Massedrapsmannen i Charleston poserte med sørstatsflagget

Myndighetene i Sør-Carolina skal vedta å fjerne «Dixie»-flagget

ISKALDT: William Cheek nektet å hilse på Jesse Jackson da sistnevnte rakk frem hånden til demonstranten utenfor delstatsbygningen i Sør-Carolina. Foto:Thomas Nilsson,VG

Jesse Jackson til VG om sørstatsflagget: – Ett Amerika, ett flagg

COLUMBIA (VG) Sørstatsflagget vaier foran delstatsbygningen i Sør-Carolina. Noen elsker det. Andre hater det.

  • Brynjar Skjærli
  • Thomas Nilsson

Artikkelen er over fire år gammel

Mens politikerne inne i bygget stemmer over å fjerne flagget for godt, skrider Jesse Jackson (73) ut fra delstatsforsamlingen.

Borgerrettskampen er ikke over.

Fra 1962 til 2000 var Amerikas konfødererte staters flagg – sørstatsflagget – plassert på toppen av Sør-Carolinas delstatsbygning i Columbia.

KOMMENTAR: Dagen er endelig kommet for å fire det gamle Dixie-flagget

For 15 år siden ble det flyttet ned til et monument, foran bygget, som hedrer de fallende sørstatssoldatene fra den amerikanske borgerkrigen, som tok slutt for ganske nøyaktig 150 år siden.

I 1962 og i 2000 vakte flaggdebatten meget sterke følelser. Nå har det samme skjedd igjen.

Drepte ni i kirke

Etter at guvernør Nikky Haley (R) tok til ordet for å fjerne flagget, ble spørsmålet tatt inn for delstatsforsamlingen. I den første avstemmingen mandag var det et overveldende flertall for å ta det bort. Den endelige avgjørelsen kommer i løpet av uken.

Det var en spesiell debatt. Én mann manglet i senatet. Clementa C. Pinckney (D) var en av de ni som Dylann Roof drepte i en kirke i Charleston, også det i Sør-Carolina, 17. juni i år.

Kort tid etter massakren dukket det opp bilder av Roof som poserer med et sørstatsflagg.

På tilhørerbenken i senatet satt Jesse Jackson (73) (D). Baptistpastoren, politikeren og menneskerettighetsaktivisten, som ble en av Martin Luther Kings nærmeste medarbeidere under borgerrettskampen på 60- og 70-tallet, er selv fra Sør-Carolina.

– Kan du forklare norske lesere hvorfor det er viktig å ta ned flagget?

– En nasjon skal ha ett flagg. Du beholder ikke apartheidflagget i Sør-Afrika, du beholder ikke svastikaflagget i Tyskland. De beseirede overgir flagget. Det var det Robert E. Lee gjorde i 1865. Nå har dette flagget blitt assosiert med splittelse og rasedebatt, men mer enn det, løsrivelse, oppvigleri og statsrettigheter. Så ett Amerika, ett flagg er det som er riktig, sier Jackson til VG.

Han legger til at flagget har blitt dratt inn i en debatt der mange i Sør-Carolina føler seg neglisjert av de føderale myndighetene.

ENGASJERTE: Tilhengere og motstandere av at sørstatsflagget skal henge utenfor delstatsbygningen i Sør-Carolina demonstrerer mens senatorene inne i bygningen stemmer over spørsmålet. Foto:Thomas Nilsson,VG

– Sør-Carolina blir nektet så store ressurser. For eksempel er det 350 000 uten helseforsikring, en fjerdedel er fattige, og de nektes 11 milliarder dollar i medicare (offentlig helseforsikringsordning, jorn. anm.). Jeg håper dette endres også, påpeker Jackson.

Kristen kultur

Utenfor delstatsbygningen står det demonstranter. Noen vil beholdt flagget. Andre vil fjerne det.

Jesse Jackson hilser på alle han kan. Noen få eldre menn, med sørstatsflagget i hånden, nekter å ta ham i hånden, og slenger isteden stygge bemerkninger mot 73-åringen. Jackson lar seg ikke affisere. Går ikke inn i noen diskusjon, men vandrer rolig videre. Mange, også meningsmotstandere, vil ta bilder av seg selv og mannen som prøvde å bli USAs første svarte president i 1984 og 1988.

– Dette flagget ærer soldatene som døde (i borgerkrigen), men dette handler ikke om flagget, det pågår et folkemord mot den kristne kulturen i sør, sier Robert Hayes (77).

Flere motstandere av å fjerne flagget føler at føderale myndigheter angriper deres verdier. De er mot legaliseringen av homoekteskap, de er imot innstramminger i våpenlovgivningen og de føler seg tilsidesatt av folk de mener ikke hører til i staten deres.

– Flagget representerer kulturen i sør, måten vi lever på, hjerte i Amerika, motstand mot å bli overkjørt av Washington, sier Ropert Camplay (54).

– Står for rasisme

Biler ruller forbi demonstrantene. De som vil ha ned flagget ber om tuting. Noen stopper, roper skjellsord og gir fingeren til de som står med sørstatsflagget. Enkelte har festet det omstridte flagget på bilen.

– Fortell ditt folk (i Norge) at dette flagget ærer de over 300 000 menneskene fra sør som ga sitt liv, sier Vietnam-veteran Wayne Whitfeld (68).

UENIGE: Vietnamveteran Wayne Whitfeld er tilhenger av sørstatsflagget, men hilser gjerne på meningsmotstander Jesse Jackson. Tonen er god og Whitfeld vil ha bilde av seg selv sammen med Jackson og det omstridte flagget. Foto:Thomas Nilsson,VG

Demonstrantene diskuterer seg imellom. Til tider høylytt, men ikke aggressivt.

– Istedenfor å legge skylden på den som faktisk gjorde det i Charleston, en mentalt syk 21-åring, så fremstiller USA seg som om en syndebukk. Man bringer opp flagget og våpenlover. Med ett åpnes alle sår. Nå er det rasekrig. Se hvem som kommer, sier Kathy Norton (48) og peker blant annet på Ku Klux Klan, som har annonsert en demonstrasjon på samme sted senere i juli.

– Flagget står for rasisme, hvit overlegenhet, undertrykkelse og er det offisielle symbolet på slaveri, sier Tom Clements (65) som ikke er i tvil om at det snart fires for siste gang.

Mer om

  1. USA

Flere artikler

  1. Sørstatsflagget forsvinner fra bilskilt i Virginia

  2. Sørstatsflagget er tatt ned

  3. Jesse Jackson (75) til VG: Trump prøver å rive ned det vi prøvde å bygge opp

  4. Mistenkte bak kirkemassakren er pågrepet

  5. De lokale redningsaksjonene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder