FAVELA: Politifolk ved inngangen til favelaen Morro da Providencia i Rio de Janeiro. Bildet er tatt i forbindelse med at politifolk ble arrestert for å ha plassert et våpen i hånden til en 17-åring som i fjor høst skal ha blitt drept av politiet i denne favelaen. Foto: Silvia Izquierdo Ap

Politiet står bak ett av fem drap i OL-byen Rio de Janeiro

RIO DE JANEIRO (VG) Det var ille under fotball-VM for to år siden. Nå frykter Amnesty at det blir enda verre i OL-året.

Ett av fem drap i OL-byen Rio de Janeiro blir begått av politiet.

– Jeg frykter at det blir som da vi hadde fotball-VM i 2014, bare enda verre, sier Renata Neder på Amnestys Rio de Janeiro-kontor når VG besøker henne.

– I VM-perioden i 2014 drepte ikke politiet noen. Men etter VM var de aldeles barbariske. Jeg frykter at det samme skal skje nå, både før selve lekene og etter, sier hun.

Neder er en kvinne som snakker både på inn- og utpust. På Amnestys kontor sitter folk på rekke og rad og jobber. Organisasjonen har lagt frem en rapport om politidrap. Den var ikke lystelig lesning.

– Det har vært en voldsom økning de siste årene. Bare i byen Rio de Janeiro ble 307 mennesker drept av politiet i fjor. Året før var det 280.

VED COPACABANA: Det såkalte pasifiseringspolitiet patruljerer her i favelaen Babilonia, ikke langt fra Copacabana. Det har vært stadig tøffere mellom politi og kriminelle i favelaene den siste tiden. Amnesty frykter det verste for tiden etter OL. Foto: Mario Tama AFP

Økning

I staten som Rio de Janeiro tilhører, har det vært enda verre. Det var en økning på 40 prosent til 580 døde fra 2013 til 2014, så en ytterligere økning til 645 i fjor.

Amnesty har allerede registrert ny økning i månedene opp mot OL-åpningen.

Renata Neder mener at politiet driver med rene henrettelser:

– De gjemmer seg i et hus i en favela og venter på den «rette» personen. Så skyter de og dreper ham, som en ren henrettelse.

«Han» er i de aller fleste tilfeller en ung, svart mann.

– Og så å si ingen politifolk blir stilt til ansvar for det de gjør, sier hun.

Neder mener at politiet gjør alt for å legge skylden på de kriminelle.

– De gjør ting på åstedet for å frikjenne seg selv, som å legge våpen i hendene på den som er blitt skutt, sier hun.

Ingen kontroll

Brasil har både et sivilt politi og det som kalles militærpolitiet, som har en militær struktur og ikke driver med etterforskning, men som skal holde orden i gatene.

– De er bare ansvarlige for militære domstoler. Derfor er det så vanskelig å kontrollere dem. Det finnes ingen uavhengig instans som kan etterforske dem, forteller Renata Neder.

– Militærpolitiet har eksistert i 200 år. Rollen deres har ikke vært å forsvare folk flest. De skulle undertrykke folket, som under militærdiktaturet. De har fortsatt en sånn kultur.

– Selv om juntaen er borte, har politiets rolle aldri blitt diskutert. Her har vi som samfunn mislyktes.

PROTEST: Amnesty-aktivister protesterte nylig utenfor OL-hovedkvarteret i Rio mot politiets i oppkjøringen mot sommerlekene. Foto: Ricardo Moraes Reuters

Positiv trend har snudd

Tallene er ekstreme: 8500 mennesker i byen Rio de Janeiro ble drept av politifolk i perioden 2005-2014. Lenge gikk kurven nedover, men de siste par årene har det snudd.

Amnesty-talskvinnen skisserer for VG tre grunner:

1. Politiets spesielle rolle i Brasil. Altså det faktum at det er en kultur for at de skal undertrykke, ikke forsvare, vanlige folk.

2. De sterke konfrontasjonene mellom kriminelle og politiet. 60.000 mennesker blir drept i Brasil i løpet av et år. Det er som et land i krig. Med armerte kjøretøy kjører politiet gjennom favelaene. Politifolk blir drept, og de ser på folk i favelaene som sine fiender.

3. Rasismen er utbredt i Brasil, og de fleste som blir drept av politiet, er altså unge, svarte menn.

Les også: Fattige i Brasil tvangsflyttes

KONTRASTER: I forgrunnen ligger Copacabana, i bakgrunnen ser vi en av Rios mange favelaer oppe i åsen. I Rio er det de fattige som har best utsikt. Foto: Gøran Bohlin VG

Nå forventer Amnesty-kvinnen at politiet vil kjøre en offensiv mot narkolangerne før OL – og etter OL.

– Alt handler om å ta langerne. De går ikke etter dem som er lenger oppe på stigen, sier hun.

Amnesty er også bekymret over hvordan politiet kommer til å opptre mot dem som skulle finne på å protestere før eller under OL.

De bruker tåregass, farlige gummikuler og kan pågripe hundrevis. Og noen fæle lyd-våpen, forteller Neder.

– Og så regner vi med at de gjør de gjorde under fotball-VM: Sender militære til favelaene under selve idrettsarrangementet, etter som politifolkene da er opptatt med OL-sikkerheten. Dette er soldater som ikke er vant til slikt, og da kan det bli enda farligere.

Les også: Amnesty: 90.000 i Rio kastet ut av hjem på grunn av OL og VM

Forverring

Thamires Lasendo (19), som vi treffer i favelaen Guadalope, er enig med det Amnesty-kvinnen sier.

– Det har blitt mye verre i det siste. Pasifiseringen av enkelte favelaer har gjort det enda farligere i andre. Og disse politifolkene er både korrupte og farlige, sier hun.

Sikkerhetseksperten Robert Muggah har sett den samme utviklingen som andre. Han leder tenketanken Ingarapé Institut i Rio de Janeiro. De samarbeider blant annet med Fredsforskningsinstituttet (PRIO) i Oslo. Muggah jobber med sikkerhet og kriminalitet i urbane strøk.

– Etter en langvarig nedgang har vi sett en økning i både drap og politidrap i det siste. Det politiske kaoset og den økonomiske nedturen er to av grunnene til det, sier Muggah.

– Det politiske kaoset og den økonomiske nedturen har rammet Rio hardt. Den lave oljeprisen har gjort at guvernøren har måttet kutte utgiftene til sikkerhet med 35 prosent i 2016. For det andre er det mange som sliter med å få endene til å møtes, og som derfor kan bli fristet til å begå kriminalitet for å spe på inntekten.

Muggah peker også på det faktum at de kriminelle gjengene er hardt presset. Fordi stadig flere favelaer blir «pasifisert», må de reorganisere seg og finne nye steder å holde til.

Han viser til at det var over 1100 slike drap mellom 2003 og 2007, så vidt over 400 i 2011, og nå 645 i 2015 i staten som Rio de Janeiro tilhører.

– Nå er politiet tilbake til sin gamle taktikk med å bruke hensynsløs makt, sier Robert Muggah til VG.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder