

For to år siden i dag forsvant 276 døtre fra en skole i Nigeria. De aller fleste er fortsatt borte. Her er tre mødres brev til døtrene de ikke vet om er døde eller levende.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Grytidlig om morgenen den 14. april i 2014, i den nordøstlige landsbyen Chibok i Nigeria, ble svært mange liv snudd på hodet:

276 skolejenter ble bortført av Boko Haram, en av verdens dødeligste terrorgrupper.

57 av dem klarte senere å lure de ekstremistiske kidnapperne, og rømme i sikkerhet. Ingen av de andre er reddet, og nå, to år etter, er 219 fortsatt ikke gjort rede for.

Hvor er de?

Jentenes mødre har ingen svar, men de har fortatt håp.

BORTE: 219 jenter er ennå ikke gjort rede for. Hverken foreldre eller myndigheter vet hvor Boko Haram holder dem. Foto: Bringbackourgirls-kampanjen

Gjennom den nigerianske organisasjonen Pathfinders, har VG i dag fått tilgang til tre brev som tre ventende mødre har skrevet til sine bortførte døtre, i håp om at de på en eller annen måte kan lese eller se brevene.

VG videreformidler utdrag av tekstene, som med all tydelighet viser hvilke vanskeligheter jentenes familier nå lever med.

MOREN TIL MAIDA: Ester Yakubu Foto: Evon Idahosa/Pathfinders

Kjære Maida,

Det er lenge siden jeg har hørt fra deg. Uansett hvor du er: Hvordan har du og vennene dine det? Du vet ikke dette, men jeg hadde lagt så mange planer for livet ditt. Siden du ble født, og før du ble bortført, har jeg planlagt for din utdanning og for din helse. Før du skulle gifte deg, ville jeg at du skulle gå på universitetet, fordi jeg selv aldri har vært der. Jeg håper du en gang kan bli en motedesigner. Jeg har til og med kjøpt en symaskin til deg, og en reisebag og en del klær. Men jeg har ikke hørt fra deg på to år.

Jeg vil gi deg et råd: Uansett hvor du er, må du forbli sterk i troen. Gud vil hjelpe deg. Jeg tror at jeg en dag vil gi deg det jeg har lovet. Jeg vil se deg igjen, og min glede og mitt liv vil være fullverdig igjen, og jeg vil igjen være en lykkelig mor. Gud er din styrke, og jeg håper vi ses igjen.

Fra din mor, Ester Yakubu

De kristne Chibok-elevene er de klart mest synlige ofrene for Boko Harams brutale opprør. Islamistgruppen har gjentatte ganger brukt kidnapping som våpen i en krig som til nå har tatt livet av rundt 20.000 mennesker siden 2009. En undersøkelse viser at Boko Haram drepte flere enn IS i 2014 – året da IS stormet frem på slagmarken i Syria og Irak, og for alvor skremte verden.

Menneskerettsgrupper anslår at flere tusen kvinner og unge jenter er blitt bortført siden Boko Harams opprør startet. Mange har blitt tvunget til å bli sexslaver og selvmordsbombere.

Les også: Boko Haram bruker vestafrikanske barn som selvmordsbombere

MOREN TIL SARAH: Rebecca. Foto: Evon Idahosa/Pathfinders

Kjære Sarah,

Du var bare 18 da du ble bortført. Jeg lider, jeg er bitter, jeg gråter hele tiden, jeg ber og faster. Mye er vanskelig for oss, og vi prøver å klare oss. Gjennom Gud tror jeg at hvis du fortsatt er i live, vil jeg se deg igjen. Noen mener at bortføringen er løgn, men dette er sannheten. Flere av oss foreldre har fått stressymptomer som høyt blodtrykk og andre sykdommer, fordi vi hele tiden tenker på de bortførte barna våre. Hvis du var død, ville vi grått, men vi skulle klart å komme oss videre. Men nå vet vi ikke om du er levende eller død. Som din mor ber jeg deg om å fortsette å be, uansett hvor du er. Fortsett å være sterk. Jeg mistet alt. Jeg mistet alt da jeg mistet deg.

Fra din mor, Rebecca.

Det er den nigerianske advokaten Evon Idahosa som har møtt og samlet inn brevene fra de tre mødrene. Hennes organisasjon jobber for jenter og kvinner som utsettes for voldtekt og seksuelt misbruk, med spesielt fokus på vestlige Afrika.

På telefon til VG, sier hun at mange av mødrene sliter fysisk og psykisk.

– Vi vet om 19 av foreldrene til Chibok-jentene som har dødd av stressrelaterte sykdommer de to siste årene, som knyttes direkte til bortføringen av deres døtre, sier hun.

Hun fortsetter:

– Mange skulle heller ønske at deres døtre var drept, enn at de lever og blir misbrukt av kidnapperne. Likevel holdes mange av foreldrene oppe av håpet om at de en gang skal få se sine døtre igjen.

Bakgrunn: Boko Harams blodige ferd mot jente-kidnappingen

Håp om liv

Den amerikanske TV-kanalen CNN viste onsdag en video med flere av jentene.

Videoen ble trolig laget i forbindelse med forhandlinger mellom Boko Haram og myndighetene i desember i fjor og ble sendt som bevis på at jentene fortsatt var i live, ifølge TV-kanalen.

Nigerias informasjonsminister Lai Mohammed bekrefter at myndighetene har mottatt videoen, men sier de ikke er ferdige med å analysere den, skriver NTB.

LIVSTEGN: CNN publiserte onsdag en video der 15 av jentene fra Chibok ble vist frem, i live. Tre mødre har kjent igjen døtrene sine i videoen. Foto: CNN

Videoen viser 15 av de flere enn 200 jentene som ble bortført av islamistgruppen for to år siden. Jentene er iført svarte hijaber og er på et uspesifisert sted. Datoen for opptaket er oppgitt til å være 25. desember i fjor.

Enkelte av mødrene til de 219 skolejentene som fortsatt er savnet siden bortføringen 14. april 2014, kjente igjen jentene på opptaket. Filmen er den første konkrete indikasjonen på at i det minste noen av barna er i live siden forrige video ble sluppet av Boko Haram i mai for to år siden.

MOREN TIL MONICA: Martha Enoch Foto: Evon Idahosa/Pathfinders

Kjære Monica,

Livet har vært vanskelig uten deg de to siste årene. Jeg har levd med høyt blodtrykk siden du ble stjålet fra meg. Du var så snill og spesiell, og du rørte ved livet til alle som møtte deg. Våre bønner har aldri sluttet og vi synger fortsatt dine favorittsanger, som du ville sunget i kirken. Jeg begynner alltid å gråte. Jeg ville at du skulle bli lege og vi har kalt vår andre datter "Doktor" på grunn av deg. Din far hadde nylig en drøm om at du gikk opp en stige til himmelen. Mitt håp er at jeg vil se deg igjen her på jorden, men hvis ikke, så vet jeg at du er i himmelen. Vær å snill å være tro mot Gud, og jeg ber til Gud om å bringe deg tilbake til meg. Jeg savner deg, min datter.

Fra din mor, Martha Enoch.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder