Al-Qaida-krigere i Syria i VG-intervju: Klare til krig mot Putin

Russland har gått til krig mot Bashar al-Assads fiender i Syria. I disse VG-intervjuene snakker medlemmer av al-Qaidas offisielle gruppe i Syria, Jabhat al-Nusra, om krigen mot IS og Putin.

 • Amund Bakke Foss
 • Ivar Grøtta Grav

Artikkelen er over fire år gammel

– Vi har mottatt et brev fra redaksjonen i den norske avisen Verdens Gang. Vi vil benytte anledningen til å svare.

Slik starter et videoklipp VG mottok i forrige uke, via en nettlink. Mannen som svarer på VGs spørsmål kaller seg Abu Ubayda al-Madani, og er lederen for en gruppe fremmedkrigere i al-Qaidas Syria-avdeling, Jabhat al-Nusra.

– Putin er vår fiende. Mange av oss har kjempet mot Russland i krigene i Kaukasus, og vi vet hvordan vi skal kjempe mot dem, sier han.

– Hvordan vil dere kjempe mot Putin?

– Vi skal ikke si noe her, vi skal bare gi dette budskapet gjennom handling i løpet av dagene som kommer.

Krigen i Syria, som allerede har tatt livet av en kvart million mennesker, går nå inn i en alvorlig ny fase. Russland har blitt en aktiv og aggressiv del av krigen, og Putin sier han skal knuse IS, Jabhat al-Nusra og andre terrorgrupper. Samtidig sier den til tider svært splittede væpnede opposisjonen, at de nå skal samarbeide tett for å drive ut «de russiske okkupantene».

VG har over en lengre periode vært i kontakt med fremmedkrigere fra tidligere Sovjet-republikker, via et russiskspråklig sosialt medium. Det er VG som har oppsøkt dem og spurt om intervju. På forespørsel fra VG har to av dem gått med på å la seg intervjue via video, lydfiler og tekst.

Ifølge russiske myndigheter har over 2000 russere reist til Syria for å kjempe mot al-Assads regimet. Mange av krigerne er medlemmer av ekstreme, terrorstemplede organisasjoner. Jabhat al-Nusra er en av dem.

Få oversikt:Slik er krigen verden må løse

ANGREP ASSADS SISTE BASE: I en video publisert på nettet klatrer Abu Ubayda ombord i forlatte fly og helikoptre på en nylig erobret militærbase i Idlib-regionen. 19. september meldte Syrian Obervatory for Human Rights at 71 regimesoldater som ikke klarte å rømme i tide, ble henrettet på flybasen. VG vet ikke om Abu Ubayda og hans krigere deltok i massedrapet. Foto: Skjermdump,

Leder for fremmedkrigere

Mannen som snakker på videoen, Abu Ubayda al -Madani, er 24 år og har usbekisk opprinnelse. Han har vært aktiv i den syriske borgerkrigen lenge. Han sier han reiste til Syria for «å rense landet for vantro okkupanter».

Abu Ubayda var tilsynelatende aktiv i en av Nusra-frontens største strategiske seire så langt i år. I september, ikke lenge før han snakket med VG, tok ekstremistene og allierte opprørsgrupper kontroll over den siste militære flybasen regimet kontrollerte i Idlib-regionen, nordvest i Syria. Billedmateriale på internett viser en bevæpnet Abu Ubayda som klatrer om bord i forlatte fly og helikoptre.

Kommentar om al-Nusra:Det sier mye når al-Qaida ikke regnes som verst

– Syria er en del av muslimenes land, og bør være i muslimenes hender. Vi vil ikke ha demokrati, eller en konstitusjon, vi vil leve etter Allahs ord, sier Abu Ubayda til VG.

Han fortsetter:

– Målet vårt er å frigjøre Palestina og al-Aqsa-moskeen (i Jerusalem). Men først må vi frigjøre Damaskus.

24-åringen forteller VG at han velger å krige for al-Qaida fordi de i «flere tiår har kjempet mot Allahs fiender og strebet etter å frigjøre muslimske territorier og innføre Allahs kalifat, kalifatet som gikk tapt.»

Al-Qaida tenker langsiktig i Syria, og opererer i skyggen av den langt mer brutale strategien til deres tidligere allierte i Den islamske staten (IS). Ifølge en av verdens fremste eksperter på den syriske opposisjonen, Charles Lister ved Brookings Doha Centre, bygger Nusrafronten større nærhet til Syrias befolkning enn IS. I en analyse skriver han at gruppen forsøker å gjøre seg til en bedre koalisjonspartner for andre, mer moderate, nasjonalistiske opprørere.

Jabhat al-Nusra dukket offentlig opp som en gruppe i krigen i januar 2012. Selv uten å ha erklært sin link til al-Qaida på dette tidspunktet, var deres retorikk og ideologi ikke til å misforstå:

Dette var jihadister med internasjonale forgreninger. Med årene har gruppen blitt en bred del av den syriske opposisjonen, og har lagt seg på en noe mindre voldelig linje enn IS.

TRENINGSLEIR: Mannen i midten er Abu Rafiq Mustafa, er 23 år og har vokst opp i Moskva. Nå driver han en treningsleir for al-Qaidas Jabhat al-Nusra i Aleppo-regionen i Syria. Han har latt seg intervjue av VG. FOTO: Privat Foto: ,

Instruktør for al-Qaida rekrutter

En av krigerne tilknyttet Jabhat al-Nusra VG har intervjuet er Abu Rafiq Mustafa, en 23 år gammel mann som sier han har bodd mange år i Moskva. Mustafa forteller at han dro til Syria for to år siden. Det siste året har han vært instruktør i en treningsleir i Aleppo-distriktet for al-Qaidas nye rekrutter, men også for andre fremmedkrigere fra Kaukasus

VG bringer i denne artikkelen både bilder og video fra treningsleiren. Joanna Paraszczuk, en av journalistene i verden som følger russiskspråklige fremmedkrigere i Syria aller tettest, bekrefter overfor VG at begge personene intervjuet i denne artikkelen er omtalte personligheter i områdene Nusra kontrollerer i Syria.

23-åringen Abu Rafiq forteller at han fulgte med da det syriske folket reiste seg opp mot regimet i 2011. Han fulgte også med da fredelige demonstrasjoner ble møtt med brutal vold fra sikkerhetsstyrkene.

I likhet med mange andre fremmedkrigere i Syria, forteller den unge mannen at han ville hjelpe det syriske folket.

LANGER UT MOT PUTIN: Instruktøren Abu Rafiq Mustafa sier han og andre fremmedkrigere er klare til krig mot Putin og Russland i Syria. FOTO: Privat Foto: ,

– Vi er klare til å ofre livet

Som kriger for en ekstrem jihadistbevegelse, er Mustafa en av dem Vladimir Putin sier han ønsker å knuse i Syria. 23-åringen har ingen sperrer i sin omtale av de russiske styrkenes angrep mot den syriske opposisjonen.

– Vi er hellige krigere, titusener av hellige krigere i Syria er klare til å ofre livet for å nå våre mål. Og er disse russiske soldatene klare til å dø for Putins nykker, for hans egoisme?

Han fortsetter:

– Hundrevis av hellige krigere venter utålmodig på sine lederes ordre for å storme inn hos disse fiendene, og drepe flest mulig fiender, sier han.

– Hvordan vil dere kjempe mot Putin og Russland i Syria?

– Vi vil kjempe på samme måten som mot andre okkupanter. De som kjemper mot oss nå er ikke bare al-Assad, men også iranske styrker og spesielle grupper fra Irak og Libanon, det er Hizbollah, og alle andre Allahs fiender. Den vestlige rakett- og flykoalisjonen med USA i spissen kjemper mot oss og bomber oss.

Historien om en norsk-tsjetsjener i Syria:Jihadist-ekteskapet som endte i døden

Vil minne Putin på Afghanistan

Sovjetunionens 10 år lange okkupasjon av Afghanistan på 80-tallet, fikk muslimske fremmedkrigere fra hele verden til å valfarte til det borgerkrigsherjede landet. En av dem som reiste var saudiaraberen Osama bin Laden. På dette tidspunktet dannet han også organisasjonen som havnet på alles lepper et 13 år senere, al-Qaida.

FREMMEDKRIGER I AFGHANISTAN: I 1988 dannet Osama bin Laden al-Qaida, som fremmedkriger i Afghanistan. Da deltok han i kampen mot Sovjetunionens okkupasjon av landet. Nå er al-Qaida i Syria igjen i krig med Moskva. Bildet er tatt i 1989 i Jalalabad, Afghanistan. Foto:Ho,Afp

Til VG sier al-Qaida-instruktøren Mustafa at han vil få Russland til å minnes kampen om Afghanistan på 80-tallet:

– Hvis de (Russland) kommer hit, så skal vi minne dem på Afghanistan, hvordan de skamfullt måtte dra derfra. Det er ikke deres krig, og jeg vil si til soldatene, til deres mødre – hvorfor sender dere dem til Syria? Deres sønner, deres nærmeste skal fraktes hjem i kister, sier han.

Syria-eksperten Charles Lister skriver i sin analyse at Nusra-frontens tilsynelatende mer moderate holdning i Syria, ikke må føre til misforståelser:

– Når alt kommer til alt er Nusra en ulv i fåreklær. Deres mål er å etablere dype røtter i et svært ustabilt område, der al-Qaida senere kan lansere sine internasjonale ambisjoner.

Mener IS har sporet av

Da VG spurte hvordan jihadisten Abu Ubayda oppfatter terrororganisasjonen Den islamske staten (IS), viser svaret med all tydelighet hvordan al-Qaida og deres tidligere allierte i IS nå er i konflikt med hverandre:

– Den organisasjonen har sporet av. De kjemper mot muslimer og tillater å ta muslimenes liv og eiendom. Kharijitter er hunder fra helvete. Historisk har kharijitter alltid blitt knust, sier han.

Begrepet «Kharijitt» stammer fra tidlig islamsk historie, og brukes blant noen for å beskrive illegitime militante, ekstremister og terrorister.

Seniorforsker Cecilie Hellestveit ved ILPI sier at al-Qaida ønsker å ha en gruppe som slåss for dem og som har lokal legitimitet. Al-Qaida er presset på grunn av IS, og må derfor satse på andre aktører med andre virkemidler.

– Nusra-frontens militæroperasjoner er i mindre grad sekteriske enn IS. De er en annen type organisasjon, selv om målsettingen til sist er den samme, sier hun.

HER ER NUSRAFRONTEN I KONTROLL: De brune områdene rundt Aleppo og Idlib kontrolleres av Nusra-fronten. Foto: Grafikk: Institute for the Study of War,

Hevder de ikke er farlige

Instruktøren Mustafa mener at al-Qaidas mål i Syria kun handler om kampen mot Bashar al-Assad, ikke noe annet.

– Al-Qaida har gjennomført terrorangrep mot Vesten tidligere. Vil Nusra gjøre det i fremtiden?

– Jeg kan ikke snakke på vegne av Nusra, men vi ønsker ikke å drepe sivile som ikke kjemper mot oss. USA og Russland har invadert dette stedet, og vi skal kjempe til muslimske land er fri for okkupasjon.

– Flere mener dere er farlige terrorister?

–Vi ønsker ikke å bombe eller drepe. Hva er dere redde for?

Les også

 1. NUPI-forsker: Putin vil gjenopprette Russlands stormaktrolle i Midtøsten

  BRÜSSEL (VG) – Kjemien mellom Barack Obama og Vladimir Putin er svært dårlig, sier utenriks- og sikkerhetspolitisk…
 2. Fra kulden til ilden

  Han kom inn fra kulden, talte til verdens statsledere og ga…
 3. IS bruker sivile som menneskelige skjold mot bombing: – Vi er gisler i vår egen hjemby

  To unge bestevenner forsøker nå desperat å komme seg ut av sin IS-kontrollerte hjemby Mosul i Irak.
 4. Øyenvitne til VG om Russlands første angrep: – Bare sivile ble drept – IS er ikke her

  Firas Alsaid (27) var 200 meter unna da Russlands for første gang gikk til angrep i Syria i går. Her er hans vitnesbyrd.

Mer om

 1. Syria
 2. Al-Qaida
 3. Den islamske staten (IS)
 4. Krigen mot terror
 5. Terrorisme

Flere artikler

 1. Slik er krigen verden må løse

 2. Historiske bilder: Her møter Assad Putin i Russland

 3. «Det siste slaget»: Slik ble beseirede opprørere i Syria igjen klare til krig

 4. Financial Times: Putin ba Assad om å gå av

 5. Eksperter frykter: Al-Qaidas jihadisthær i Syria sterkere enn noen gang

Fra andre aviser

 1. Aleppo-flukten går til det som kan bli Syrias nye slagmark

  Aftenposten
 2. Putins sjakkspill om Syria

  Aftenposten
 3. «Alle krigers mor» er avblåst. En ny flyktningstrøm til Europa er stoppet.

  Aftenposten
 4. Assad står sterkt, ett år etter Aleppos fall

  Bergens Tidende
 5. Fire snubletråder på veien mot en løsning på krigen bak flyktningkrisen

  Aftenposten
 6. Russland anklages for angrep mot vestligstøttede opprørere

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no